Pianisti Paavali Jumppanen Pori Sinfoniettan vieraana – Promenadisalissa soi Beethovenin majesteettinen Keisarikonsertto

Beethovenin syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 250 vuotta. Paavali Jumppanen esiintyy Pori Sinfoniettan pianosolistina ja johtajana Beethoven-juhlavuoden Keisari-konsertissa torstaina 29. lokakuuta.

Säveltäjämestari Ludwig van Beethovenin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Pori Sinfoniettan ohjelmistossa soitetaan kuluvan vuoden aikana Beethovenin teoksia. Alkuvuoden Beethoven-kohokohta Porissa oli helmikuinen Pastoraalisinfonia Michael Maciaszczykin johdolla osana kansainvälistä Beethoven Pastoral Projectia.

Tulevana torstaina 29.10. kello 19 alkaen Promenadisalissa Keisari-konsertissa orkesteri esittää kaksi Beethovenin teosta pianisti Paavali Jumppasen johdolla. Konsertin ohjelmassa ovat Kvintetto pianolle ja puhaltimille op. 16 ja Pianokonsertto nro 5 ”Keisari”.

Beethovenin viides ja viimeinen pianokonsertto vetää suuruudessaan ja sankarillisuudessaan vertoja säveltäjän kolmannelle sinfonialle, Napoleonin kunniaksi alun perin sävelletylle Eroicalle. Keisari-lisänimi on varsin osuva tälle 1800-luvun alun majesteettisimmalle konsertolle.

Konserton sävellystyö alkoi keväällä 1809, itsensä keisariksi kruunanneen Napoleonin tykkien moukaroidessa Wieniä. Kaupunki antautui toukokuussa ja Beethoven jatkoi konserttonsa parissa, joka valmistui lopulta vuotta myöhemmin. Beethoven oli taitavana pianistina säveltänyt aiemmat pianokonserttonsa itselleen, mutta Keisarikonsertto on poikkeus: 39-vuotias Beethoven oli jo joutunut tässä vaiheessa luopumaan omasta pianistin urastaan kuuroutumisensa vuoksi.

Kolmiosainen kvintetto op. 16 on saanut vaikutetta Mozartin kvintetosta K. 452. Beethoven itse piti sävellyksestään ja toimi usein pianistina sen esityksissä. Op. 16 on kirkasta, selkeää musiikkia. Säveltäjä kutoo eri soitinten osuudet rikkaasti kommunikoivaksi kokonaisuudeksi. Sävellys kiihdyttää, rauhoittaa ja leikittelee hallituissa balansseissa. Paavali Jumppasen kanssa teoksen tulkitsevat Pori Sinfoniettan oboen äänenjohtaja Saara Kemppi, klarinetin äänenjohtaja Paolo Poma, fagotin äänenjohtaja Antti Pakkanen ja käyrätorven äänenjohtaja Tuomas Ruskeepää.

Paavali Jumppanen heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Jumppanen on yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista.

Hän on esiintynyt lukuisien kuulujen kapellimestarien, kuten David Robertsonin, Sakari Oramon, Susanna Mälkin sekä Osmo Vänskän kanssa. Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla kolmen vuoden ajan. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi fortepianon, klavikordin ja urkujen soittoa.

Kansainvälisen solistiuransa lisäksi Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut mm. Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Hän toimii kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana.

Vuosien 2020-2021 aikana Paavali Jumppanen esittää Porissa Beethovenin 32 pianosonaattia Porin Teljän seurakunnan Beethovenin tarina -konserttisarjassa, jonka seuraava konsertti Testamentti soi sunnuntaina 8. marraskuuta Teljän kirkossa.

Keisari
To 29.10. klo 19 Promenadisali

Paavali Jumppanen, piano & joht.

Ludwig van Beethoven: Kvintetto pianolle ja puhaltimille op. 16
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 5 op. 75 "Keisari"

Liput: 28/22/8 € Ticketmaster

Pori Sinfoniettan turvallisuusohjeet Promenadisalin konsertteihin.

Avoin kenraali torstaina klo 11. Saavu ajoissa ja huomioi turvavälit.

 

 

 

 

Paavali Jumppanen.