Päiväkodissa jokainen päivä on lapsen oikeuksien päivä

Noormarkun Piilitien päiväkodissa lapsen oikeuksien viikkoa juhlitaan muun muassa leipomusten ja pukujuhlan myötä. Ohjelman ovat luonnollisesti saaneet päättää lapset itse, kuten yleensäkin päiväkodin arjessa on tapana.

Piilitien päiväkodin viisi- ja kuusivuotiaista koostuvien Nassikoiden, Vilperien ja Veijareiden ryhmät ovat innokkaina teemaviikon tapahtumista. Jokaisessa ryhmässä on suunniteltu yhteisesti lasten oikeuksiin liittyvää puuhaa.

– Lapset ovat saaneet itse ehdottaa mieleistään tekemistä teemaviikolle ja nämä toiveet myös toteutetaan, kertovat ryhmien varhaiskasvatuksen opettajat.

– Yhdessä ryhmässä toivottiin esimerkiksi muffinssien ja piparien leipomista, jääkiekkokaukaloon ja Noormarkun urheilutalolle pääsemistä.

Koristellut piparit pöydällä
Lasten toiveiden mukaisesti Piilitiellä päästiin piparinkoristelupuuhiin.  

Vaikka lapsien omien toiveiden ja mielipiteiden huomioon ottaminen on vahvasti osa lapsen oikeuksien viikon ohjelmaa, ei toiminta eroa Piilitien jokapäiväisestä arjesta.

– Varhaiskasvatuksessa, ja varmasti muuallakin, joka päivä on lapsen oikeuksien päivä. Lasten toiveet otetaan jokapäiväisessä toiminnassa esiin ja heidän kanssaan käydään aktiivista vuoropuhelua, kuvailevat Piilitien varhaiskasvatuksen opettajat.

– Se, että me saadaan itse päättää, mitä leikitään, on oikeus, lisää tomerasti eräs Veijarien ryhmän jäsen.

Käytännön esimerkkinä toimii Nappuloiden ryhmällä käytössä oleva toivepuu, johon lapset saavat jättää toiveitaan yhteisestä tekemisestä tai muusta mukavasta puuhasta. Veijareilla taas on käytössään ystävyyden aurinko, jonka sakarat täyttyvät ystävällisestä käyttäytymisestä. Täydestä auringosta toteutetaan jälleen lisää lasten toivomuksia. Piilitien viisi- ja kuusivuotiasta koostuvan ryhmän lapset ymmärsivätkin kysyttäessä hienosti, miten kaikkien yhteiset oikeudet myös velvoittavat heitä itseään käyttäytymään toisiaan kohtaan kauniisti.

– Niin, pitää auttaa toista, pyytää anteeksi ja mukaan leikkimään ja olla nätisti, lapset kertovat kuin yhdestä suusta.

– Niin, sitten muut ovat myös kivoja sinulle, kun itesekin olet, kuului lisäys, joka sai ryhmätoverit nyökyttelemään. 

Lasten askarteluja ikkunassa
Ystävyyden auringon sakarat loistavat lasten oikeuksien viikolla täytenä 

Lapsilta kysyttäessä, mitä mieltä he itse ovat lapsen oikeuksien viikosta ja luvatusta ohjelmasta, vastaus on yksimielinen: kivaa!

Yhtenä ohjelmanumerona luvassa on videotervehdys lapsen oikeuksien päivän kunniaksi tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä ja pääministeri Sanna Marinilta.

Erityisen paljon ryhmissä odotettiin kuitenkin esimerkiksi päiväkodin metsän asukkaan, Satu Siilin syntymäpäiväjuhlia, sekä upeaa discojuhlaa, jonka teemaksi lapset päättivät naamiaiset. Niinpä Piilitiellä discon pyörteissä tanssivat tällä viikolla lapsen oikeuksien kunniaksi muun muassa hurja dinosaurus, kissa, kurpitsa, leopardi sekä prinsessa ruusunen.

Liitutaululle kirjoitettu suunnitelma syntymäpäiväjuhlista
Lapset suunnittelivat Satu Siilin syntymäpäivän järjestelyä varten vaadittavat toimenpiteet sekä ohjelman tarkoin - siivousta unohtamatta 

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 16.–20.11. Lapsen oikeuksien päivä perjantaina 20.11. on myös tänä vuonna ensimmäistä kertaa yleinen liputuspäivä. 

 

Keväällä 2018 Porin kaupungille myönnettiin Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus (LYK). Porissa keskitytään tällä hetkellä lapsen oikeuksien tunnetuksi tekemiseen, lasten ja nuorten osallisuuteen sekä lapsia koskevien asioiden koordinoituun tarkasteluun.

 

Lasten askartelema kyltti unicef-logolla