Lasten oikeuksien viikolla liputetaan ja valaistaan rakennuksia

Lasten oikeuksien viikkoa vietetään 16.–22. marraskuuta. Tänä vuonna Lasten oikeuksien päivä 20. marraskuuta on ensimmäistä kertaa yleinen liputuspäivä. Liputuksen lisäksi Porissa valaistaan Unicefin ohjeistusten mukaisesti siniseksi Lastenkulttuurikeskus sekä Raatihuoneen kellotorni.

Lasten oikeuksien viikkoa vietetään 16.–22. marraskuuta. Tänä vuonna Lasten oikeuksien päivä 20. marraskuuta on ensimmäistä kertaa yleinen liputuspäivä. Liputuksen lisäksi Porissa valaistaan Unicefin ohjeistusten mukaisesti siniseksi Lastenkulttuurikeskus sekä Raatihuoneen kellotorni.

Tuleva viikko tuo tullessaan maksutonta ohjelmaa lapsille ja päiväkodeissa sekä kouluissa teema on vahvasti esillä.

– Viime vuoden tapaan lahjoitamme Reilun kaupan jalkapalloja lapsille. Tänä vuonna 60 jalkapalloa menee jokaiselle Porin 4. luokalle liikunta- ja välitunteja vauhdittamaan. Jalkapallon hankkinut kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmä toivoo, että pallot otettaisiin käyttöön Lapsen oikeuksien viikolla. Lasten oikeuksien kunnioittaminen sisältyy Reilun kaupan periaatteisiin ja myös niitä varjellaan tarkkaan urheiluvälineiden valmistuksessa, kertoo ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.

Porin taidekoulun juhlistaa lapsen oikeuksien viikkoa valaisemalla päärakennuksensa värivaloin. Lisäksi taidekoulun ikkunoista heijastetaan eri ikäisten oppilaiden tekemiä kuvia ohikulkijoiden nähtäville.

Seikkailulaboratorioita ja näyttelyitä maksuttomasti

Lastenkulttuurikeskus Kruunupäässä nautitaan valaistuksen lisäksi elämyksellisistä taidetiloista. Kaikille maksuttomat ja avoimet seikkailulaboratoriot järjestetään 20. marraskuuta alle 2-vuotiaille kello 9–11 ja yli 2-vuotiaille kello 12–15.   

– Nonstop-seikkailulaboratoriot ovat Vauvojen värikylpy® -toiminnasta tuttuja virittäytymishetkiä, jotka täyttävät koko työpajatilan. Tapahtumapäivänä tutkitaan lisäksi valon matkaa kameran linssin läpi tilalliseksi maalaukseksi kymppikuvan muotoon sekä kerätään lasten omia ajatuksia heidän toiveistaan ja unelmistaan piirtämisen avulla. Ulkoa valoilla siniseksi maalattu Kruunupää nousee maisemasta esiin lasten taiteen ja kulttuurin omana tilana, jollaista Porissa ei aiemmin ole ollut, kuvailee tuotanto- ja viestintävastaava Kirsi Jaakkola.

Lasten oikeuksien päivänä lapsilla, nuorilla ja lapsiperheillä on vapaa pääsy Porin taidemuseoon kello 11–18. PEDApisteessä kaikenikäiset museovieraat voivat jättää merkintöjä elämästään jaettuihin päiväkirjoihin kirjoittamalla, piirtämällä tai kuvittamalla tarroilla. Päivän aikana voit kohdata näyttelyissä myös tanssijan ja kokeilla yhdessä varjotanssia.

Porin pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla on esillä Lapsen oikeudet todeksi -näyttely 16.–27. marraskuuta. Valokuvaaja Mikko Toivosen koskettava näyttely kuvaa lasten ja erityisesti tyttöjen tilannetta Guatemalassa, Intiassa, Jordaniassa ja Ugandassa. Näyttelyn tekstit kertovat paitsi lasten tarinoista myös työstä, jota Plan International tekee lasten aseman parantamiseksi. Näyttelyn on tuottanut Plan.

Aikuisia osallistujia kehotetaan käyttämään kasvomaskia.

Päiväkodeissa ja kouluilla omaa ohjelmaa

Lasten oikeuksien viikko näkyy laajasti kaupungin omissa toimipisteissä, joissa lapsille ja nuorille on järjestetty erilaista ohjelmaa. Kouluissa ja päiväkodeissa keskustellaan teemaan liittyvistä aiheista sekä järjestetään lapsille mielekästä tekemistä.

Päiväkodeissa pidetään lapsille omia kokouksia, joissa he pääsevät suunnittelemaan viikko-ohjelmansa. Lasten kanssa keskustellaan, millaista on olla lapsi Suomessa, puhutaan lasten oikeuksista ja sääntöjen tarpeellisuudesta. Monessa päiväkodissa keskiössä ovat yhteinen tekeminen ja lapsista mielekkäät puuhat.

Lasten oikeuksien viikko näkyy kouluissa oppituntien ohjelmissa. Oppilaille on luvassa myös toivetunteja ja esimerkiksi aarteenetsintää. Lasten oikeuksien päivänä Itätuulen koululla teemaa tulkitaan tanssien. Lastenkulttuurikeskus Kruunupää tuo yhteistyössä Tanssikoulu Tankan kanssa kaksi porilaista nuorta tanssijaa Itätuulen koululaisten vieraaksi kello 10–13. Liikeimprovisaatioita nähdään koulun pihalla ja käytävillä. Tanssiinkutsuja saattaa ilmaantua myös oppituntien aikana.

Lapsen oikeuksien viikossa on kyse toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tänä vuonna teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen.

 

Päiväkoti(7)_syksy2017_kuvaJennaLindfors.jpg