Porin perusturvassa rokotettu ensimmäiset työntekijät tänään maanantaina

Maantiekadun T4 Akuutti lyhytaikaisosaston sairaanhoitaja Marja-Leena Jansson sai Porin perusturvan ensimmäisen koronarokotteen tänään maanantaina klo 13.00.

- Rokotteen ottaminen oli itsestäänselvyys, Jansson sanoo.

Perusturvassa koronarokotus alkoi maanantaina 11.1. ja ensimmäisessä vaiheessa rokotetaan koronavuodeosastojen T5 ja T4 työntekijät sekä infektiovastaanoton, koronatestauksen ja Akuutti kotikeskuksen työntekijät.

– Olen ottanut joka vuosi myös influenssarokotuksen ja koronarokotteen ottaminen oli mielestäni osa työnkuvaani. Jos voin omalta osaltani auttaa, että ihmisten arki palautuu niin lähelle normaalia kuin mahdollista, niin totta kai teen sen. Ja en tietenkään halua sairastaa koronaa, Marja-Leena Jansson sanoo.

Rokotuksen ottaminen on vapaaehtoinen ja henkilökohtainen ratkaisu. Rokotusten aikatauluttaminen vaatii myös tarkkoja järjestelyjä.

- Rokotteen säilytys ja kuljettaminen vaativat katkeamattoman kylmäketjun. Rokote säilytetään -70 asteisena. Jääkaappilämpötilassa rokote säilyy viisi vuorokautta ja ruiskussa kuusi tuntia, kertoo rokotuksen pistänyt terveydenhoitaja Terhi Puranen Porin perusturvasta.

Valmisteyhteenvedon mukaan yhdestä rokotepullosta saadaan laimentamalla viisi annosta, mutta THL:n uusien ohjeiden mukaisesti annoksia voidaan ottaa kuusi, mikäli voidaan varmistaa, että kaikki rokotettavat saavat täyden annoksen.

Koronarokotukset alkoivat henkilökunnasta ja ne jatkuvat muuhun koronapotilaita hoitavaan henkilöstöön. Porin perusturvan yta-alueella toimivien Terveystalon, Mehiläisen ja Satakunnan pelastuslaitoksen etulinjan työntekijöiden sekä perusturvan sosiaalipäivystyksen rokotukset päästään käynnistämään tämän viikon lopulla ja ensi viikolla.

Vahvistusrokotteet nyt rokotetuille hoitajille annetaan kolmen viikon päästä.

Kuvassa: Porin perusturvan ensimmäinen rokotettava Marja-Leena Jansson, rokotetta antamassa terveydenhoitaja Terhi Puranen (vas.) ja avustamassa osastonhoitaja Päivi Hacklin. (oik.)

korona rokotetta pistetään