Porin seudun joukkoliikenne uudistuu kesän alussa

Joukkoliikenteen reitit, aikataulut, linjanumerointi ja lipputuotteet muuttuvat Porissa ja Ulvilassa koulujen kesälomien alkaessa. Joukkoliikenteen käyttäjiä kehotetaan seuraamaan viestintää voimaan tulevista muutoksista lähiviikkojen aikana

Joukkoliikenteen reittien numerointia tullaan yhtenäistämään, ja jatkossa yhdellä numeroidulla reitillä ajetaan vain yhteen suuntaan kauppatorilta lähtiessä.

– Monilla käytännössä nykyinen reitti säilyy lähes samana, vaikka linjan numero muuttuu, kertoo suunnittelija Merika Lanne.            

Uudistuksen jälkeen samalla linja-autolla ajetaan peräkkäin linjat 6 ja 12 Sampolasta Pormestarinluotoon ja takaisin, jolloin matkustajat pääsevät ilman linja-auton vaihtoa lähemmäs terveyspalveluja ja uimahallia. Arkisin linjat 3, 2 ja 4 Leppäkorvesta Tuulikylän kautta Väinölään ajetaan samalla autolla kauppatorin läpi, mikä parantaa erityisesti Cygnaeuksen ja PSYL:n oppilaiden liikkumista Pohjois-Porin suuntaan.

Myös Ulvila-Pori välille tulee uudistuksen myötä kaivattuja muutoksia.

– Linja 90 jatkaa nykyisellä reitillään. Linja 80 puolestaan ajetaan jatkossa Krapistosta Vanhakylän ja Mynsterin kautta Impolaan, josta vuoro jatkaa Uudenkoiviston läpi kauppatorille. Vanhakylän puolelta matkustaville muutos tarkoittaa, että linja-autoa ei tarvitse enää vaihtaa Friitalassa eikä Mikkolassa, Lanne kertoo monia ilahduttavan uutisen.

Jatkossa myös Ulvilan ja Porin yhteysvälillä tulevat käymään samat lipputuotteet, kuin kaikissa muissakin Porin kaupungin sisäisesti ajamissa Porin Linjojen vuoroissa.

– Muutos merkitsee lippujen hintojen merkittävää halpenemista, toteaa Lanne.

Kauppatorin lähtölaitureihin muutoksia

Kauppatorin torirakennuksen purkutöiden johdosta torin lähtölaiturialueen järjestelyt muuttuvat.

– Laiturit 1 ja 8 tulevat jäämään työmaa-alueen sisäpuolelle. Lähtevät vuorot tullaan sijoittelemaan uudestaan käytössä oleville laitureille, ja lähes kaikki linja-autovuorot tulevat lähtemään jatkossa eri laiturilta, kuin ennen, Lanne jatkaa. 

Uusiin aikatauluihin tullaan merkitsemään myös vuorojen uudet lähtölaiturit. Laiturijärjestelyt vaikuttavat myös kaikkien linja-autojen saapumis- ja lähtöreitteihin, joten kaikki linjat eivät enää tavoita samoja pysäkkejä, kuin aiemmin.

Vanhat lipputuotteet käyvät voimassaoloajan loppuun

Joukkoliikenneuudistuksen myötä myös lipputuotteet muuttuvat.

– Kausi- ja kertalippujen ikärajat muuttuvat, ja osin hinnat myös laskevat. Esimerkiksi jatkossa kertalippu maksaa saman verran matkan pituudesta huolimatta, mikä laskee erityisesti pitkien matkojen lippujen hintoja, Lanne kuvailee muutoksia.

Jatkossa 30 päivän kausilippuja myydään yli 26-vuotiaille aikuisille, 17–25-vuotiaille nuorille aikuisille ja 8–16-vuotiaille nuorisolle hintaan 55 € / 42 € / 30 €. Kertalippuja myydään 8–16-vuotiaille nuorisolle hintaan 2 € ja aikuisille 17-vuotiaasta alkaen hintaan 3,50 €. Uutena lipputyyppinä nähdään jatkossa myös viiden tunnin ja yhden vuorokauden aikaliput, joilla voi matkustaa rajattomasti aikarajan puitteissa.

Joukkoliikenteen uudistus astuu voimaan 7. kesäkuuta. Aiemmin ostetuilla lipuilla voi matkustaa niiden voimassaolon päättymiseen saakka. Uusiin lipputuotteisiin, reitteihin ja aikatauluihin kannattaa tutustua jo etukäteen.

Tarkemmat lisätiedot uusista lipputuotteista, sekä aikatauluista ja reiteistä ovat myöhemmin saatavilla Porin Linjojen nettisivuilta, linja-autoista sekä palvelupiste Porinasta. Ennen tätä tietoja on mahdollista tarkastella myös joukkoliikennejaoston päätösteksteistä, jotka löytyvät täältä sekä täältä.

 

Porin Linjat