Vuoden 2020 Pori-palkinnon saajat ovat Antti Airio Oy ja Satakuntalainen Osakunta

Vuoden 2020 Pori-palkinnon saaja on Antti Airio Oy. Nuori porilainen -palkinto myönnetään Satakuntalaiselle Osakunnalle. Päätökset Pori-palkittavista on tehnyt Porin kaupunginhallitus.

Pori-palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisen tai yleensä yhteiskunnan hyväksi. Nuori porilainen -palkinto myönnetään tunnustukseksi alle 25-vuotiaalle henkilölle tai ryhmälle, joka teoissaan tai toiminnassaan tuo esille kotiseuturakkautta, -ylpeyttä ja -arvostusta sekä korostaa porilaisuutta.

Koronavirustilanteen takia varsinainen palkitsemistilaisuus pidetään vasta marraskuussa.

Antti Airiolla satavuotiset juuret Porissa

Antti Airio Oy on vuonna 1919 perustettu erikoisliike, joka myy valikoituja keittiö- sisustus- ja lastentavaroita. Liike on sijainnut Porin torin laidalla jo lähes sata vuotta ja ”Airion kulma” onkin muodostunut jo osaksi porilaista puhekieltä.

– Pori-palkinnon saaminen tuntuu todella hienolta, koska juuremme ovat niin syvällä Porissa kuin olla ja voi! Palkinto on osoitus siitä, että toimintaamme arvostetaan myös kaupungin puolesta, toteaa Antti Airio Oy:n toimitusjohtaja Mika Sivunen.

Alan yrityksistä Antti Airio Oy on Suomen vanhin ja edelleen saman suvun hallinnassa. Perinteikäs yritys ja sen kivijalkaliike pitävät pintansa myös 2020-luvulla.

– Olemme aina panostaneet asiakaspalveluun sekä laatuun. Meiltä löytyy paljon persoonallisia tuotteita, joita ei muualta löydy. Kymmenentuhannen tuotteen valikoimalla pyrimme löytämään jokaiselle jotakin, Sivunen jatkaa.

Pori-palkinto on myönnetty vuodesta 1964 lähtien. Ensimmäisen Pori-palkinnon saaja oli varatuomari Kaarlo Saarenheimo. Viime vuonna palkinnon sai Porin Pesäkarhut ry.

Porilaishenki elää vahvana Helsingissä

Nuori porilainen -palkinnon pokannut Satakuntalainen Osakunta on nykyään Helsingin seudulla opiskelevien satakuntalaisten ja satakuntalaismielisten korkeakouluopiskelijoiden yhteisö. Kautta historian osakunnan toimintaa ovat leimanneet nuoruuteen olennaisesti liittyvä ilonpito ja sen ohella aktiiviseksi ja vastuuntuntoiseksi kansalaiseksi kasvaminen sekä maakunnan eteen tehtävä työ.

– Tämä on suuri kunnia koko osakunnalle. Olemme pyrkineet tiivistämään yhteistyötä Satakunnan kuntien ja kaupunkien kanssa ja palkinto on konkreettinen osoitus siitä, että maakunnassa ollaan vastaanottavaisia toimintamme suhteen, iloitsee Satakuntalaisen Osakunnan puheenjohtaja Jan-Erik Engren.

Osakunta on toiminut viidellä vuosisadalla, kahdessa kaupungissa, kolmen eri valtion alaisuudessa. Osakunta on ollut tärkeä yhteisö tuhansille ja taas tuhansille pääkaupunkiin saapuneille ylioppilaille. Lisäksi opiskelijoiden asuntolana toimiva Satakuntatalo on ollut yli kuudenkymmenen vuoden ajan osakunnan toiminnan kiintopiste ja niin henkisesti kuin konkreettisesti lukuisten satakuntalaisten ylioppilaiden koti.

– Porilaisuus ja satakuntalaisuus ovat tietynlaisia elämänasenteita. Meissä velloo tietty pessimistisyys ja maailmaa katsotaan monesti negaation kautta, vaikka asiat olisivatkin hyvin. Myös vahva toverillisuus on läsnä. Vaikka ulospäin saatetaan naljailla toiselle, niin silti pystytään olemaan ystäviä ja vetämään yhtä köyttä, Engren kuvailee.

Nuori porilainen on valittu vuodesta 1991 lähtien. Ensimmäisen Nuori porilainen -tunnustuksen saaja oli Juha Lehtovuori. Viime vuonna palkinnon saivat Porin Yleisurheilun juoksijalahjakkuus Inkeri Ahokas sekä MM-tasolla ammunnassa pärjännyt Heikki Lähdekorpi.

Raatihuone