Aurinkoista musiikkia Pori Sinfoniettan kamarikonsertissa - mukana unkarilainen huippupianisti József Balog

Forelli-kamarikonsertissa lauantaina 14.5. klo 15 Porin raatihuoneella soi Mozartin kvintetto pianolle ja puhaltimille sekä Schubertin Forelli-kvintetto.

Pianisti József Balog saapuu ensi viikon Burleske-sinfoniakonsertin pianosolistiksi, mutta ennen tuota Erkki Lasonpalon johtamaa konserttia Balogin soitosta saadaan nauttia Forelli-kamarikonsertissa Porin raatihuoneella nyt lauantaina kello 15.

Kamarikonsertissa Balog esittää Pori Sinfoniettan muusikoiden kanssa kaksi teosta: W. A. Mozartin (1756-1791) kvinteton pianolle ja puhaltimille oboen varaäänenjohtajan Laura Lammin, klarinetin varaäänenjohtajan Mika Kojon, fagotin äänenjohtajan Antti Pakkasen sekä käyrätorven varaäänenjohtajan Pyry Kanniston kanssa sekä Franz Schubertin (1797-1828) Forelli-kvinteton konserttimestari Ion Buinovschin, sijaistavan alttoviulun äänenjohtajan Margarethe Breitin, sellon äänenjohtajan Saija Jakovaaran ja kontrabasson äänenjohtajan Eila Saikkosen kanssa.

Mozart kirjoitti kvintettonsa maaliskuussa 1784 ja pian teoksen ensiesityksen jälkeen totesi isälleen, että ”mielestäni kyseessä on parhain säveltämäni teos koko elämäni aikana”. Kauniin teoksen kolmiosainen rakenne muistuttaa tyypillistä sonaattia.

Schubertin 22-vuotiaana säveltämä Forelli-kvintetto perustuu hänen aikaisemmin säveltämäänsä liediin. Tämä laulu oli sävelletty Daniel Schubartin runoon, joka kertoo kalastajan pyytämästä taimenesta. Laulun nimeksi tuli ”Die Forelle”, suomeksi ”Taimen”. Pianokvintetto tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä ”The Trout Quintet”, suomeksi ”Taimenkvintetto”.

Forelli-kvintetto oli musiikin historian ensimmäinen merkittävä pianokvintetto. Soittimina normaalin jousikvartetin sijaan pianon seurana onkin viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso. Osia on tavanomaisen neljän sijasta viisi.

Liedin melodiaa pidetään yhtenä Schubertin onnellisimmista. Siitä juontuvat muunnelmat ovat kirkkaita, huolettomia sekä viehkeän hersyviä. Samat kuvaukset sopivat koko pianokvintettoteokseen. Musiikki on tarkoitettu yksinomaan ilahduttamaan korvaa. Sen kerrotaan syntyneen Schubertin ollessa patikkaretkellä Ylä-Itävallan keväisellä kauniilla maaseudulla. Teoksen edetessä mikään ei varjosta päivänpaistetta.

József Balog on lähtöisin musiikkiperheestä ja aloitti musiikkiopintonsa 4-vuotiaana. Hän opiskeli Budapestin Franz Liszt -musiikkiakatemiassa ja valmistui erinomaisin arvosanoin. 

Viimeisten 20 vuoden aikana Balog on soittanut yli 1000 konserttia solistina ja kamarimuusikkona yli 25 maassa eri puolilla Eurooppaa, Amerikkaa ja Aasiaa. Hän on esiintynyt monissa tunnetuissa konserttisaleissa, kuten New Yorkin Lincoln Centerissä. Vuonna 2018 hän vastaanotti Unkarin hallituksen myöntämän Liszt-palkinnon.
 

Kamarikonsertti: Forelli
La 14.5. klo 15 Porin raatihuone

József Balog, piano

Laura Lammi, oboe
Mika Kojo, klarinetti
Antti Pakkanen, fagotti
Pyry Kannisto, käyrätorvi,

Ion Buinovschi, viulu
Margarethe Breit, alttoviulu
Saija Jakovaara, sello
Eila Saikkonen, kontrabasso

W. A. Mozart: Kvintetto pianolle ja puhaltimille Es-duuri K 452
Franz Schubert: Forelli-kvintetto A-duuri D. 667 op. 114

Liput: 15  € / kausikortilla 12 € verkkokauppa.pori.fi tai ovelta.

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

József Balog.