Holstin Planeetat on orkesterimusiikin hitti - Pori Sinfoniettan Planeetat-konsertti torstaina Promenadisalissa 

Konsertin johtaa Tibor Bogányi ja trumpettisolistina esiintyy Tommi Kolunen. Holstin lisäksi ohjelmassa ovat Ivesin The Unanswered Question ja Torellin Trumpettikonsertti D-duuri. 

Pori Sinfoniettan seuraava sinfoniakonsertti kuullaan torstaina 8.10. kello 19 Promenadisalissa.  

Ohjelman avaa Charles Ivesin (1874–1954) The Unanswered Question. Kokeilunhaluinen Ives lukeutuu länsimaisen taidemusiikin omaleimaisimpiin säveltäjiin. Hänen musiikkinsa on äkkiväärää ja harkittua, ristiriitaista mutta hienostunutta. Ives itse kuvaili, että The Unanswered Question on ”kosminen maisema”, jossa trumpetti esittää olemassaolon perimmäisen kysymyksen vasten jousten luomaa ”druidien hiljaisuutta”, jonkinlaista todellisuuden perusolemusta. Puupuhaltimet yrittävät vastata trumpetin kysymykseen. Teos pohtii, että tärkeämpää onkin ehkä kysyä ja ihmetellä kuin odottaa lopullista vastausta.    

Trumpetti soittimena koki barokin aikana jonkinlaisen nosteen, ja sille sävellettiin runsaasti virtuoosista ohjelmistoa. Myös Giuseppe Torelli (1658–1709) sävelsi runsaasti trumpettiteoksia. Trumpettikonsertto D-duurissa on kolmiosainen, ja se noudattaa barokkityyliin nopea-hidas-nopea-muotoa. 

Konsertin viimeisenä teoksena soi Gustav Holstin (1874-1934) Planeetat-orkesterisarja, joka valmistui vuosina 1914–1916 (1917). Astrologiasta ammentanut sarja on Gustav Holstin selkeästi suosituin sävellys ja se kuuluu orkesterimusiikin suuriin ”hitteihin”. Pori Sinfoniettan esittämän version on sovittanut George Morton. Orkesterisarjan avaa Mars, jonka vaikutus myöhempien säveltäjien teoksiin on ilmeinen: sen vaikutuksen voi kuulla esimerkiksi Darth Vaderin teemassa John Williamsin Tähtien Sota -musiikissa. 

Planeetat-orkesterisarja taltioidaan konsertissa. Taltiointi tullaan välittämään myöhemmin alueen koulujen käyttöön ja vanhainkoteihin. 

Konsertin avoin kenraaliharjoitus torstaina 8.10. kello 11 Promenadisalissa kuuluu valtakunnallisen vanhustenviikon ohjelmaan. 

Vanhustenviikolla lauantaina 10.10. Pori Sinfonietta esittää myös kamarikonsertin Alppien ympäri. Konsertti on maksullinen. 15 euron hintaisen konserttiliput ovat myynnissä Ticketmasterissa, koska konsertti järjestetään Promenadisalissa. 

 

To 8.10. klo 19 Promenadisali 
Planeetat 

 
Tibor Bogányi, kapellimestari 
Tommi Kolunen, trumpetti 
 
Charles Ives: The Unanswered Question 
Giuseppe Torelli: Trumpettikonsertto D-duuri
Gustav Holst, sov. George Morton: Planeetat 
 
Liput: 28/22/8 € Ticketmaster 
 
Avoin kenraaliharjoitus torstaina klo 11 osana valtakunnallisen vanhustenviikon ohjelmaa. Saavu ajoissa ja muista turvavälit. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä. 

Pori Sinfoniettan turvallisuusohjeet Promenadisalin konsertteihin. 

 

Planeetat-konsertin harjoitukset Promenadisalissa kapellimestari Tibor Bogányin johdolla.