Pori Sinfoniettan viikon vieraina kapellimestari Erkki Lasonpalo ja pianotaiteilija József Balog

Burleske-sinfoniakonsertti soi Promenadisalissa torstaina 19.5. kello 19.
Burleske-konsertin harjoitukset Promenadisalissa.
Erkki Lasonpalon johdolla Pori Sinfonietta esittää musiikkia Sibeliukselta, Straussilta ja Mendelssohnilta. Kuvat: Henrika Bäcklund

- Konserttiohjelma on niin hieno, että jos et ole koskaan ollut sinfoniakonsertissa, niin nyt kannattaa ehdottomasti tulla, toteaa kapellimestari Erkki Lasonpalo, joka johtaa Pori Sinfoniettan Burleske-konsertin Promenadisalissa torstaina 19.5. kello 19.

Konsertin avaa Jean Sibeliuksen (1865-1957) Pelléas et Mélisande op. 46 (1905), joka pohjaa belgialaisen Maurice Maeterlinckin näytelmään. Kun Helsingin Svenska Teatern tarttui vuonna 1905 aiheeseen ruotsinnoksellaan, oli onni, että näytelmään saatiin säveltämään musiikkia niinkin oivaltava dramaatikko ja sointivärimaalari kuin Sibelius. Teoksessa on monia symbolistisia tasoja, se pelkistyy kahden vastavoiman, Eroksen (rakkauden ja hedelmällisyyden) sekä Anteroksen (koston ja kaaoksen) kamppailuksi.

Konsertin pianosolistina on unkarilainen pianovirtuoosi József Balog, joka tulkitsee Richard Straussin (1864–1949) Burlesken (1886).

Pianolle ja orkesterille kirjoitettu Burleske lukeutuu Richard Straussin varhaisuran keskeisiin sävellyksiin. Burleske käynnistyy persoonallisesti patarummuilla. Piano-osuus räjähtelee paikoin vahvan perkussiivisesti. Burleske oli alkujaan nimeltään Scherzo, ja kyseessä onkin varsin leikkisä sävellys. 

Päätösnumerona on Felix Mendelssohnin (1809–1847) Sinfonia nro 3 lisänimeltään ”Skottilainen”, joka sai inspiraationsa Mendelssohnin Skotlannin matkoilta. Sinfonian neljä osaa soitetaan yhteen, mikä luo keskeytymättömän ja yhtenäisen tunnelman. ”Skottilaisen” musiikki aaltoilee hillitystä surumielisyydestä dramaattisiin myrskyn ryöpsähdyksiin voitokkaan juhlallisten osuuksien luodessa kontrastia. Kokonaisuus on tyylitellyn sopusuhtainen ja melodisuus nousee keskeiseen rooliin.

Erkki Lasonpalo kuuluu Suomen nuorten kapellimestarien kärkinimiin. Kapellimestaridiplomin Lasonpalo suoritti keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin. Lasonpalo on toiminut Heinäveden Musiikkipäivien taiteellisena johtajana vuodesta 2014 ja aloitti syksyllä 2016 Lasonpalo Kemin kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana sekä Tapiolan nuorten sinfonikkojen pääkapellimestarina. Keväästä 2019 Lasonpalo on toiminut sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana. Keväästä 2020 Lasonpalo on toiminut Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana, sekä Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestarina.

Unkarilainen huippupianisti József Balog valmistui Budapestin Franz Liszt -musiikkiakatemiasta erinomaisin arvosanoin. Hän menestyi useissa merkittävissä kansallisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa opintojensa aikana ja voitti useita palkintoja, kuten Chopin Pianokilpailun 1. palkinnon (1999, Budapest), kansainvälisen Liszt-Bartók -pianokilpailun 1. palkinnon (Budapest 2001) ja kansainvälisen Franz Liszt -pianokilpailun 1. palkinnon (Pécs 2007). Vuonna 2018 hän vastaanotti Unkarin hallituksen myöntämän Liszt-palkinnon.

Viimeisten 20 vuoden aikana Balog on soittanut yli 1000 konserttia solistina ja kamarimuusikkona yli 25 maassa eri puolilla Eurooppaa, Amerikkaa ja Aasiaa. Hän on esiintynyt monissa tunnetuissa konserttisaleissa, kuten New Yorkin Lincoln Centerissä. Tavallisen pianorepertuaarin lisäksi Balog soittaa jazz-vaikutteisia klassisia sävellyksiä, nykymusiikkia sekä harvoin soitettujen säveltäjien sävellyksiä, jollainen on myös Porin konsertin Burleske: Balog esittää sen itse vasta toista kertaa ja Pori Sinfoniettan ohjelmistossa teos on ensimmäistä kertaa.


Burleske
To 19.5. klo 19 Promenadisali

Erkki Lasonpalo, kapellimestari
József Balog, piano

Jean Sibelius: Pelleas ja Mélisande
Richard Strauss: Burleske d-molli
Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 3 op. 56 ”Skottilainen”

Kausikorttikonsertti. Kymppikortti voimassa.

Liput: 28 / 22 / 8 € Ticketmasterista tai ovelta

Avoin kenraaliharjoitus torstaina kello 11.

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Pianisti József Balog istuu flyygelin ääressä.