Rosenlew-museon yleisöluennoilla design-kankaiden värikkäitä tarinoita

Rosenlew-museon yleisöluentosarja Painokangasluennot jatkuu 14.9. alkaen. Sen pääosissa ovat paitsi tekstiiliteollisuuden värikkäät tuotteet, kankaat ja kuosit, myös suomalainen design ja sen suunnittelijat.

Huomioimme luennoilla turvavälit, joten kullekin luennolle mahtuu 25 henkilöä saapumisjärjestyksessä. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Osa luennoista julkaistaan YouTubessa seuraavana päivänä.

Luentosarja järjestetään yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa.


Luennot pidetään Rosenlew-museossa, Kuninkaanlahdenkatu 14, 28100 Pori. Tervetuloa!


LUENTO-OHJELMA


Ma 14.9. klo 17.30

Kristiina Huttunen, FM, Forssan museo

Forssan painokankaat: retroa, kukkia, op-taidetta

Forssassa on painettu kangasta vuodesta 1861. Millaisia olivat tekstiilisuunnittelijat kuosien takana? Tutustu mm. Arja Mattilan, Pirkko Hammarbergin ja Aini Vaarin retrokuoseihin runsaan kuvallisen katsauksen muodossa! Luento julkaistaan YouTubessa.


Ma 28.9. klo 17.30

Harry Kivilinna, amanuenssi, Design-museo

Marimekko-Printex - 70 vuotta kangasmalleja ja kokoelmia

Marimekko - suomalaisen designin lippulaiva - on vuosikymmenien ajan säilyttänyt omaperäisen linjansa.  Design-museon amanuenssi Harry Kivilinna kertoo Marimekon vaiheista, estetiikasta, keskeisistä suunnittelijoista ja kangasmalleista. Luento julkaistaan YouTubessa, katso se tästä linkistä.


Ma 12.10. klo 17.30 HUOM! LUENTO PERUTTU

Marjatta Sarpaneva

Timo Sarpaneva ja Ambiente  

Timo Sarpaneva (1926-2006) on maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija. Ambiente oli hänen urallaan lyhyt mutta tärkeä vaihe. Marjatta Sarpaneva muistelee taiteilijan värikästä suhdetta Ambiente-kankaisiin. Luentoa ei esitetä suorana tai tallenteena YouTubessa. HUOM! Marjatta Sarpanevan luento on peruttu.


Ma 16.11. klo 17.30

Heidi Pietarinen, prof., Lapin yliopisto

Metsovaara design -painokankaat

Tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran (1927-2014) ensimmäinen Kukka-painokangasmalli painettiin vuonna 1962 Tampellan Lapinniemen tehtaalla. Mistä tunnistaa Metsovaaran painokankaat tai miltä tuntuu Lappi-satiinin kiiltävä ylellisyys?  Luentoa ei esitetä  suorana tai tallenteena YouTubessa.

Katri Mattilan kuosi vuodelta 1968. Teollisen tekstiilin kokoelma, Forssan museo.
Kuva: Katri Mattilan kuosi vuodelta 1968. Teollisen tekstiilin kokoelma, Forssan museo.
Katri Mattilan kuosi vuodelta 1968. Teollisen tekstiilin kokoelma, Forssan museo.

Ota yhteyttä:

Leila Stenroos
Intendentti
Sivistystoimiala
Kulttuuriyksikkö / Rosenlew-museo