Poris jalkautuu taas – tule keskustelemaan kaupunkitilasta ja kokeilemaan uusia elämyksellisiä reittejä

Porin päivän viikolla 23.–26. syyskuuta kannattaa suunnata keskustaan. Matkakeskuksen, kaupunkikeskustan ja Kirjurinluodon välillä kulkevat elämykselliset reitit aukeavat toiminnallisen ohjelman myötä ja keskusaukiolla keskustelu kaupunkitiloista ja Pasaasin yleissuunnitelmaluonnoksesta käy kuumana kahvipannun lisäksi. Yrjönkadulla oman kädenjäljen katukuvaan voi jättää yhteisöllisessä taideteoksessa.

Keskusaukio muuttuu Porin päivän viikolla vuorovaikutuskyläksi, jossa kaupunkilaiset voivat tutustua Keskusaukion historiaan, keskustella sen nykytilasta, sekä perehtyä Porin kaupungin tämän hetken suunnitelmiin alueen kehittämiseksi. Aukiolla on vuorovaikutuselementtejä, joiden avulla kaupunkilaiset voivat tuoda oman panoksensa kaupungin kehittämiseen. Alueen viihtyvyyttä myös parannetaan tuomalla paikalle väliaikaisia kaupunkikalusteita sekä koristelemalla sitä pääosin kierrätysmateriaaleista tehdyillä somisteilla.  

– Lisäksi Porin päivänä lauantaina 26. syyskuuta osa Keskusaukion parkkipaikkaa muuttuu mukavaksi oleskelupaikaksi, jossa voi vaikkapa paahtaa vaahtokarkkeja hiilillä. Toivottavasti posti toimittaa Ranskasta ajoissa myös paketin, jossa on porilaisen elokuvatekijä Tepi Salokarin ennen näkemätön dokumenttielokuva Porin päivän 30-vuotisjuhien vietosta vuodelta 1990, paljastaa tapahtuman tuottaja Harri Sippola.  

Keskusaukio on mukana parhaillaan laadittavassa Pasaasin alueen yleissuunnitelmassa, jonka luonnos on kaupunkilaisten ja asukkaiden kommentoitavana 27.9. saakka. Yleissuunnitelmaluonnoksen aineistot ovat Keskusaukiolla esillä Porin päivän tapahtumaviikolla ja keskiviikkona kello 18 avajaisjuhlallisuuksien jälkeen yleissuunnitelmaluonnos esitellään kiinnostuneille. Kommentteja voi jättää myös www.pori.fi/pasaasi verkkosivuilla olevaan kommentointiseinään.  

Viikonloppuna on mahdollisuus osallistua myös yhteisöllisen katutaideteoksen toteutukseen. 

  – Valitsimme kilpailulla kaupunkitilaa elävöittävän teoksen toteuttajan ja voittanutta teosta nimeltä Asfalttikukkia maalataan paraikaa Bepopia vastapäätä olevalle kävely- ja pyörätielle Yrjönkadulle. Taiteilija Mollu Heinon teos viimeistellään 25.–26. syyskuuta, kun kaikki halukkaat pääsevät piirtämään tai värittämään väriliiduilla paljaat asfalttiosuudet omanlaisiksi. Taiteen tekemisen lomassa tarkoitus on myös keskustella kaupunkitiloista ja toteutetusta reittien elävöittämiskokeilusta sanoo yhdyskuntasuunnittelija Sari Kivioja.   

Keskusaukion ja Yrjönkadun tapahtuma-alueet sijoittuvat elämyksellisen reitin oranssiin osuuteen, Promenadi-Pori akselille. Toinen reitti johdattelee kulkemaan Kirjurinluodon ja Matkakeskuksen väliä puistoreittiä pitkin Etelä- ja Pohjoispuiston ja Raatihuoneenpuiston kautta Taavisillalle. Tämän vihreän reitin varrelta löytyy väliaikaisena kokeiluna toteutettu toimintapuisto, jossa järjestetään aktiviteettiä lauantaina 26. syyskuuta kello 12–15. Tapahtuman aikana jaossa on satulasuojia ja heijastimia

– Toimintapuistossa on itsessään jo paljon katseltavaa. Taidekoulun oppilaiden maalaama teos puistojen risteyksessä on työn alla ja valmistuu syksyn aikana. Lisäksi kaupungin kesätaiteilija on maalannut reitin varrella sijaitsevia sähkökaappeja. Toiminnallisemman tekemisen makuun pääsee kokeilemalla penkkijumppaa, hyppelemällä ruudukossa tai pujottelemalla keppiviidakossa, vinkkaa liikunnanohjaaja Pasi Pihlavisto.

Lisätietoja viikon ohjelmasta löytyy verkkosivulta www.pori.fi/poris/kaupunkitila 

Kokeilumielessä toteutetut reitit on tehty Kokeilun paikka -hankkeen kautta, jota rahoittaa Ympäristöministeriö. Porin päivän ohjelmat järjestetään yhteistyössä UrbCulturalPlanning-hankkeen ja Porikorttelit kanssa.  

Tämän vuoden Porin päivän viikolla tehtävät tapahtumat pohjautuvat viime vuonna Poriksesta saatuihin tuloksiin, missä yli 2000 kaupunkilaista antoi näkemyksensä alueen kehittämisestä. Kaupunkilaiset kiinnittivät erityistä huomiota liikkumisen eri muotoihin ja sujuvuuteen, viihtyisään kaupunkiympäristöön, yhteisöllisyyden tunteeseen sekä luoviin paikkoihin, jossa he voivat toteuttaa itseään ilman ostopakkoa.  

 

Poris kaupunkitila kartta kuvatiedostona