Lapsen oikeuksien viikko: Artikla 31:n toteutumista edesauttaa Porissa nuorisopassi ja juhlistaa Nuori Pori Harrastaa -tapahtuma

Lapsen oikeuksien sopimuksen 31. artikla toteaa, että jokaisella lapsella on oikeus vapaa-aikaan sekä ikänsä mukaiseen virkistystoimintaan – käytännössä harrastamiseen. Lapseksi sopimus luokittelee jokaisen alle 18-vuotiaan, eli oikeus koskee myös nuoria. Omia oikeuksiaan pääsee toteuttamaan lapsen oikeuksien päivänä lauantaina 20. marraskuuta Nuori Pori Harrastaa -tapahtuman avoimien ovien päivässä Karhuhallilla. Tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Harrastaminen on jokaisen oikeus.

Vaikka harva nuori mieltää itseään lapseksi, laillisesti – ja erityisesti lapsen oikeuksien sopimuksen näkökulmasta – alle 18-vuotias on lapsi. Usein Nuori Pori Harrastaa -tapahtuman mielletään olevan tarkoitettu lähinnä alakouluikäisten lasten tapahtuma, mutta tapahtumasta löytyy tarjontaa ja tekemistä myös nuorille ja nuorille aikuisille.

Tänä vuonna pilotoidaan K13-tapahtuma-aluetta, joka onkin suunnattu erityisesti 13-29 -vuotiaille harrastajille ja harrastusta etsiville. Alueella voi tutustua kattavasti nuorisopalveluihin, Porin nuorisovaltuustoon ja alle 30-vuotiaille suunnattuun kokonaisvaltaiseen palvelupisteeseen Ohjaamoon. Ikäraja mahdollistaa myös konepyöräklubin esilläolon, sillä luonnollisesti moottoriurheiluun vaaditaan 15 vuoden ikä.

- Halusimme tehdä K13-alueesta sellaisen, minne myös kaveriporukalla voi tulla ihan vain hengailemaan, kertoo nuorisotyöntekijä Riikka Kataja.

Yksi suosittu esimerkki hieman vanhempien lasten, eli nuorten, harrastuksista Porissa on lastenkulttuurikeskus Kruunupään yli 12-vuotiaille tarkoitettu NOISE – nuorten valokuvauskerho. Lauantaina NOISEen voi tutustua Karhuhallilla toiminnan merkeissä: paikalla on valokuvauskerhoon osallistuvia nuoria yhdessä ohjaajansa valokuvataiteilija Tatjaana Mortonin kanssa. NOISEn toimintapisteen valokuvaustehtävä liittyy lapsen oikeuksiin ja tämän vuotiseen teemaan, lapsen oikeuteen hyvään kohteluun.

Ensimmäistä kertaa tänä vuonna tapahtumassa esittäytyy myös Tiedekoulu. Tiedekoulussa osallistujat pääsevät omin käsin tutustumaan tieteen ja teknologian kutkuttavaan maailmaan muun muassa robotiikkaohjelmoinnin kautta.

Harrastushybridi ja nuorisopassi mahdollistavat nuorten oikeutta harrastuksiin

Lapsen oikeuksien viikon pääpäivä on lauantai, jolloin vietetään lapsen oikeuksien päivää ja liputetaan sen kunniaksi toista kertaa: päivästä tuli virallinen liputuspäivä vuonna 2020.

- Oikeastaan lapsen oikeuksien päivä on kylläkin joka päivä, sillä lapset on otettava huomioon aina, ja heillä on oikeus vapaa-aikaan aina, muistuttaa Kataja.  

Lapsiystävällisessä kunnassa harrastamisen mahdollistaminen on otettu tosissaan, ja Harrastamisen Suomen mallia toteutetaan Porissa Harrastushybridin muodossa. Mallin tarkoitus on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton harrastus. Hybridimäisyys Porissa tarkoittaa sitä, että esimerkiksi taideharrastuksissa etsitään inspiraatiota liikunnan parista.

- Yläkoululaisille on myös tarjolla nuorisopassi, jolla saa lukuisia etuja tai maksuttomia mahdollisuuksia osallistua erilaisiin liikunta- ja kulttuuripalveluihin, kertoo Harrastushybridiä luotsaava hankekoordinaattori Heini Järvenpää lastenkulttuurikeskus Kruunupäästä.

Järvenpää on myös esittelemässä Harrastushybridiä perjantaina ja lauantaina Nuori Pori Harrastaa -tapahtumassa.

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 15.–21. marraskuuta. Viikon tarkoituksena on edistää YK:n Lasten ja nuorten oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Porille myönnettiin UNICEF:in Lapsiystävällinen kunta -tunnustus ensimmäisen kerran vuonna 2018, ja vuonna 2020 se uusittiin neljäksi vuodeksi. 

 

 

Nuorisopassi-sovellus auki puhelimen näytöllä