Tutustu Arkissa haitallisiin vieraskasvilajeihin ja niiden torjuntakeinoihin

Luontotalo Arkin luentosaliin avautuu tiistaina 5.4. vieraslajinäyttely, joka esittelee Porin seudulla luontoa vallanneita haitallisia vieraskasvilajeja. Näyttelyn tarkoitus on lisätä koululaisten ja muiden kuntalaisten tietoisuutta vieraskasvilajeista. Se myös kannustaa kävijöitä vieraslajien torjuntaan muun muassa talkoin.

- Tänä kesänä järjestetään useita vieraslajitalkoita, joihin toivomme runsasta osanottoa. Vielä ei ole tarkkaa tietoa talkoiden ajankohdista, mutta juhannuksen tienoilla on jo hyvä ajankohta jättipalsamin kitkemiselle. Talkoista tiedotetaan sivustolla pori.fi/vieraslajit, kertoo suunnittelija Outi Aalto.  

Erityistä huomiota näyttely kiinnittää vieraslajikasvijätteen oikeaoppiseen käsittelyyn. Jätettä ei missään nimessä saa viedä metsään tai puistoon, sillä siellä vieraslajit pääsevät valtaamaan alaa alkuperäiseltä lajistolta. Säkitettyä vieraslajikasvijätettä otetaan vastaan maksutta ensisijaisesti Hangassuon jätekeskuksessa. Pieniä, alle kuution eriä, voi toimittaa maksutta myös Porin kierrätyskeskukseen. Kuormista tulee ilmoittaa vastaanottopaikkaan etukäteen. Tuotava vieraslajikasvijäte on aina säkitettävä. Jos säkittäminen ei ole mahdollista erän suuruuden tai maa-ainespitoisuuden vuoksi, erästä peritään maksu. Näissä tapauksissa maksusta ja vastaanotosta on kysyttävä erikseen Hangassuon jätekeskuksesta.

Näyttelyn avajaispäivänä Porin seudun jäteneuvonta järjestää Arkissa Kevät tulee -tapahtuman kello 14–16. Tällöin voit tutustua muun muassa kompostointiin, jätteiden lajitteluun ja vieraslajeihin. 

Vieraslajinäyttely on esillä Arkissa sunnuntaihin 29.5. asti ja se toteutetaan osana Porin jokisuiston vieraskasvilajit hallintaan -hanketta. Näyttelyn ovat koonneet yhteistyössä Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala, tekninen toimiala/ infrayksikkö sekä Porin kansallinen kaupunkipuisto. 

Haitalliset vieraslajit