Terveiset etäältä – Taideviesti kulkee antiloopinkeveästi

Korona-aika tuo esiin luovuutta ja uusia toimintatapoja. Taideviestistä nousi työkalu uudenlaiseen kommunikointiin, missä yhdistyvät päiväkoti-ikäiset, satakuntalainen ilmaisuryhmä ja kaupungin kulttuuritoiminta.

Satakunnan Museon outo vuosi pakotti lempeästi uusiin toimintatapoihin. Lastenkulttuurikeskus Kruunupäästä vastaanotettu taideviesti tarjosi työkalun uudenlaiseen kommunikointiin. Lähettää viesti turvallisesti täältä etäältä ja antaa vastaanottajan luoda rauhassa siihen oma kulttuurinsa. 

Taideviesti Nenästä 

Museossa toteutettiin äänikuvaelma Nenä-ilmaisuryhmän värikkäässä seurassa. Viestiin nappasivat kiinni Rumpujen ja Pikkurumpujen lapset Pilke-musiikkipäiväkoti Rytmistä.  

Rytmi-päiväkodissa pidetään tärkeänä, että lapsi saa päivittäin musiikillisia kokemuksia. Se lisää kiinnostusta taiteenalaan sekä antaa valmiuksia myöhemmin musiikin opiskeluun. Taideviestin saaminen nähdään lapsille osallisuuden kokemuksena sekä osoituksena siitä, että heidät halutaan kuulla ja nähdä. 

- Tällainen projekti, josta jää näkyviin se, mitä saimme aikaan, on lapselle aina merkittävä kokemus, johon palaamme hänen päiväkotitaipaleensa aikana monta kertaa, kertoo Varhaiskasvatuksen opettaja Jemina Pitkälä Pilke musiikkipäiväkoti Rytmistä. 

Inspiroivaa vuoropuhelua ja kuuntelemaan pysähtymistä

Taideviesti siis kulkee edelleen Satakunnan Museosta Nenän kautta Rytmiin ja takaisin. Kuuntelemaan on pysähdytty nyt puolin ja toisin ja musiikillinen viesti etsii vielä lopullista muotoaan, joka ehkä kuullaan kokonaisena kommenttina, kun kaikki sanottava on ilmaistu. 

- Iso kiitos heille ja jännittävää nähdä, mitä hienoa sieltä kehkeytyy vastaukseksi. Tämä kevätilmassa antiloopinkeveästi kulkenut yhteisöllinen Terveiset etäältä -taideteos saadaan jossain vaiheessa komeasti julkaistua vaikkapa näin etäältäkin, asiakaspalveluassistentti Martti Koski Luontotalo Arkista lupaa. 

Mikä taideviesti? 

Taideviesti-kampanjalla Suomessa toimivat lastenkulttuurikeskukset nostavat lasten ja nuorten taidetta sekä lastenkulttuurin ammattilaisia näkyväksi ympäri vuoden.  

Lastenkulttuurikeskus Kruunupäähän taideviesti saapui Pohjois-Savosta Lapinlahdelta lastenkulttuurikeskus Lastusta. Pori haastoi paikallisesti mukaan kaikki satakuntalaiset perheet ja porilaisista kulttuurilaitoksista muun muassa Satakunnan Museon.  

Perheet voivat osallistua esimerkiksi jakamalla somessa asiatunnisteen #Taideviesti lapsen tai koko perheen yhteisesti tekemän taiteen oheen – ja lupa julkaisuun täytyy toki aina olla kaikilta tekijöiltä, myös lapselta.  

 

Lapsia ringissä lattialla, kasvot eivät näy, keskellä valoja ja värikkäitä painikkeita, lapset leikkivät.

 

Täytetty antilooppi sisätilassa, mustavalkoinen kuva