Joukkoliikenteen vuorotarjonta paranee koulujen alkaessa

Kouluvuoden ensimmäisenä päivänä keskiviikkona 11. elokuuta joukkoliikenne siirtyy uusiin aikatauluihin. Kauppatorin lähtölaitureiden muuttuneet järjestelyt vaikuttavat edelleen moniin linjoihin.

– Koululaisia ja opiskelijoita kuljettavat linjat 5 Hyvelä, 10W Tiedepuisto, 27 Viasvesi ja 99 Lattomeri palaavat kesälomalta. Aikatauluissa ja reiteissä on jonkin verran muutoksia viime talveen verrattuna, erityisesti Ahlaisten suunnalla linjojen 62, 63 ja 64 aikatauluja on uudelleen soviteltu koulujen opetusjärjestelyjen mukaan, kertoo suunnittelija Merika Lanne.   

Meri-Porin yhtenäiskoulun oppilaiden kuljetukset on myös järjestetty uudelleen. Kaikki Mäntyluodossa ja Reposaaressa asuvat oppilaat kulkevat linjan 43 vuoroissa, kun taas Yyteristä ja Kaanaasta kuljetaan linjalla 34. Uudenniityn ja Kyläsaaren suunnalta kuljetaan linjan 35 vuoroilla.  

Parannuksia vuorojen väleihin 

Arkipäivinä bussit ajavat puolen tunnin välein Pihlavasta Kyläsaaren ja Uusiniityn kautta keskustaan. Linja 34 ajaa Karjarannan kautta ja linja 35 Pietniemen, Tiedepuiston ja Käppärän kautta. 

– Karjarantaa pitkin linja 34 ajaa keskustan ja Pihlavan välin lähes 10 minuuttia nopeammin kuin 35, johon on sovitettu Meri-Porin yhtenäiskoulun kuljetuksia sekä opiskelijaliikennettä keskustan ja Tiedepuiston välille, vinkkaa Lanne.   

Pormestarinluodosta Sampolaan pääsee arkisin kahdesti tunnissa. Sampolaan ajavien bussien tunnukset muuttuvat hieman, kun tuttu numero 6 saa seurakseen tunnukset 6M ja 6H. Kaikki Sampolan vuorot ajetaan ensin Koivulan kautta Sampolaan ja sieltä 6M-tunnuksella merkityt vuorot jatkavat Mikkolaan.

– Reitin päätepysäkki sijaitsee Itäkeskuksenkaarella kauppakassien kantomatkan päässä ruokakaupoista. 6H-vuorot ajetaan Väinölän koululle, josta alakoululaisia kuljetetaan kotiin Kartanoon ja Harmaalinnaan, kertoo Lanne.  

Tuulikylän, Leppäkorven ja Väinölän reiteillä 2, 3 ja 4 lisätään vuoroja tasaamaan aamu- ja iltapäiväruuhkaa. Puolen tunnin vuoroväliä ajetaan kello 7–10 ja 13–17 välillä.   

Opiskelijaliput poistuvat käytöstä  

Kesän alussa tapahtuneen joukkoliikenneuudistuksen myötä myös lipputuotteet muuttuivat. Kausilippujen ikärajojen ja hinnoittelun muutokset tarkoittavat yläkoululaisille edullisempia kausilippuja. Kaikki 8–16-vuotiaat matkustavat 30 euron kausilipulla. 

Opiskelijaliput poistuvat käytöstä ja koska erillistä opiskelijakausilippua ei enää ole, opiskelijat hankkivat omanikäisilleen myytävän kausilipun. 

– Useimmat opiskelijat ostanevat 17–25-vuotiaiden 30 päivän kausilipun tai 26 vuotta täyttäneille myytävän kausilipun. Paikallisliikenteen busseihin käyvän kausilipun ostamiseen ei tarvita opiskelijalta todistusta opiskelusta, mutta kuvallinen henkilöllisyystodistus on oltava mukana, jotta ikä voidaan todeta, tarkentaa Lanne.  

Rajattoman matkustusoikeuden Porin ja Ulvilan paikallisliikenteen busseissa vuorokaudenajasta riippumatta tarjoava aikalippu mahdollistaa joustavan liikkumisen.

– Viiden tunnin aikalippu viidellä eurolla on saanut hyvää palautetta matkustajilta. Aikalipulla saa paljon aikaa asiointiin ja bussista toiseen voi vaihtaa monta kertaa, iloitsee Lanne.  

Kauppatorin rakennustyömaan kulkuputki paikallaan  

Kauppatorin paikallisliikenteen laiturialueen ja torirakennuksen rakennustyömaan välinen kulkuputki on saatu paikalleen. Keskilaituria on myös hieman levennetty. 

Kun kesäkävelykadut on purettu, kauppatorilta pohjoiseen ajavat linja-autot palaavat Antinkadulle. Kauppatorin uusien laiturijärjestelyjen takia myös Cygnaeuksen ja Keskusaukion ympärillä linja-autojen reitit ovat muuttuneet.   

– Erityisen tarkkana kannattaa olla, ettei odota linja-autoa väärällä pysäkillä vanhasta muistista, sillä ne bussit eivät enää aja puistojen kautta Itsenäisyydenkadulle, muistuttaa Lanne.  

Joukkoliikenteen aikataulut ja reitit löytyvät Porin Linjat Oy:n verkkosivuilta.  

Porin Linjat Oy:n asiakaspalvelusta saa reitti- ja aikatauluneuvontaa sekä ostaa lipputuotteita. Asiakaspalvelupiste löytyy osoitteesta Yrjönkatu 13 yhdessä kaupungin yhteispalvelupiste Porinan ja matkailuneuvonta Visit Porin kanssa.     

 

Kauppatorin joukkoliikenteen laiturialue