Tuuks syämää -kyselyllä kartoitetaan jälleen ruokailevien lukiolaisten määrää

Porin kaupungin käyttöön ottaman kyselyn tarkoituksena on ehkäistä ruokahävikkiä saamalla tieto lukioiden keittiöille siitä, kuinka moni lukion oppilaista ja henkilökunnasta on tulossa syömään. Hienon alun jälkeen lukiolaisia kaivataan vastaamaan kyselyyn aktiivisemmin.

– Ensimmäisistä kyselyistä saatiin todella hyvää tietoa ruokailijamääristä, ja hävikin määrää onnistuttiin vähentämään useita kymmeniä kiloja viikkotasolla. Vastausmäärät ovat valitettavasti kuitenkin laskeneet kevään aikana, eikä niistä enää saada niin hyvää tietoa, kuin tarvittaisiin, kertoo vastaava palvelusuunnittelija Timo Salmi.

Lukioissa ruokailijoiden määrä vaihtelee paljon ja siksi myös ruokahävikkiä syntyy helposti. Annoksia valmistetaan kaikille ja jos syömään ei tullakaan, päätyy annos hävikiksi. Kyselyn avulla pyritään siihen, että ruokaa valmistetaan oikea määrä eikä hävikkiä synny.

Lukiolaiset löytävät Tuuks syämää -kyselyn tuttuun tapaan Wilman tiedotteista ja linkeistä. Kyselyyn tulee vastata aina viimeistään perjantain aikana seuraavaa viikkoa koskien. Porin Lyseon lukiolle ja Porin suomalaisen yhteislyseon lukiolle on omat kyselynsä. Oppilas voi vastata myös toisen koulun kyselyyn, jos hän tietää jonain päivänä syövänsä siellä.

– Hävikin vähentäminen on hyvin tärkeää. Jos ruoka päätyy roskiin, ovat ruuan tuottamisen, kuljettamisen ja valmistamisen päästöt syntyneet täysin turhaan. Olisi siis hienoa, jos kyselyihin vastattaisiin tulevaisuudessakin hyvin, Salmi toivoo.

Ruokahävikin vähentäminen on koko kaupungin yhteinen tavoite. Tuuks syämää -kysely on toteutettu yhteistyössä Porin Palveluliikelaitoksen, Porin kaupungin IT-palvelujen ja CIRCWASTE- Kohti kiertotaloutta osahanke Luupin kanssa.

 

Ruokaa lautasella linjastossa