Lapsen oikeuksien viikko: Museot ja kirjastot ylläpitävät lapsen oikeuksien sopimusta monin tavoin ympäri vuoden

Lapsen oikeuksien viikon kunniaksi keräsimme vinkkejä paikoista, joissa lapsen oikeuksien sopimuksen henkeä kunnioitetaan ympäri vuoden taiteen ja tieteen saralla. YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen on kirjattu lapsen oikeus ja vapaus osallistua kulttuurielämään ja taiteisiin. Lapsella on myös oikeus mielipiteen ilmaisuun sekä vapaus hakea, vastaanottaa ja levittää tietoa ja ajatuksia haluamassaan muodossa.

Näiden oikeuksien on myös toteuduttava varallisuudesta riippumatta. Kirjastopalvelut ovat ilmaisia ja Porin museoihin pääsevät alle 18-vuotiaat viikonloppuisin maksutta. Porilaiset 7.–9. luokkalaiset pääsevät maksutta museoihin nuorisopassilla ja alle 7-vuotiaat aina ilmaiseksi.    

Taiteen tekijänä ja kokijana museoissa

Porin museoissa riittää tekemistä ja kokemista kaikenikäisille. 

Näyttelyissä voi viettää aikaa leikkimällä: ryömi karhunpesään tai kiipeä lintutorniin Luontotalo Arkissa tai ajele pikkuautoilla liikennematolla Satakunnan Museossa. Rakennuskulttuuritalo Toivon pihapiirissä sijaitsevassa Korsmanin kodissa vieraillessa kaikkiin esineisiin saa koskea. Rosenlew-museossa testattavanasi ovat tehtaan konttorin vanhat lankapuhelimet. 

Satakunnan Museossa avautuu perjantaina 19. marraskuuta iki-ihana Tonttunäyttely. Tontut valtaavat tällä kertaa Elon merkkejä –perusnäyttelyn ja vanhojen tuttujen lisäksi on joukossa uusiakin tonttukavereita. Tonttunäyttelyyn kannattaa suunnata heti lauantaina, sillä Porin museoissa kaikki alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret pääsevät viikonloppuisin ilmaiseksi sisälle näyttelyihin.

Tonttunukke jolla iso harmaa parta
Metsätonttu odottaa kilttejä vierailijoita Satakunnan Museossa. Kuva: Mikael Leppäniemi

Tämän kaiken lisäksi näyttelyissä voi tutustua monipuolisesti Satakunnan ja Porin historiaan sekä luontoon. Satakunnan Museon Elon merkkejä -perusnäyttely kertoo menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Luontotalo Arkki on värikäs ja rento luonnontieteellinen museo, joka tarjoaa kattavasti tietoa erityisesti Kokemäenjoen ja Selkämeren luonnonympäristöistä. Teollisuushistoriallisen Rosenlew-museon näyttelyt kertovat tositarinoita kovasta työstä, muuttuvasta ympäristöstä, yrittäjyydestä ja teknologian kehityksestä. Rakennuskulttuuritalo Toivo on korjausneuvontakeskus ja sen idyllisessä pihapiirissä sijaitsee Korsmanin talo, kuvitteellisen porilaisperheen koti vuodelta 1951. 

Lapsen oikeuksien päivänä lauantaina 20. marraskuuta Porin taidemuseossa maalataan, piirretään ja rakennellaan yhdessä! Työpajatilan pöydät notkuvat erilaisia materiaaleja, joita pääsee kokeilemaan vapaasti. Nonstop-työpaja on käynnissä kello 12–15. Työpajamaksu on 5 euroa per lapsi, ja liput ostetaan tapahtumapäivänä taidemuseon infotiskiltä. Rajoitamme osallistujamäärää tarvittaessa, varaudu siis odottamaan vuoroasi.

Lastenkulttuurikeskus Kruunupäässä puolestaan vietetään lapsen oikeuksien päivän Värikylpylauantaita. Työpajan teemassa yhdistyvät tähtitiede ja lapsen oikeudet. Ryhmät ovat tällä hetkellä täynnä, mutta varasijalle voi ilmoittautua verkkolomakkeen kautta täällä.  

Työpajojen aikataulut:
11.30–12.15 Vauvojen värikylpy® (4–23 kk) | 8 € / työpaja + 4 € / sisarus
13.30–14.45 Ipanavärikylpy (2–5 vuotta) | 10 € / työpaja + 5 € / sisarus

Tiedon lähteillä pääkirjastossa

Lapsen oikeuksien viikon tarkoituksena on edistää YK:n Lasten ja nuorten oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Oiva tapa tutustua sopimukseen onkin suunnata Porin pääkirjastoon, jossa on tarjolla kattavasti tietoa ja tekemistä eri ikäisille. Lasten- ja nuortenosastolla on esillä ja lainattavissa teemaan sopivia lastenkirjoja. Jaossa on myös hauskoja erilaisia tehtäviä, jotka liittyvät lapsen oikeuksiin. Aikuisten osastolla on sunnuntaihin 21. marraskuuta asti esillä Unicefin Porin vapaaehtoisten ryhmän 30-vuotisnäyttely, joka kertoo sekä ryhmän toiminnasta että Unicefin toiminnasta yleisestikin.

 

Pöytä jonka päällä lasten ja nuorten kirjoja, pöydän alahyllyllä papereita.
Lapsen oikeuksien viikon pöydältä pääkirjastossa löytyy tietoa ja tehtävää. Kuva: Salla Wahlman
Ryhmä lapsia tekemässä tehtäviä museossa