Meri-Porin yhtenäiskoulussa innostetaan pyöräilyyn

Meri-Porin yhtenäiskoulun oppilaat hyppäävät pyörän satulaan Pyörällä kouluun -päivänä 11.5.2022. Lähes koko koulun väen voimin poljetaan Pyöräsankarit-tapahtumassa kello 9.45 alkaen. Päivän aikana harjoitellaan monipuolisesti erilaisia pyöräilytehtäviä. Tavoitteena on, että yli puolet koko koulun väestä saapuisi tapahtumapäivänä lihasvoimin kouluun. 

Porin Tarmon pyöräily- ja triathlonjaosto on kilpapyöräilijä Sebastian Kuusiston johdolla paikalla ohjaamassa taito- ja maastorataa sekä tekemässä lajiesittelyä. Biketaxi Porin yrittäjä Joonas Hilaja tuo pyörätaksin ihmeteltäväksi tapahtumaan. Riksataxi myös kyyditsee oppilaita pitkin päivää. 

Porin kaupungin liikuntasuunnittelija Pasi Pihlavisto ajattaa fatbike-pyöriä ja koulunuorisotyöntekijä Anna Malm valmistaa oppilaiden kanssa pyöräilyaiheisia pinssejä.

Teollisuuden Voiman Mika Tanhuanpää mittaa kuntopyörällä, miten isoja tehoja oppilaat pystyvät polkemaan. Satasirkuksen Marjo Elomaa haastaa oppilaiden taidot yksipyöräisellä ja muissa pyöräilytempuissa. Porin Energian sähköpyörät ovat myös koeajossa tapahtuman aikana.

- Meille tulee aivan huikea tapahtumapäivä. Koulun oma Pyörätiimi vastaa ”mummiksen” hidasajopisteestä sekä Pyöräsankarit-kisapisteiden organisoinnista, hehkuttaa opettaja Suvi Haanpää Meri-Porin yhtenäiskoulusta.

Tukea pyöräilyn edistämiseen

Meri-Porin yhtenäiskoulu on ollut kaksi vuotta mukana Koululiikuntaliiton ja Pyöräilykuntien verkoston Pyöräily elämäntavaksi -hankkeessa. Oppilaista koostuva Pyörätiimi on yhdessä vastuuopettajien kanssa ideoinut monenlaisia toimintoja. On toteutettu pyöräsuunnistusrata, pyöräilyviikko, Pyörällä kouluun -päivä, heijastinseinä ja pyöränhuoltopäivä. 

- Olemme kouluttaneet Pyörätiimejä etäkoulutuksin. Kuukausittaisestä uutiskirjeestä tiimit ovat saaneet ajankohtaisia vinkkejä toiminnan toteuttamiseen. Lisäksi Pyörätiimit ovat innovoineet omia toteutuksia, kertoo Sari Turunen Koululiikuntaliitosta.
 
- Meri-Porin toiminta on esimerkillistä. Innostavaa toimintaa saadaan, kun otetaan oppilaat mukaan toiminnan organisointiin, Turunen jatkaa.

Kevään viimeiset päivät ovat oiva hetki järjestää koulun tai oppilaitoksen pyöräilypäivä tai pyöränhuoltotempaus. Jo ilman pumppaamiselle renkaisiin ja ketjujen öljyämisellä lisätään pyörän kestoa sekä pyöräilyn mukavuutta.

Pyöräily elämäntavaksi -hankkeessa edistetään pyöräilyä eri muodoissa peruskoulussa ja toisella asteella. Pyöräily tuodaan osaksi koulun ja oppilaitoksen toimintakulttuuria, jolloin pyörää hyödynnetään osana oppimista, teemapäiviä ja arkimatkoja. 

Koululiikuntaliiton ja Pyöräilykuntien verkoston Pyöräily elämäntavaksi -hankkeen muodostavat Pyöräsankarit ja Kampussankarit.
 

Kuvituskuva. Polkupyöriä rivissä.