Uusi Itä-Porin päiväkoti valmistuu vuonna 2024 – vanhat päiväkodit tiensä päässä

Uudenkoiviston koulun tontille rakennettava Itä-Porin päiväkoti rakennettaan tuomaan helpotusta alueelle, jossa jo olemassa olevat päiväkotirakennukset ovat tulleet tiensä päähän.

Porin kaupungin tilayksikkö on yhdessä hankesuunnitteluryhmän kanssa valmistellut hankesuunnitelman Itä-Porin päiväkodin uudisrakennuksesta. Hankesuunnitelmassa on laadittu tilaohjelma ja kustannusarvio hankkeelle yhteistyössä sivistystoimialan kanssa. Suunnittelu koskee uutta päiväkotia, sen pihaa sekä pysäköintialuetta. Uudenkoiviston koulun tontille rakennettava päiväkotirakennus olisi kerrosalaltaan noin 2400 neliömetriä, pääosin 2-kerroksinen, puurakenteinen ja puuverhoiltu.

Hankesuunnitelman lähtökohtana on koko itäisen varhaiskasvatusalueen varhaiskasvatuspalvelujen tarve ja nykyisten tilojen kunto.

– Alueen päiväkodeista kolmen kunnallisen päiväkodin osalta on pohdittu peruskorjausta tai tiloista luopumista. Näistä kolmesta yksiköstä ainoastaan päiväkoti Taikurinhattuun on suunnitteilla peruskorjaus. Väinölän ja Uudenkoiviston päiväkotien rakennukset ovat tulleet tiensä päähän. Molemmissa rakennuksissa on tehty tarvittavat korjaustoimenpiteet, jotta tiloissa voidaan toistaiseksi toimia. Korjaustoimenpiteillä saadaan lisäaikaa muutamia vuosia. Arvio kuitenkin on, että molempien päiväkotien kohdalla elinkaarta on jäljellä noin kaksi vuotta, toteaa sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki.

Kaupungin talousarvion investointiosassa tiloille kohdistuvissa investoinneissa on vuosille 2022–2024 varattu rahaa 6,5 miljoonaa euroa. Hankkeen kustannusarvio on 6 049 000 euroa, jonka päälle pitää varautua ensikalustukseen sekä koulun piharakennelmien siirtämiseen. Uuden päiväkodin toimintakulut ovat arviolta 452 000–462 000 euroa vuodessa.  

Väinölän päiväkodilla on Porin kaupungin tilayksikön kanssa olemassa oleva määräaikainen vuokrasopimus vuoteen 2030 saakka. Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen on mahdollista, mikäli Porin kaupunki kustantaa Väinölän päiväkodin purkukustannukset. Rakennuksen purkukulut arviolta 150 000–200 000 euroa. 

Hankkeen alustavan aikataulun mukaan toteutussuunnittelu, urakkakilpailutus sekä rakentamispäätös tehdään vuonna 2022. Rakennustyöt valmistuvat alkuvuodesta 2024.

Päiväkotilaiset välitunnilla