Pienet paatit -näyttely esittelee laivojen ja veneiden pienoismalleja

Rosenlew-museon Pienet paatit -näyttelyn pääosissa ovat satakuntalaisten laivojen ja veneiden pienoismallit, mallien esikuvina olleiden laivojen tarinat sekä pienoismallin rakennus.

- Näyttelyssä esitellään viideltä eri rakentajalta yhteensä 13:n eri laivan tai veneen pienoismallit. Kaksi näistä tehtiin vapaaehtoisten rakentajien voimin varta vasten tähän näyttelyyn, mikä tarkoittaa monta sataa työtuntia, kertoo Rosenlew-museon intendentti Leila Stenroos.

Huvihöyrylaiva Sagan valmisti pienoismallinrakennuksen porilainen grand old man Pauli Koskimies. Perhevene Nopsan taas veisti oikeita veneitäkin rakentanut Olli-Matti Leino, joka on myös innokas merenkävijä, ja purjehtinut kaikissa Itämeren maissa.  Molemmat pienoismallit suunnitteli ja 3D-mallinsi insinööri Ari Lahtinen. Miehet muodostavat harrastajakolmikon, joka kannustaa ja auttaa toisiaan pienoismallinrakennuksen parissa.  

- Hyvän mallin tekemiseen tarvitaan kärsivällisyyttä, hyvät työkalut, piirustukset ja valokuvat. Eniten tarkkuutta vaatii purjelaivan takilointi eli mastot, köysistö ja purjeet, miettii Pauli Koskimies. - Kaikkein kiehtovinta on rungon teko, lisää Olli-Matti Leino. Hänellä on parhaillaan tekeillä noin kymmenen eri vaiheessa olevaa pienoismallia.

Nopsa-pienoismallin rakennusvaiheita on dokumentoitu valokuvin. Sagan pienoismallin valmistuminen tallennettiin videolle. Siinä edetään alun hankalasta rungon muodon työstämisestä aina helpolta näyttävään loppuun, jossa viimeisetkin osat, kuten ankkuri, pujotetaan paikoilleen. Sagan pienoismallin tekoon Pauli Koskimieheltä kului yhteensä 288 tuntia.

Monet näyttelyssä esiteltävistä laivoista liittyvät ulkomaankauppaan. Näyttelyn iäkkäin satakuntalainen laivavanhus on Ahlaisissa 1857 rakennettu purjelaiva Emma, joka lähtiessään kuljetti puutavaraa ja tullessaan toi mm. kahvia ja suolaa. Emma sai porilaiset pienoismallinrakentajat tarttumaan työhön 160 vuotta myöhemmin.

Kaikkein tuorein tapaus on sukellusalus MIR. Sen pienoismalli on muista näyttelyn malleista poiketen teollinen tuote. Rauma-Repola Oceanicsin vuonna 1987 valmistaman MIRin koesukellukset tehtiin Porin edustalla. MIR-sukellusaluksiin liittyy myös poikkeuksellinen ulkomaanpoliittinen kriisi. Yhdysvallat pyrki kieltämään Suomelta alusten myynnin Neuvostoliittoon. Kaksi alusta kuitenkin valmistettiin.

Näyttely on toteutettu Rosenlew-museon ja Satakunnan Museon ystävät ry:n yhteistyönä. Pienet paatit - satakuntalaisten laivojen ja veneiden pienoismalleja on esillä Rosenlew-museossa 13.2.2022 asti.

 

Yleiskuva Pienet paatit -näyttelystä Rosenlew-museossa 2021