Joulukuun HINKU -teemana hiilineutraalit joululahjat

Joulukuu on kenties koko kalenterivuoden taianomaisin kuukausi. Kutkuttava jännitys tiivistyy huippuunsa kuun loppupuolella, kun monissa kodeissa keräännytään yhteen jouluherkkujen ja vaihdettavien lahjojen äärelle.

Lahjat ja paketit ovatkin monella mielessä jo heti kuun alussa. Siinä missä joululahjat tuovat iloa sekä antajalleen että saajalleen, piilee perinteen takana myös ilmastomme kannalta ikävä lieveilmiö.  

– Joululahjoja ostaessa tarpeeton kuluttaminen korostuu, ja ostosten hiilijalanjälki on suuri. Lahjoiksi ostetaan monesti sellaisia tuotteita, joiden käyttöikä tai tarve on saajalleen loppupeleissä kovin pieni. Tämä korostuu etenkin tavaralahjoissa, kertoo HINKU-projektipäällikkö Esa Merivalli

Myös lahjojen pakkausmateriaalit ja paketointi tuottavat usein huomattavan määrän jätettä, joka valitettavan harvoin päätyy asianmukaisesti kierrätettäväksi.  

Lahjojen antamisen ja saamisen iloa ei kuitenkaan tarvitse unohtaa. Pienillä teoilla voi pitää huolta siitä, että joulun juhlinnan hiilijalanjälki pysyy pienenä.   

– Palveluiden ja muiden aineettomien lahjojen hiilijalanjälki on alhaisempi, kuin tavaroiden. Esimerkiksi lahjakortti paikalliselle toimijalle on paitsi suora tuki oman seudun yrittäjälle, myös useimmiten erittäin mukava lahja saajalleen, Merivalli vinkkaa. .  

Tavaralahjat eivät kuitenkaan ole täysin hiilineutraaliutta hakevan mustalla listalla. Pienillä valinnoilla voi vaikuttaa hiilijalanjäljen kokoon huomattavasti. Kestävä, ajaton ja laadukas tuote, joka on saajalleen tarpeellinen, on myös mitä mainioin joululahja, joka ei kuluta ympäristöämme tarpeettomasti.  

Osallistu kilpailuun ja kerro oma vinkkisi 

Miten sinä pyrit vähentämään lahjahankinnoista seuraavaa hiilijalanjälkeä? Hankitko kenties vain aineettomia lahjoja vai suositko kierrättämistä pakkausmateriaaleissa tai lahjassa itsessään? Vai onko sinulla jokin muu jouluinen niksi, jonka avulla kaikki voivat osallistua yhteiseen tavoitteeseen hiilineutraalista Porista? 

Kerro meille oma, pieni tai suuri vinkkisi ja voit voittaa ilmastopositiivisen palkinnon (arvo noin 70 euroa). 

Ideat ja ehdotukset julkaistaan kaikkien yhteiseksi vinkkilistaksi Hiilineutraali Pori -sivulle

Voit kertoa oman ideasi täällä

 

Kuvassa henkilö ojentaa toiselle henkilölle lahjapakettia.