Eläinlääkintäyksikön päivystystoimintaan tulossa muutoksia vuodenvaihteessa

Kaupungin eläinlääkintäyksikön päivystystoimintaan tehdään muutoksia 4. tammikuuta 2021 alkaen. Muutosten taustalla ovat talouden sopeuttaminen ja resurssivaje.

Erilliset pien- ja suureläinpäivystysringit yhdistetään arkipäivien osalta siten, että arki-iltaisin päivystää vain yksi eläinlääkäri. Viikonloppuisin kaksi eläinlääkäriä päivystää perjantaista klo 16 alkaen maanantaihin klo 8 saakka. Päivystävät klinikat ovat Porissa Maantiekadulla, Ulvilassa, Harjavallassa ja Eurajoella. Pieneläinpäivystyksen puhelinnumero on 0600 301 301 ja suureläinpäivystyksen puhelinnumero on 0600 170 11. Numeroihin soittamalla selviää myös päivystävän klinikan sijainti. Puhelinnumerot ovat käytettävissä arki-iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Järjestelyt ovat voimassa tammikuun alusta maaliskuun loppuun asti. Viikonloppuisin on käytössä eriytetty päivystys, koska suurin kuormitus on viikonloppuisin ja pyhisin. Pieneläinpäivystyksessä potilasmäärät ovat olleet vähäisimpiä arki-iltaisin ja yöaikaan.

Jatkossa eläintenhoitaja on eläinlääkärin apuna päivystyksessä iltavuoron aikana ja viikonloppuisin yhdessä vuorossa lauantaina ja sunnuntaina.

– Nykyisellä henkilöstöresurssilla ei ole mahdollista järjestää kahta päivystysrinkiä 4. tammikuuta 2021 alkaen. Eläinlääkintäyksikössä on ollut vuosien 2019 ja 2020 aikana jatkuvasti resurssipulaa ja käytännössä päivystys on ollut vuoden 2020 kesän ja syksyn pitkälti sekapäivystystä, koska päivystävää pieneläinlääkäriä ei ole ollut käytettävissä. Nykytilanteessa täysin eriytetty päivystys ei ole toteutunut ja tilanne on ollut hallitsematon. Hallittuun tilanteeseen päästään järjestämällä puolet päivystyksestä eriytettynä ja puolet sekapäivystyksenä, elinvoima- ja ympäristötoimialan johtaja Lauri Kilkku toteaa.

Eläinlääkintäyksikön toiminnallisista muutoksista on käyty yhteistoimintamenettely eläinlääkäreiden ja eläintenhoitajien kesken. Elinvoima- ja ympäristölautakunta pitää ylimääräisen kokouksen 10. helmikuuta 2021, jossa päätetään, miten eläinlääkintäyksikön päivystys järjestetään 1. huhtikuuta 2021 lähtien.

Lisäksi Porin yhteistoiminta-alue huolehtii jatkossa Lavian alueen eläinlääkintähuollosta, johon kuuluvat  suureläinten ja pieneläinten päivystys. Täten päivystys siirtyy pois Sastamalasta vuoden alusta lähtien.

Eläinlääkäri(3)_kuvaJennaLindfors.jpg