Piano-lauluversiosta orkestraation kantaesitykseksi – kapellimestari Taavi Oramo laulaa Pori Sinfoniettan konsertissa Heta Ahon Kolme laulua Södergranin runoteksteihin: ”Kuin menisi miniatyyrista ihmisen kokoiseen tauluun”

La Mer -konsertti esitetään torstaina Promenadisalissa kello 19 alkaen. Taavi Oramo nähdään kaksoisroolissa, kun kapellimestari myös laulaa Heta Ahon kolme laulua Edith Södergranin teksteihin. Ohjelmassa lisäksi Debussyn hienot teokset La Mer ja Danses sacrée et profane. Harppusolistina soittaa Päivi Severeide.
Taavi Oramo johtaa Pori Sinfoniettan torstaisen La Mer -konsertin, jossa kantaesitetään orkesteriversio Heta Ahon Kolmesta laulusta Edith Södergranin teksteihin. Säveltäjä Aho on mukana teoksen harjoituksissa. (oik.). Kuvat: Henrika Bäcklund

Taavi Oramo on kapellimestari, laulaja ja tietokonemuusikko, joka nähdään Pori Sinfoniettan torstaisessa konsertissa kaksoisroolissa niin kapellimestarina kuin laulajana. Monipuolista musiikkiuraa tekevä Oramo on muun muassa Kulttuurikomppania Eloan perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja sekä VocalEspoo-festivaalin taiteellinen johtaja.

Promenadisalissa hän tulkitsee Heta Ahon Kolme laulua Edith Södergranin teksteihin, jonka torstaina kantaesitettävä orkesteriversio valmistui keväällä 2020.

Heta Aho on helsinkiläinen säveltäjä ja huilisti ja ollut vuodesta 2015 lähtien kulttuurikomppania Eloan taiteellinen johtaja. Kolme Södergran-laulua ovat valmistuneet alun perin 2016-17 lauluäänelle ja pianolle. Oramon ja pianisti Matleena Nymanin piano-lauluversiosta on kuvattu musiikkilyhytelokuva.

– Orkesteriversio on aina hirmuisesti erilainen. Kuin menisi miniatyyrista ihmisen kokoiseen tauluun. On todella paljon enemmän värejä ja tekstit tulevat orkesterin kanssa kuvitettua vielä syvemmin, Taavi Oramo pohtii.

Edith Södergran (1892-1923) on yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimmista runoilijoista ja hänen runojaan on käännetty yli 40 kielelle. 31-vuotiaana tuberkuloosiin menehtynyt Södergran rikkoi lyhyen elämänsä aikana monenlaisia normeja ja ravisteli omana aikanaan vallinnutta naiskuvaa.

– Kolme Södergran-laulua syntyi aikana, jolloin olin keskeyttänyt opinnot ulkomailla ja moni ovi elämässä tuntui sulkeutuneen. Löysin Södergranin runoista tuttuja tunteita. Laulusarjaan yhdistin kolme runoa eri kokoelmista. Yhdessä runot voi lukea kertomuksena, joka viittaa Södergranin omaan elämään, säveltäjä Heta Aho kertoo.

– Tärkeä on ollut myös kumppanini Taavi Oramon panos - orkesteriversio on kirjoitettu hänelle ja viimeisen osan orkestraatio osin hänen kanssaan.

Kantaesitysteoksen johdosta La Mer -konsertti kuuluu Suomen säveltäjien 75-vuotisjuhlan konsertteihin.

Pori Sinfoniettan La Mer -konsertin harjoitukset promenadisalissa Taavi Oramon johdolla, harppusolistina Päivi Severeide..
Päivi Severeide on La Mer -konsertin harppusolisti. Hänen mukaansa harppu soi Promenadisalissa erityisen kimmeltävästi.

Taavi Oramo ja konsertin solisti Päivi Severeide ovat esittäneet Debussya yhdessä viimeksi vuosi sitten oopperan orkesterin kanssa. Päivi Severeide on Turun filharmonisen orkesterin harpun äänenjohtaja, harpun yliopisto-opettaja Sibelius-Akatemiassa ja harpun äänenjohtaja Avanti!-kamariorkesterissa. Hän kantaesittää uutta ohjelmistoa säännöllisesti ja työskentelee aktiivisesti säveltäjien ja sovittajien kanssa tuoden harppua myös kevyen musiikin ohjelmistoon, kuten yhteistyössään muun muassa Palefacen, Cheekin, Ellinooran ja Saara Aallon kanssa.

– Danses sacrée et profane on meille harpisteille ”the biisi”, Päivi Severeide naurahataa.

– Se on kiitollista, mutta haastavaa soitettavaa. Nautin sen esittämisestä. Tämä on itse asiassa teos, joka pyydetään monesti esittämään työnhakutilanteessa, hän jatkaa.

Severeide kuvailee Promenadisalin akustiikan tuovan harpusta mitä parhaimmin esiin soinnin hienot sävyt.

– Harppu soi täällä jotenkin todella ihanasti. Se kimmeltää.

Debussyn musiikkiin tiivistyy omanlaisensa ranskalainen sointiajattelu, Oramo sanoo. Hänen mukaansa Debussy luo musiikillaan täysin omanlaista kuvastoa ja tämä löysi säveltäjänä oman kielensä todella vahvasti. Konsertin nimiteos La Mer, joka kuullaan konsertissa Marlijn Helderinin sovituksena, on Oramon mukaan monien muusikkojen ja säveltäjien suosikki.

– Koska siinä on selkeitä ideoita, selkeitä kuvia ja se on äärettömän hienosti orkestroitu. Teos onnistuu aiheensa esittelyssä hyvin, vaikkakin Debussy on säveltänyt sen sisämaassa kylpylässä kaukana merestä. Se on enemmänkin fantasiamaailma.

 

La Mer
To 15.10. klo 19 Promenadisali

Taavi Oramo, kapellimestari ja laulu
Päivi Severeide, harppu

Claude Debussy: Danses sacrée et profane
Heta Aho: Kolme laulua Edith Södergranin teksteihin, orkesteriversion kantaesitys
Claude Debussy, sov. Marlijn Helder: La Mer

Liput: 28/22/8 € Ticketmaster

Avoin kenraaliharjoitus torstaina klo 11. Saavu ajoissa ja huomioi turvavälit.

Pori Sinfoniettan turvallisuusohjeet Promenadisalin konsertteihin