Euroopan kulttuuriympäristöpäivät - kohteena Nakkila

Satakunnan Museo juhlistaa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä lauantaina 11.9. järjestämällä tapahtumapäivän Nakkilassa.

Nakkilan kulttuuriympäristöjä esittelevä tapahtumapäivä järjestetään yhteistyössä Nakkilan kunnan ja Nakkila-Seuran kanssa. Rakennustutkija Liisa Nummelin esittelee keskusta-alueen rakennuskulttuuria ja arkeologi Leena Koivisto Selkäkankaan pronssikautisia muinaisjäännöksiä. Maakuntatutkija Akuliina Aartolahti sekä Nakkila-Seuran väki ovat tavattavissa Nakkilan kotiseutumuseossa, jossa on tarjolla mukavaa tekemistä sekä puffetti. Lisäksi Rakennuskulttuuritalo Toivo järjestää Mäkelän tilalla Soinilassa korjausneuvontapäivän. 

Ohjattu retki Porista Nakkilan kohteille klo 8.30-16 

Porista pääsee Nakkilan kohteille bussikuljetuksella. Retkibussi lähtee Satakunnan Museon edestä, Hallituskatu 11, klo 8.30 ja paluu on viimeistään klo 16. Retkelle pitää ostaa lippu ja samalla ilmoittautua etukäteen. Mukaan mahtuu 20 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Retken hinta on 32 €, joka sisältää kuljetukset, vierailun kotiseutumuseossa, opastukset Nakkilan keskustassa ja Selkäkankaalla sekä tutustuminen Mäkelän tilaan ja lounaan Villilän kartanossa. Kotiseutumuseossa on omakustanteinen ja käteiselle toimiva kahvipuffetti sekä pikkukauppa.

Huom! Lipun osto 32 € ja samalla linja-autopaikan varaus koko päivän retkelle viimeistään 7.9. joko Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11) tai  Porin kaupungin verkkokaupasta.

Retki toteutuu, jos mukaan ilmoittautuu vähintään 20 henkeä. Retkimaksut palautetaan, jos retki ei toteudu. 


Ohjelma omatoimiretkeilijöille 

Rakennustutkija Liisa Nummelinin opastus Nakkilan keskustan rakennuskulttuuriin.

Tapaaminen klo 11 Nakkilan kirkon parkkipaikalla (Kirkkokatu 4), opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Maksu 5 €, käteisellä. 

Bussikuljetus lähtee klo 12 Nakkilan kirkon parkkipaikalta (Kirkkokatu 4) Selkäkankaan pronssikautiselle röykkiölle, jossa arkeologi Leena Koivisto opastaa kohteen. Selkäkankaalta bussi ajaa kotiseutumuseolle noin klo 13. Mukaan mahtuu 20 henkilöä. Maksu 5 €, käteisellä.

HUOM! Selkäkankaalla ei ole parkkipaikkoja, joten toivomme, että yleisö kulkee järjestetyllä bussikuljetuksella. Tarvittaessa väkeä kuljetetaan useamman kerran.

 


Rakennuskulttuuritalo Toivon korjausneuvontapäivä 

La 11.9.  klo 11-15 Mäkelän tila, Soinilantie 23  

Mäkelän tilalla Soinilassa (Soinilantie 23)  järjestetään Rakennuskulttuuritalo Toivon korjausneuvontapäivä, jossa tavattavissa ovat intendentti Tuulikki Kiilo, rakennuskonservaattori Kalle Virtanen, hirsirakentaja Juha Korhonen ja Nakkilan kunnan rakennustarkastaja Seppo Saarimaa.

Päivän aikana annetaan korjausneuvontaa, korjataan ikkunoita, keitetään punamultaa ja veistetään saunaa vanhoista hirsistä.

Talon entinen ja nykyinen omistaja esittelevät alun perin paritupatyyppistä, edustavasti rakennettua ja upeasti säilynyttä Mäkelän talonpoikaistilaa. Päärakennuksen vanhin osa on 1790-luvulta.  


Nakkilan kotiseutumuseo (Kuntopolku 1) ja Mäkelän tila (Soinilantie 23) ovat avoinna klo 11-15, vapaa pääsy.

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.


 

Valkoinen iso rakennus, jonka tornissa on risti