Ulvilan ja Noormarkun osastoilla jatkotartuntoja koronalle

Tiedotimme eilen yhdestä koronatartunnasta Ulvilan vuodeosastolta kotiutuneella potilaalla ja kahdesta koronapositiivisesta Noormarkun kotiin kuntoutusyksikössä.

Yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa kummassakin yksikössä käynnistettiin välittömästi laajat selvitystoimet epidemian laajuuden ja tartunnanlähteen selvittelemiseksi. Tämän vuoksi kaikilta hoidossa olevilta potilailta ja koko henkilökunnalta molemmissa yksiköissä päätettiin ottaa koronanäytteet.  

Eilisen jälkeen on ilmennyt neljä uutta positiivista potilasta Ulvilan vuodeosastolla. Henkilökunnalta ei ole saatu positiivisia tuloksia, mutta heidän osaltaan vastaukset ovat vielä kesken.

Noormarkun kotiin kuntoutusyksikössä ja Noormarkun vuodeosastolla on niin ikään otettu näytteet kaikista potilaista ja koko henkilökunnasta. Noormarkussa on ilmennyt 9 positiivista kotiin kuntoutusyksikössä ja yksi positiivinen henkilökunnan jäsen. Lisäksi on todettu yksi tartunta maanantaina yksiköstä kotiutuneella potilaalla.

Suuri osa tartunnan saaneista potilaista on saanut kaksi rokotusta, mutta he ovat iäkkäitä ja saaneet viimeisen rokotteensa jo keväällä, eli viimeisestä rokotteesta on kulunut noin puoli vuotta. Rokotesuojan etenkin tartuntaa vastaan tiedetään heikentyvän etenkin iäkkäillä ihmisillä. Rokote suojaa silti pääsääntöisesti vakavalta taudin muodolta, mutta tässä ikäryhmässä tilanteen vaikeutuminen on mahdollista.

Epidemian pysäyttämiseksi sekä Ulvilassa että Noormarkussa tehdään tällä hetkellä kaikki mahdolliset toimet. Molemmilla osastoilla ja kotiin kuntoutusyksikössä kaikki potilaat asetetaan karanteeniin ja tämän myötä myös negatiivisen tuloksen saaneet jäävät karanteeniin. Maksua karanteeniajalta osastohoidosta ei peritä. Vain välttämättömät vierailut saattohoitopotilaiden luokse ovat mahdollisia erikseen asiasta sopien. Uusia potilaita osastoille ei oteta.

Henkilökunnan tilanne karanteenin suhteen on arvioitu erikseen. Työntekijöiden rokotussuoja on yksilöllisesti tarkastettu tartunnanjäljityksen yhteydessä ja puutteellisen rokotussarjan omaavat henkilökunnan edustajat on asetettu karanteeniin. Jokaisen sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskentelevän henkilön tulisi hoitaa rokotesuojansa kuntoon.

 

Huutomerkki