Terveiset etäältä - Taideviesti saa mielikuvituksen lentämään

Taideviestistä nousi työkalu uudenlaiseen kommunikointiin. Tutustu Rytmi-päiväkodin lähettämään viestiin ja osallistu itsekin mukaan! Tavoitteena on tuoda esille lasten omaa visuaalista ilmaisua.

Uuden edessä täytyy joskus hypätä vähän sivummalle omasta toimintasäteestään. Sovittaa ja kokeilla uutta. Outo vuosi pakotti Satakunnan Museonkin lempeästi uusiin toimintatapoihin. Lastenkulttuurikeskus Kruunupäästä vastaanotettu taideviesti tarjosi innostuksen kokeiluun ja työkalun uudenlaiseen kommunikointiin.  

 

Taideviesti Nenästä

Museossa toteutettiin äänikuvaelma Nenä-ilmaisuryhmän värikkäässä seurassa. Viestiin nappasivat kiinni Rumpujen ja Pikkurumpujen lapset Pilke-musiikkipäiväkoti Rytmistä.   

- Taideviestiin osallistuminen oli elämys, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Jemina Pitkälä Pilke musiikkipäiväkoti Rytmistä. Viestiä kuunneltiin tarkasti ja sen siivittämänä lapset kävivät jopa lohikäärmeiden luona ja uimassa, Pitkälä kuvailee. 

Rytmi-päiväkodissa pidetään tärkeänä, että lapsi saa päivittäin musiikillisia kokemuksia. Se lisää kiinnostusta taiteenalaan sekä antaa valmiuksia myöhemmin musiikin opiskeluun. Taideviestin saaminen nähdään lapsille osallisuuden kokemuksena sekä osoituksena siitä, että heidät halutaan kuulla ja nähdä.  

 

Monitaiteellista vuoropuhelua

 Museosta viesti lähti musiikkina ja matkan varrella lapset pääsivät kokeilemaan viestin tekemisessä monia eri taidemuotoja.  

- Lähettää viesti turvallisesti täältä etäältä ja antaa vastaanottajan luoda rauhassa siihen oma kulttuurinsa, siinä on jotain samaa, kuin pullopostin lähettämisessä, innostuu asiakaspalveluassistentti Martti Koski Luontotalo Arkista. 

Satakunnan Museon blogista pääsee tutustumaan päiväkoti Rytmin tekemään taideviestiin tarkemmin, katsomaan kuvia ja videota. 

 

Mikä Taideviesti?  

Taideviesti-kampanjalla Suomessa toimivat lastenkulttuurikeskukset nostavat lasten ja nuorten taidetta sekä lastenkulttuurin ammattilaisia näkyväksi ympäri vuoden.   

Lastenkulttuurikeskus Kruunupäähän taideviesti saapui Pohjois-Savosta Lapinlahdelta lastenkulttuurikeskus Lastusta. Pori haastoi paikallisesti mukaan kaikki satakuntalaiset perheet, Satakunnan lastenkulttuuriverkoston kunnat Euran, Eurajoen, Nakkilan, Merikarvian ja Rauman ja porilaisista kulttuurilaitoksista muun muassa Satakunnan Museon.   

 

Miten mukaan? 

Koulut, päiväkodit ja perheet voivat osallistua esimerkiksi jakamalla somessa asiatunnisteen #Taideviesti yksittäisen lapsen, päiväkoti- tai kouluryhmän tai koko perheen yhteisesti tekemän taiteen oheen – ja lupa julkaisuun täytyy toki aina olla kaikilta tekijöiltä, myös lapselta. 

Poika, kangas kasvoillaan, taustalla lasten maalauksia