Valo- ja ääniteos Porisontti avautuu Porttaalitunnelissa

Taidekollektiivi SWartin ja muusikko Tapani Rinteen yhteistaideteos Porisontti aukeaa Porin Matkakeskuksen alikulkukäytävä Porttaaliin torstaina 23. syyskuuta. Taideteos on audiovisuaalinen kokemus, joka muuttuu eri vuorokauden- ja vuodenaikoina ja jonka voi havainnoida eri tavalla tunnelin eri osissa.

Porttaalin alikulku sijaitsee Porin kansallisessa kaupunkipuistossa, Matkakeskuksen ja ammattikorkeakoulukampuksen alueella. Tunnelin toimivuutta, esteettisyyttä ja turvallisuutta haluttiin parantaa hakemalla kohteeseen valotaiteen toteuttajaa portfoliohaulla kesällä 2020. Arkkitehti Esa Piirosen suunnitteleman alikulkutunnelin näyttelyvitriinit ovat olleet vajaakäytöllä jo vuosia. Porin kaupunki katsoi, että nimenomaan valotaide elävöittää kaupunkikuvaa ja siistii tunnelin yleisilmettä.

Tekijäksi valikoitui julkisen ympäristön taiteeseen ja valotaiteeseen keskittynyt taidekollektiivi SWart yhdessä porilaissyntyisen muusikon Tapani Rinteen kanssa. Teoksen toteuttamisen mahdollisti Taiteen edistämiskeskuksen Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -erityisavustus.

SWart on rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo Sitowise Oy:n sisällä toimiva taidekollektiivi. Sen jäseniä ovat ympäristötaiteilija ja maisema-arkkitehti Suvi Saastamoinen, valotaiteilija Anssi Mäkinen, sekä hortonomi ja maisema-arkkitehti yo. Teo Rinne.

– Valmiissa teoksessa kaikkien tekijöiden vahvuudet ja tulkinta on saanut loistaa ja lopputulos on esteettisesti ja teknisesti toimiva ja ainutlaatuinen kokonaisuus, Saastamoinen kiteyttää.

Taideteos muuttaa 90 metriä pitkän alikulkutunnelin porilaiseksi mielikuvamaisemaksi. Vitriinien lasipintojen käsittely ja takana oleva valaistus laajentavat tilan rajoja ja luovat unenomaisen tunnelman yhdistettynä teokseen varta vasten sävellettyyn musiikkiin. Tunnelin läpi kulkee silmän korkeudessa piirtyvä abstrakti horisonttilinja, joka johdattaa katsetta ja kulkijaa läpi tilan ja haastaa tarkastelemaan tunnelia eri näkökulmista.

– Isossa roolissa teoksessa ovat myös heijastukset. Erilaiset lasien käsittelyt, valon kulma ja vastaheijastukset luovat katsojalle yllättäviä ja muuttuvia hetkiä tilan läpi kuljettaessa, kuvailee Saastamoinen.

Keskeisessä roolissa teoksessa on Tapani Rinteen säveltämä äänimaisema. Äänen on tarkoitus johdattaa kulkijaa tunnelissa äänen lähteelle ja luoda yhdessä visuaalisen sommitelman kanssa ainutlaatuinen tilakokemus, jossa katsoja voi hetkeksi unohtaa ympäröivän maailman ja upota porilaiseen mielikuvamaisemaan. Ennen tunnelissa kuului lähinnä junien kolina ja liikenteen äänet, nyt ne saavat rinnalleen pehmeän mutta mielenkiintoisen äänimaailman. Teokseen on luotu neljä erilaista sävellystä, jotka vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Myös valaistuksen värimaailma muuttuu sävellysten tahtiin neljä kertaa vuodessa.

– Muistelin, millaisia ääniä kuulin lapsuuteni ja nuoruuteni Porissa. Ja mietin, millaista äänimaisema on nykyajan kaupungissa eri vuodenaikoina. Päässäni lähti soimaan Pori-soundtrack. Toteutin sen puhaltimilla ja elektroniikalla, Rinne kertoo.

– Yksi teoksen hankinnan peruste oli viihtyisyyden lisäksi turvallisuuden parantaminen tunnelissa. Tunneli on nyt huomattavasti valoisampi ja houkuttelevampi. Teoksesta pääsevät nauttimaan myös tunnelin läpi kulkevan Citybussin matkustajat, Heli Nukki Porin kaupunkisuunnittelusta toteaa. 

Vitriinien taakse turvallisesti sijoitettuja uusia valaisimia on tunnelissa yhteensä reilu 70 kappaletta ja uusia kaiuttimia 4 kappaletta, jotka on toimittanut äänentoiston ja valaistustekniikan asiantuntija ja maahantuoja Studiotec Oy. Teoksen rakentamisen aikana erityisiä haasteita ovat tuottaneet teknisten laitteiden toimitusajat, jotka ovat pitkittyneet maailmanlaajuisen komponenttipulan vuoksi. Syyskuussa teos saadaan kuitenkin vihdoin valmiiksi ja viimeiset täydennykset äänitekniikan hiomiseksi tehdään vielä vuoden loppuun mennessä.