Jyrki Kankaan muistomerkki julkistetaan heinäkuussa – tutustu teokseen esittelyvideon avulla

Pekka ja Teija Isorättyän suunnittelema Jyrki Kankaan muistomerkki Bass String Wings julkistetaan Kirjurinluodossa 13. heinäkuuta. Teokseen pääsee tutustumaan ennakkoon videolla, jossa taiteilijat esittelevät muistomerkin pienoismallia.

Pekka ja Teija Isorättyän teos koostuu betoniportaista sekä teräksestä valmistetusta ylätasanteesta ja siivistä. Veistos sijoittuu Kirjurinluotoon Jyrki Kankaan aukiolle Kapellimestarinkadun päähän.

Veistoksen siivet punotaan teräsvaijerista ja niiden kärkiväli on 12 metriä. Kokonaisuudessaan muistomerkki on noin kuusi metriä korkea ja se sijoittuu pienelle kummulle. Muistomerkki on vuorovaikutteinen. Sen portaikkoa pitkin voi kävellä ylätasanteelle veistoksen sisään ja ylätasanteen kaiteissa on basson kieliä, joita voi soittaa.

– Meillä oli lähtökohtana suunnitteluvaiheessa Jyrki Kankaan visionäärin luonne. Ihminen, joka pystyy luomaan ja kuvittelemaan tulevaisuutta, on jollain tavalla aina jalat irti maasta. Lisäksi hänen instrumenttinsa eli basso oli toinen lähtökohta. Olemme tutkineet geometriaa, joka lähenisi musiikin rytmiä, erityisesti jazzin rytmejä. Siinä on tiettyä säännönmukaisuutta ja tietynlaisia poikkeamia ja kiemuroita. Rakennamme geometriaa vaijerilla siipiin, Pekka ja Teija Isorättyä kertovat teoksen tematiikasta.

Taiteilijat esittelevät muistomerkin pienoismallia videolla osoitteessa https://youtu.be/Fjpjf6NWc3w

Muistomerkillä Porin kaupunki haluaa kunnioittaa monipuolista kulttuurielämän vaikuttajaa Jyrki Kangasta, joka oli yksi Pori Jazzin perustajista ja toimi muun muassa Pori Jazzin taiteellisena johtajana.

Taiteilijat esittelevät Jyrki Kankaan muistomerkin pienoismallia