Porin luistelualueita jäädytetään vaiheittain – talkoovoimasta iso apu

Talvisesta kelistä on päästy viime viikkoina nauttimaan ympäri kaupunkia, ja kovien pakkasten myötä lähes kaikki luistelualueista on saatu käyttöön. Luistelualueiden jäädytys riippuu monesta eri tekijästä, kuten alueellisesta jaosta, luistelualueen sijainnista, alueen työntekijöiden määrästä ja ilmastovaihteluista. Porissa on yhteensä 61 luistelukenttää, joista 57 on auki. Osa luistelualueista on laitettu kuntoon ostopalveluna ja talkoovoimin.

Luistelualueiden hoitoluokitus löytyy kaupungin verkkosivuilta

– Ensimmäiseen hoitoluokkaan kuuluvat useimmat koulujen yhteydessä sijaitsevat kentät, joissa on vierekkäin sekä jääkaukalo että avojää. Niissä on huomioitu myös etäisyyksiä lähellä oleviin kenttiin, kuten tekojääratoihin, joiden jäädytys on varmempaa. Tällaiset kentät palvelevat suurempaa käyttäjäkuntaa ja tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen harrastamiseen, kertoo työnjohtaja Seppo Myllykoski.

Luistelukenttien jäädytykseen ja kunnossapitoon vaikuttavat monet seikat, kuten ilman lämpötila ja kosteus, lumi- ja vesisateet, alueelliset lämpötilan vaihtelut, kenttien pintamateriaalit sekä kaluston siirtämiseen kuluva aika. Myös keskustan alueen tekojääradat ovat vaatineet resursseja ja pitkittäneet lähistön luonnonjäiden valmistumista. Samaan aikaan luistelualueiden kanssa on valmistunut myös hiihtolatuja ympäri kaupunkia. 

– Kun talvi saapuu kertarysäyksellä, eli lumi ja pakkanen tulevat samaan aikaan, tehdään katualueiden ja yleisten alueiden talvikunnossapitoa sekä latuja ja luistelualueita yhtä aikaa. Tänä talvena kävi juuri näin. Käytössä olevaa resurssia sidotaan työtehtäviin kiireellisyysjärjestyksessä, joka määräytyy hoitoluokituksien mukaan. Henkilöstöä siirretään organisaation sisältä kunnossapitotöihin muiden työtehtävien niin salliessa, kertoo infrayksikön päällikkö Markku Koppelomäki.

Monella alueella jääkenttien jäädyttäminen ja auraaminen sekä latujen teko hoidetaan ostopalvelusopimuksilla yhdistysten tai yritysten toimesta. Kokonaisuudessaan Porissa on 61 luistelukenttää, joista 21 kentän hoito hankitaan ostopalveluna. 

– Useita kaupungin liikuntapaikkoja, jääkentät ja ladut mukaan lukien, hoidetaan ostopalveluna eri yhdistysten toimesta. Näissä tehdään töitä talkoovoimalla. Tämä työ on todella arvokasta, sillä talkooväkeä on saatavilla myös iltaisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivisin. Tulevaisuudessa ostopalvelua hyödynnetään varmasti laajemminkin koko kaupungissa, sanoo liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö Petteri Lahti.  

Tiedot avoinna olevista luistelualueista löytyvät osoitteesta pori.fi/luistelualueet. Myös ajantasainen latutilanne löytyy verkosta osoitteesta pori.fi/ladut. Latujen ja luistelukenttien tietoja päivitetään myös Pori liikkuu -sovellukseen. 
 

Lähikuva teräsuojista Liisantorin tekojääradalla talvella