Kamarikonsertin tähtinä huilu ja klarinetti – ”Löysin todellisen helmen, jota en ollut kuullut aikaisemmin”

Pori Sinfoniettan lauantain kamarikonsertti vie matkalle Alppien ympäri, kun konsertin säveltäjät tulevat Itävallasta, Italiasta, Saksasta ja Sveitsistä. Mozartin lisäksi ohjelmassa vähemmän tunnetut kamariteokset Salierilta, Baermannilta ja Andreaelta.

Huilussa soittaa Lucia Hellerhoff, klarinetissa Paolo Poma, viuluissa Eri Itoh ja Beata Sibielak, alttoviulussa Yuki Kodama ja sellossa Magdalena Büchert. Konsertti alkaa Promenadisalissa 10.10. kello 15.

– Konsertin klarinettiteokset ovat mielenkiintoisia kahdesta syystä: ne eivät ole niin tunnettuja ja molemmat ovat klarinetistien kirjoittamia! kertoo Paolo Poma.

Girolamo Salieri (1794-1838) oli italialainen klarinettivirtuoosi ja säveltäjä. Hän on säveltänyt useita variaatioita klarinetille muun muassa Gioacchino Rossinin, Vincenzo Bellinin ja Giovanni Pacinin teoksista. Lauantaina klarinettikvintetti tulkitsee Salierilta Esittelyteeman ja variaatiot Rossinin aariaan oopperasta Edoardo e Cristina.

Konsertin toinen klarinettiteos on H. J. Baermannin (1784-1847) Klarinettikvintetto Es-duuri. Baermann oli saksalainen muusikko ja säveltäjä, joka kiersi aktiivisesti Euroopassa ja olikin aikansa tunnetuin klarinetisti.

– Muun muassa Giacomo Meyerbeer ja Felix Mendelssohn kirjoittivat Baermannille musiikkia. Merkittävin oli kuitenkin Carl Maria von Weber, joka tapasi Baermannin Dramstadissa vuonna 1811 tämän ollessa kiertueella ja alkoi heti kirjoittaa hänelle musiikkia. Myöhemmin Weber ja Baermann kiersivät yhdessä.

Mielenkiintoinen fakta on, että teoksen toista osaa Adagio luultiin pitkään virheellisesti Richard Wagnerin sävellykseksi.

Lucia Hellerhoff valitsi konserttiin Mozartin (1756–1791) Huilukvarteton D-duuri ja Volkmar Andreaen (1879–1962) vielä varsin tuntemattoman Huilukvarteton op. 43.

– Kun Paolo ehdotti kesällä, että jakaisimme yhdessä kamarikonserttiohjelman, tiesin heti, että haluan soittaa Mozartin Huilukvarteton D-duuri. Mozartin huilukvartetoista tämä on minusta kaikkein hienoin ja olen rakastanut tätä teosta musiikkiopintojeni alusta alkaen.

Andreaen Huilukvartetto op. 43 on Hellerhoffille täysin uusi tuttavuus.

– Kuuntelin paljon teoksia YouTubessa ja Spotifyssa, jotta löytäisin toisen mielenkiintoisen teoksen tähän konserttiin. Etsintäni päättyi todelliseen kamarimusiikin helmeen, jota en ollut kuullut aikaisemmin.

Neliosainen huilukvartetto pursuaa kauniita teemoja ja motiiveja, jotka ovat kuultavissa läpi teoksen, Hellerhoff kuvailee.

– Kun kävimme tätä uutta teosta läpi kollegoideni kanssa, meille tuli mieleen sellaiset säveltäjänimet kuin Mahler ja Stravinsky. Joten tervetuloa kuuntelemaan ja kokemaan, kuinka rikasta ja monipuolista Andreaen musiikillinen maailma on.

Koska kamarikonsertti esitetään Promenadisalissa, myydään 15 euron hintaiset liput poikkeuksellisesti Ticketmasterin kautta.
Konsertissa ei ole erillistä ovilipunmyyntiä. Konserttipäivänä Pori Sokoksen lipunmyynti palvelee asiakkaita tien toisella puolella.

 

La 10.10. klo 15 Promenadisali
Alppien ympäri

Lucia Hellerhoff, huilu
Paolo Poma, klarinetti
Eri Itoh, viulu
Beata Sibielak, viulu
Yuki Kodama, alttoviulu
Magdalena Büchert, sello

Girolamo Salieri: Esittelyteema ja variaatiot Gioachino Rossinin aariaan oopperasta Edoardo e Cristina klarinetille ja jousikvartetille
W. A. Mozart: Huilukvartetto D-duuri KV 285
H. J. Baermann: Klarinettikvintetto Es-duuri
Volkmar Andreae: Huilukvartetto op. 43

Liput: 15 € (sis. toimitusmaksun) Ticketmaster
Ei ovilipunmyyntiä. Konserttipäivänä Porin Sokos palvelee toisella puolen tietä.

 

Keski Porin kirkon tiiliseinän edessä Beata Sibielak, Eri Itoh, Magdalena Büchert, Lucia Hellerhoff, Paolo Poma ja Yuki Kodama.