Alkoholin myynnin ikärajavalvonta heikentynyt Porin seudulla

Porin perusturvan yhteistoiminta-alueella toteutettiin alkoholin ostokokeet maaliskuussa 2022 alkoholin myynnin ikärajavalvonnan testaamiseksi. Ostokokeissa myyjä kysyi henkilöllisyystodistuksen ja kieltäytyi myymästä 73 prosentissa tapauksista. Ehkäisevän päihdetyön Pakka-toiminta jatkaa yhteistyötä kauppojen kanssa vastuullisen myynnin vahvistamiseksi.

Maaliskuussa järjestetyissä ostokokeissa testattiin kauppojen, huoltamoiden, kioskien ja Alkon omavalvonnan toimivuutta. 27 prosenttia koeostoyrityksistä toteutui ilman, että koeostajan tarvitsi todistaa ikäänsä, vuonna 2019 yrityksistä toteutui vain 13 prosenttia.

– Vähittäismyynnin ikärajavalvonnan tehostamiseen pyrkivät ostokokeet ovat osa Pakka-toimintamallia, mikä on paikalliseen alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty toimintamalli. Ostokokeiden avulla pyritään selvittämään, kuinka helposti nuorelta näyttävä henkilö saa ostettua alkoholia ilman, että häntä pyydetään todistamaan ikänsä. Kokeet paljastavat ikärajavalvonnan todellisen tilan, ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Anna Kenni selventää.

Ostokokeissa nuorelta näyttävät, mutta täysi-ikäiset nuoret yrittivät ostaa ikärajavalvottavia tuotteita todistamatta ikäänsä. Koeostajat olivat iältään 19–20-vuotiaita. Koeostot suoritettiin etukäteen suunniteltuihin vähittäismyyntipisteisiin keskustan, Länsi-Porin, Itä-Porin, Pohjois-Porin, Meri-Porin, Ahlaisten, Noormarkun, Lavian sekä Ulvilan ja Merikarvian alueilla. Ostokokeita tehtiin kaikkiaan 108 yhteensä 59 myyntipisteeseen.

Alkoholin ostokokeita tehtiin kaiken kokoisiin toimipisteisiin. Isommissa alkoholin vähittäismyyntipisteissä ikärajavalvonta on tehokkaampaa kuin pienemmissä myyntipisteissä. Huoltoasemilla ja kioskeissa puolet koeostoista päätyi tilanteeseen, jossa henkilöpapereita ei kysytty. Onnistuneista koeostoista ennen kello 15 34 prosenttia päätyi tilanteeseen, jossa henkilöpapereita ei kysytty ja onnistuneista koeostoista kello 15 jälkeen 66 prosenttia päätyi tilanteeseen, jossa henkilöpapereita ei kysytty.

Jokainen ostokokeisiin osallistunut vähittäismyyntipiste saa omat tuloksensa sisäiseen kehittämistyöhön, kuitenkin niin, ettei yksittäistä myyjää voida tunnistaa. Ostokokeiden tuloksia on käsitelty viranomaisten ja alkoholielinkeinon yhteistyöryhmässä vastuullisen myynnin vahvistamiseksi.

Alkoholin ostokokeita on tehty Porin seudulla useana vuonna pitkäjänteisen kehittämistyön tueksi.

Seuraavaksi Pakka-toiminnassa kampanjoidaan ”Älä välitä alkoholia alaikäiselle” koulujen päätösviikolla yhteistyössä viranomaisten, kauppojen, vanhempien sekä ehkäisevän päihdetyön kunta- ja järjestötoimijoiden kanssa.

Pakka toiminta, eli paikallinen alkoholipolitiikka