Huhtikuun HINKU-teemassa tarkastellaan kulutustottumuksia

Kuluttaminen on nykypäivänä hämäävän helppoa, eikä moni meistä edelleenkään tule ajatelleeksi kulutustottumustemme vaikutuksia ympäristöömme, sekä jälkeemme jäävään hiilijalanjälkeen. Jo pienillä päivittäisillä valinnoilla voimme kuitenkin kääntää kurssia ilmastollemme parempaan suuntaan.

Prosessin voi aloittaa pikkuhiljaa, esimerkiksi tarkastelemalla ensin kauppakassin sisältöä. Suosimalla kotimaista, lähellä tuotettua ja kasvispainotteista ruokavaliota tekee jo paljon hyvää, paitsi ilmastolle, myös kotimaisille tuottajille

– Hyviä valintoja pystyy tekemään helposti myös valitsemalla ostoskoriin Reilu kauppa -merkittyjä tuotteita. Tällöin voi olla varma, että sellaiset maataloustuotteet kuten kahvi ja tee, joita ei voi Suomessa viljellä, on valmistettu sekä ympäristöä, että ihmisoikeuksia kunnioittaen, neuvoo ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.

Iso kuluttamisen ilmastoon vaikuttava osa-alue on kertakäyttökulttuuri. Uusi vuodenaika herättää meissä usein houkutuksia ostaa muun muassa uusia vaatteita. Heräteostosten käyttöikä on usein pieni, ja pikamuodin ympäristövaikutukset merkittävät. Laadukkaat materiaalit kestävät yleensä aikaa paremmin kuin pikamuoti, ja harvemmin ostettuna ne myös pysyvät kevyenä kukkarolle.

Shoppailun ystävien ei kuitenkaan tarvitse täysin purra hammasta, mikäli kevätkelit kutsuvat ostoksille.

– Second Hand -kulttuuri on kehittynyt viime vuosina paljon, ja Poristakin löytyy jo liikkeitä, jotka myyvät käytettyjä, mutta kunnoltaan kuin uusia, tyylikkäitä vaatteita. Vaatteiden hiilijalanjälki on käytettynä moninkertaisesti pienempi, kuin uuden, ja se pienenee jatkuvasti sitä mukaa, kun niitä käytetään, vinkkaa Pepita Heurlin Circwaste -hankkeesta.

Huhtikuun aikana vietetään myös Nuukuusviikkoa, jonka tavoitteena on nostaa esiin länsimaisen kulutuksen kohtuullistaminen, luonnonvarojen säästäväinen käyttö ja jätteiden synnyn ehkäisy.

Maaliskuussa kiinnitettiin huomiota kierrättämiseen

Maaliskuun HINKU –teemana oli kierrättäminen, ja porilaiset ottivat jälleen hienosti osaa pidentämällä kaikille yhteistä vinkkilistaa useiden hyödyllisten kierrättämistä helpottavien vinkkien verran. Kuukauden voittajavastauksessa pureuduttiin ympäristöystävällisen käyttäytymisen alkulähteelle. Kierrättämisen ottaminen osaksi normaalia arkea takaa sen, että toiminta tuntuu luontevalta ilman suuria ponnistuksia.

”Kierrättämisen opettaminen kannattaa aloittaa lapsilla jo pienestä iästä asti, niin varhaiskasvatuksessa, kuin kotonakin.”

Voittaja palkitaan ilmastopositiivisella tuotepalkinnolla. Voit käydä lukemassa myös kaikki muut vinkit kodin ja asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseen yhteisestä vinkkilistasta

Kerro oma vinkkisi ja osallistu kilpailuun  

Miten sinä edistät kulutustottumuksillasi hiilineutraalia Poria? Jaa oma, pieni tai suuri vinkkisi ja voit voittaa ilmastopositiivisen tuotepalkinnon (arvo noin 70 euroa).  

Ideat ja ehdotukset julkaistaan kaikkien yhteiseksi vinkkilistaksi Hiilineutraali Pori -sivulle.     

Voit kertoa oman ideasi täällä

 

Mausteita ja vihanneksia