Porin Lyseon koulussa altistumisia koronavirukselle alkuviikosta – koronavilkku hälyttänyt noin 50 henkilöllä

Aiemmin tällä viikolla tapahtuneeseen Lyseon koulun koronavirusaltistumiseen liittyen noin 50 henkilön koronavilkku on hälyttänyt. Koronavilkku ei automaattisesti tarkoita altistumista eikä johda karanteeniin.

Vilkku voi hälyttää seinänkin läpi eikä vilkku tunnista esimerkiksi sitä, onko maskia käytetty vai ei. Ohjeistus on, että kun koronavilkku hälyttää, käydään koronatestissä aikaisintaan 48 tunnin kuluttua hälytyksestä. Sitä ennen otetun testin tulos ei ole luotettava.

Ennen testiä tulisi rajoittaa kontakteja ja erityisen huolellisesti huolehtia etäisyyksien pidosta ja maskin käytöstä, jotta mahdollisilta lisäaltistumisilta vältytään. Töissä ja koulussa saa käydä varotoimin, mikäli on oireeton, sillä koronavilkkuhälytys ei ole karanteeniperuste, vaan järjestelmän tarkoitus on ainoastaan hälyttää mahdollisesta altistumisesta. Tapauksen suhteen tartunnanjäljitys on tehty ja lähikontaktit on jo asetettu karanteeniin.

Koronatestiin tulee siis hakeutua sunnuntaina tai maanantaina. Koronatestin voi varata netissä: omaolo.fi tai puhelimitse numerosta: 02 623 4333.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1-14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä ja tarvittaessa uudelleen.
 
Jos sinulla on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita Porin yhteistoiminta-alueen koronaneuvontapuhelimeen, puh. 02 623 4333 joka päivä klo 8-16, muina aikoina voi soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117. Puhelimessa tehdyn hoidon tarpeen arvion pohjalta sinut ohjataan tarvittaessa korona-näytteenottoon tai infektiovastaanotolle. Lisätietoja testaamisesta sekä koronaviruksesta löytyy osoitteesta http://www.pori.fi/korona

Huutomerkki