Pori Sinfoniettan Viva Italia! -konsertissa musiikkia Rossinilta, Paganinilta ja Mendelssohnilta

Torstaisen sinfoniakonsertin johtaa Alexander Zemtsov. Viulusolisti Mario Hossen tuo Poriin vielä julkaisemattoman uuden editionsa Paganinin tunnetusta Viulukonsertosta nro 1.

Torstaina 14.10. kello 19 Promenadisaliin saadaan pala Italiaa, kun kaupunginorkesteri esittää musiikkia italialaisilta säveltäjiltä Rossini ja Paganini sekä Mendelssohnin Sinfonian nro 4, joka sai lisänimekseen ”Italialainen” säveltäjältä itseltään. Mendelssohn luonnosteli sinfoniaa oleskellessaan Italiassa 1830-luvun alussa ja sai ideoita musiikkiin italialaisesta luonnosta ja ihmisistä.

Paganinin Viulukonsertto nro 1 on sävelletty todennäköisesti vuosina 1816–1818 Paganinin konsertoidessa ympäri Italiaa. Konsertto – jossa pääroolin esittäjästä ei ole epäselvyyttä – tarjoaa huikean musiikillisen akrobatian vastapainoksi myös lyyrisempiä, pohdiskelevampia hetkiä. Teoksessa voi kuulla vaikutteita myös Rossinin oopperoiden musiikillisesta kielestä.

Konsertto on alun perin kirjoitettu Eb-duuriin, mutta nykyisin se transponoidaan yleensä D-duuriin. Konsertissa esitetään ensi kertaa Suomessa illan viulusolistin Mario Hossenin uusi vielä julkaisematon kriittinen editio alkuperäisversiosta Eb-duurissa. Hossenin kriittisessä editiossa on uudelleen löydettyjä alkuperäisosia mm. lyömäsoitin- ja pasuunaosissa sekä joitakin yleisiä autenttisia havaintoja.

Bulgarialaissyntyinen viulisti Mario Hossen on tunnettu mestarillisesta soittotaidostaan sekä karismaattisesta lavaolemuksestaan. Hänen laaja repertuaarinsa käsittää musiikkia renessanssista ja klassisesta musiikista nykymusiikin teoksiin ja jazziin. Hossenin tieteellisen työn painopisteenä on Niccolò Paganinin tutkimus. Paganinin koko tuotanto sooloviululle sekä viululle ja orkesterille julkaistaan historiallis-kriittisenä editiona Doblingerin Diletto Musicale  -sarjassa.

Ilta avataan Rossinin La Cenerentola -oopperan alkusoitolla. Rossini oli yksi aikansa merkittävimmistä italialaissäveltäjistä. La Cenerentola (Tuhkimo) on Rossinin säveltämä kahden näytöksen ooppera dramma giocoso, joka kantaesitettiin Roomassa vuonna 1817.  Säveltäjän menestysooppera Sevillan parturi ilmestyi vain vuotta aiemmin ja nosti Rossinin aikansa merkittävimmäksi oopperasäveltäjäksi.

Hienon konserttikokonaisuuden on koonnut kapellimestari Alexander Zemtsov, joka vieraili Pori Sinfoniettassa ensimmäisen kerran alkuvuonna 2019 kaksoisroolissa sekä kapellimestarina että alttoviulusolistina. Zemtsov on luonut uraa niin sooloalttoviulistina, kapellimestarina, kamarimuusikkona kuin opettajanakin.

23-vuotiaana Zemtsov kiinnitettiin Lontoon filharmonisen orkesterin alttoviulun äänenjohtajaksi ja hän soitti orkesterissa kymmenen vuotta, kunnes päätti vuonna 2012 keskittyä täysin solisti- ja kapellimestariuteen. Zemtsov debytoi ensi viikolla Lontoon filharmonisen orkesterin kapellimestarina Hispania Conciertos -sarjassa Madridissa lähes samalla ohjelmalla kuin Porissa: ohjelmassa ovat silloin La Cenerentola -alkusoitto, Paganinin Viulukonsertto nro 1 solistina Mario Hossen sekä musiikkia Tšaikovskin Joutsenlammesta.

 

Viva Italia! 
To 14.10. klo 19 Promenadisali 

Alexander Zemtsov, kapellimestari
Mario Hossen, viulu

Gioachino Rossini: La Cenerentola Overture
Niccolò Paganini: Viulukonsertto nro 1 op. 6 Eb-duuri (Mario Hossenin kriittinen editio alkuperäisversiosta, ekS.)
Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 4 op. 90 A-duuri ”Italialainen”

Liput: 28 / 22 / 8 € Ticketmaster

Ticketmasterin myyntipisteet Porissa: Visit Pori (Yrjönkatu 13), Prisma Mikkola ja Prisma Länsi-Pori

Turvallista konserttia – tutustu ohjeisiin

Avoin kenraaliharjoitus torstaina kello 11. Maksuton. Yhteystiedot kerätään ovella.

 

Kuvat: Sasha Gusov & Oskar Schmidt

Alexander Zemtsov ja Mario Hossen