Tammikuun HINKU –teemana työelämän hiilijalanjälki

Juhlapyhät pyrähtivät ohitse ja nyt on taas aika palata arkeen. Viime vuoden aikana monet meistä kokivatkin muutoksia työelämässään koronatilanteen vuoksi ja vaikka tilanne toi mukanaan monia haasteita, voi siinä nähdä myös positiivisia puolia – ainakin ilmaston kannalta.

– Etätyöhön siirtyminen on mahdollistanut monelle työmatkojen totaalisen tai ainakin osittaisen eliminoinnin, joka tietysti on positiivinen asia ilmaston kannalta, jos töihin on normaalisti kuljettu autolla, muistuttaa HINKU-kampanjan projektipäällikkö Esa Merivalli.

Kiireisessä työarjessa hiilijalanjäljestä huolehtiminen jää helposti taka-alalle, mutta työelämänkin päästöt vaikuttavat ilmastoon merkittävästi, joten on tärkeää muistaa ilmastoystävällisyys myös työn parissa. Jo esimerkiksi juuri etätyöpäivien lisääminen tai kimppakyytien järjestäminen työmatkoille auttavat päästöjen vähentämisessä huomattavasti.   

Kaukana asuvalle työmatkoihin voi kuitenkin olla joskus vaikea vaikuttaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö työelämän päästöjä voisi vähentää muilla tavoilla. Esimerkiksi kasvisruokapäivän kannattaminen työpaikkaravintolassa vähintään kerran viikossa auttaa hiilijalanjäljen pienentämiseen positiivisesti.  

On myös tärkeää, että työnantajat kannustavat ja ohjeistavat työntekijöitään ympäristöystävällisempiin valintoihin mahdollistamalla erilaisia palveluita ja ratkaisuja. Muun muassa kaukaisten kokousten järjestäminen etänä niihin matkustamisen sijaan on merkittävä teko hiilineutraaliutta kohti.  

– Joskus työpaikkojen käytäntöihin voi olla vaikea vaikuttaa, mutta pienilläkin teoilla on merkitystä. Hyppää siis työmatkalla pyörän tai linja-auton matkaan tai pidä etäpäiviä mahdollisuuksien mukaan. Muista myös muut arjen ilmastoteot työpaikallakin, kuten ruokailuvalinnat ja kierrättämien, jatkaa Merivalli.    

Huikeita ideoita hiilineutraaleihin joululahjoihin

Joulukuun HINKU -teemana olivat hiilineutraalit joululahjat ja aihe keräsikin upean määrän monipuolisia ideoita ilmastopositiivisiin lahjoihin. Monien hyvien vastausten joukosta voittajaksi valikoitui vinkki taitolahjoista ja lähiyrittäjien tukemisesta.

– Taitolahjan antaminen tapahtuu hyödyntämällä omaa erikoisosaamista, jota jollakin toisella ei ole. Erikoisosaamista voi olla esimerkiksi hieronta, korjaustaidot tai leipominen, voittajanvastauksessa vinkataan.

Taitolahjana voi siis antaa läheiselle vaikkapa omia leipomuksia tai hierontalahjakortin. Voittaja vastauksen toinen vinkki on lahjakortti lähiyrittäjälle.

– Se on aina hyvä lahja, josta ilahtuu lahjan saaja sekä yrittäjä. Ostamalla mieluummin lahjakortin kuin tietyn tuotteen, varmistuu myös, ettei tavaraa mene hukkaan, vastauksessa jatketaan.

Voittaja palkitaan ilmastopositiivisella tuotepalkinnolla. Voit käydä lukemassa myös kaikki muut mahtavat lahjavinkit yhteisestä vinkkilistasta.

Osallistu kilpailuun ja kerro oma vinkkisi  

Mitä sinä teet työelämän hiilijalanjäljen pienentämiseksi? Millaisia käytäntöjä työpaikoilla voisi sinusta ottaa käyttöön päästöjen vähentämiseksi? Tulisiko työpaikoilla esimerkiksi lisätä etätyöpäiviä jatkossakin työmatkojen vähentämiseksi vai onko kenties työn sähköistämisestä hyötyä?   

Jaa oma, pieni tai suuri vinkkisi ja voit voittaa ilmastopositiivisen tuotepalkinnon (arvo noin 70 euroa).  

Ideat ja ehdotukset julkaistaan kaikkien yhteiseksi vinkkilistaksi Hiilineutraali Pori -sivulle.   

Voit kertoa oman ideasi täällä.

 

Henkilö tieokoneen ääressä, kuvassa hinku-kampanjan logo