Reilu kauppa lahjoitti reiluja jalkapalloja Porin 4. luokkien oppilaille

Lasten oikeuksien viikon kunniaksi jaetut yhteensä 60 jalkapalloa vauhdittavat kaupungin 4. luokkien liikunta- ja välitunteja. Leikin lomasta välittyy tärkeä sanoma maailman lasten oikeuksista.

– Lasten oikeuksien kunnioittaminen sisältyy Reilun kaupan periaatteisiin ja niitä varjellaan tarkkaan myös urheiluvälineiden valmistuksessa, kertoo ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.

Reilun kaupan jalkapallojen tuotannossa lapsityövoima on ehdottomasti kielletty ja työntekijät saavat työstä lain mukaista palkkaa, jonka ansiosta heillä on varaa laittaa lapsensa kouluun. Kun lasten ei tarvitse työskennellä, antaa se heille mahdollisuuden opiskella erilaista tulevaisuutta varten. Nelosluokkalaisille ympäri Poria jaetuilla palloilla halutaan tuoda paitsi piristystä koululaisten liikuntaan, myös muistuttaa, että leikkiminen ja vapaa-aika kuuluvat jokaisen lapsen oikeuksiin ympäri maailman.

– Suurin osa maailman urheilupalloista valmistetaan Pakistanissa, jossa lapsityövoiman käyttö on yleistä. Reilu kauppa -sertifiointi suojaa pallojen ompelijoita heikoilta työolosuhteilta ja takaa, että jalkapallot ovat valmistettu lasten oikeuksia kunnioittaen, Välimaa jatkaa.

Porin Cygnaeuksen koulun 4B -luokan oppilaat kuuntelivat tarkkaavaisesti tarinaa heille lahjoitettujen pallojen tuotannon merkityksestä. Pian innostus nousi kuitenkin ylimmilleen, kun pallot annettiin pelattavaksi. Pallopelit kuuluvat monen luokan oppilaan suosikkeihin, ja moni esittelikin välittömästi hienoja taitojaan pallon kanssa. 

Lapset leikkivät jalkapallolla
Cygnaeuksen koulun 4B -luokalta löytyi monta pallotaituria 

Riemukkaan leikkimisen keskeltä lapset ehtivät itsekin hieman kertomaan, mitä mieltä olivat Reilun kaupan yllätyksestä. 

– Jalkapalloilla voi keksiä kaikkia erilaisia, muitakin leikkejä, siksi ne ovat niin kivoja, luonnehti 4B -luokan oppilas, 10-vuotias Jade.

– Tosi kiva juttu että saatiin uusia palloja, vaikka itse en oikein osaa vielä pelata oikeaa jalkapalloa, komppasi Unna, 10 vuotta.

Pallolahjoituksen kanssa samana päivänä 10-vuotissyntymäpäiväänsä juhlineen luokkatoveri Tabasomin suosikkilajiksi jalkapallo ei nouse, mutta Reilun kaupan lahjoitus hymyilyttää silti.

– Pallot on kyllä tosi kivoja.

Lapset leikkivät jalkapallolla
Pallopelit ja -leikit kuuluivat monen neljäsluokkalaisen suosikkeihin

Lasten oikeuksien viikkoa vietetään 16.-20.11. Lasten oikeuksien päivä perjantaina 20.11. on myös tänä vuonna ensimmäistä kertaa yleinen liputuspäivä. 

 

Keväällä 2018 Porin kaupungille myönnettiin Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus (LYK). Porissa keskitytään tällä hetkellä lapsen oikeuksien tunnetuksi tekemiseen, lasten ja nuorten osallisuuteen sekä lapsia koskevien asioiden koordinoituun tarkasteluun.

 

Neljännen luokan oppilaat jalkapallojen kanssa