Porin työpajojen saneeraus valmis – palvelutarjonta lisääntyi aiemmasta

Porin veturitallien yli satavuotias kiinteistö on ollut vuodesta 2011 Porin työpajojen koti ja valtava saneeraustyömaa. Porin kuudennessa osassa sijaitseva ja Museoviraston suojelema kiinteistö läpäisi viimeisetkin rakennustekniset lopputarkastukset syys-lokakuun vaihteessa.

Työpajapäällikkö Janne Suomala ei edes yritä peitellä tyytyväisyyttään, kun suunnitellustikin pitkäksi venähtänyt saneerausrupeama huipentui rakennusvalvontaviranomaisten hyväksyntään.

– Työ päätettiin toteuttaa työllistämishankkeena kaupungin sisäisenä työnä, ei siis perinteisenä rakentamishankkeena. Veturitalleille muuttaminen oli tietoinen valinta, koska se oli hyvä työllistämiskohde pitkään työttömänä olleille nuorille sekä aikuisille osaajille, ja kohde oli tarkoitukseen soveltuva iso vanha tiilirakennus, Suomala myhäilee.

Mies kaivertaa puista opastekylttiä
Luontopajan yhtenä tehtävänä on ylläpitää ja kunnostaa Joutsijärven, Noormarkun ja Ahlaisten retkeilyreittejä. Simo Saarinen viimeistelee retkeilyreitin opastekylttiä. Kuva: Juuso Hoikkala., 

Työpajojen käyttämät koneet, kalusteet ja muut tarvikkeet ovat kaupungin muissa kohteissa tarpeettomaksi jääneitä, mutta täysin tarkoituksenmukaisia ja työturvallisuusmääräykset täyttäviä kierrätyslöytöjä.

Samanlainen tarpeiden ja tarjonnan kohtaamislogiikka ohjaa itse asiassa koko työpajaperheen toimintaa. Pajoille tulevan henkilön osaaminen ja kiinnostuksen kohteet määrittävät, millaisia työtehtäviä hänelle räätälöidään.

 

Naiset valmistavat käsityöta langoista.
Työvalmentaja Milvi Elo seuraa kädentaitojen pajalla työskentelevän Fannin käsissä valmistuvan makrameetyön valmistumista. Eden-unisieppari sieppaa pahat unet. Kuva: Juuso Hoikkala

– Pyrimme tarjoamaan työntekijöillemme mielekästä tekemistä, jotakin, jolla on tarkoitus. Elämme ajan hengessä, jossa pajoja kuolee ja pajoja syntyy. Muokkaamme toimintaa amebamaisesti sen mukaan, mikä on kulloinenkin tarve, Suomala kuvailee toimintamallia.

Työpajojen eri palveluissa työskentelee päivittäin lähes 200 henkilöä. Vuositasolla eri työllisyyspalvelujen kautta noin 1000 työtöntä nuorta ja aikuista osallistuu työpajojen toimintoihin. Heistä yli puolelle järjestetään kuntouttavaa työtoimintaa ja noin 40 prosenttia on työllistetty palkkatuella. Loput toimivat työkokeilussa tai yhdistävät opiskelun ja työnteon oppisopimuksella.

autoasentaja korjaa autoa
Autonasentaja Maxim Smirnov huoltaa autopajalla pääasiassa kaupungin omaa kalustoa. Kuva: Juuso Hoikkala.

Kaiken työllistämistoiminnan yhteinen tavoite on luonnollisesti kohentaa henkilöiden työelämävalmiuksia ja siten edesauttaa heidän työllistymistään avoimilla työmarkkinoilla.

Pajapäällikkö Suomala muistuttaa, että useat työpajojen tuottamat palvelut ovat kuntalaisten ulottuvilla.

– Nuorisotalon kahvila, puusepän työt, metallityöt, kädentaitojen työt, varaosapankin kunnostetut rakennustarvikkeet ja niin edelleen, Suomala mainitsee muutaman esimerkin tarjonnasta.

 

Mies korjaa vanhaa ikkunaa