Ikäihmisten turvallisia ja esteettömiä asumis- ja tukimahdollisuuksia esitellään uudella ohjelmasarjalla

29. marraskuuta alkaen ikäihmisille suunnatulla KotiTV-kanavalla alkaa uusi Tervetuloa kotiin -ohjelmasarja, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta iäkkäille ja vammaisille tarkoitetusta korjausavustuksesta sekä pidentää ja parantaa heidän mahdollisuuksia kotona asumisessa.

Porin kaupunki on ollut mukana tuottamassa televisiosarjaa, jossa tavataan mielenkiintoisia ikäihmisiä, jotka ovat päättäneet asua ja pärjätä kotona mahdollisimman pitkään. Tervetuloa kotiin -ohjelmasarjan tarkoituksena on kertoa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tarjoamista korjausavustuksista omakotitalon tai muun omistusasunnon korjaamiseen.

Ohjelmasarja on tuotettu Ympäristöministeriön ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelman sekä Satasote - Satakunnan rakenneuudistuksen kehittämishankkeen rahoituksella. Yhteistyössä ovat olleet mukana myös Vanhustyön keskusliitto sekä Satakunnan Ammattikorkeakoulu.

Kotona asuminen edellyttää, että asunto on esteetön ja sellaisessa kunnossa, että asuminen siellä on terveellistä ja turvallista ottaen huomioon asukkaan voimavarat. Näyttelijä Sinikka Sokan juontama sarja koostuu viidestä 15 minuutin jaksosta, joissa vieraillaan ohjelmassa esiintyvien ikäihmisten kodeissa. Ohjelmasarjassa esitellään konkreettisin esimerkein ratkaisuja, joita ARA voi rahoituksellaan tukea. Sarjassa esitellään muun muassa erilaisia esteettömyysratkaisuja keittiössä, kylpy- ja makuuhuoneessa, sekä kerrotaan korjausneuvonnasta sekä ARAn tuen hakemisesta.

– Ohjelmasarjalla haetaan helpotusta tietoisuuden lisäämisessä tuomalla asia mahdollisimman lähelle ikääntyvää ihmistä. Mitä eri mahdollisuuksia heillä on, jotta he voisivat asua omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään? Harva esimerkiksi tietää, että Vanhustyön keskusliiton tarjoama korjausneuvonta on kaikille yli 65-vuotiaille maksutonta, toteaa perusturvan tuottavuusohjelman johtaja Marjukka Palin.

– Porin kaupunki haluaa edistää kaikin tavoin sitä, että ikäihmiset voisivat asua turvallisesti omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Toivottavasti tämä laadukas ohjelmasarja saa laajan katsojakunnan ja tietoisuus erilaisista korjausavustuksista leviää KotiTV:n välityksellä, sanoo Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laulainen.

– ARA rohkaisee iäkkäitä tai vammaisia henkilöitä ottamaan yhteyttä Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojiin ja suunnittelemaan korjaustöitä heidän kanssaan. ARAan voi olla yhteydessä ja tiedustella mahdollisuuksista saada korjauskustannuksiin avustusta, toteaa ryhmäpäällikkö Sami Turunen.

Tervetuloa kotiin -ohjelmasarjan ensimmäinen jakso näytetään KotiTV-kanavalla Satakunnassa maanantaina 29. marraskuuta kello 13. Ohjelmat esitetään joka arkipäivä klo 13 10. joulukuuta saakka. Tervetuloa kotiin -sarja näkyy KotiTV:ssä antenni-tv:n kanavapaikalla 33, DNA:n, Telian ja Elisan kaapeli-tv:n kanavapaikalla 66. Ohjelmasarja on myöhemmin katseltavissa Porin kaupungin Youtube-kanavalla.

Kaksi naista seisoo ulkona, joista toinen halaa vanhaa miestä Tervetuloa kotiin -ohjelmasarjassa