Uusi pelikasvatushanke käynnistyy Porin kirjastolla – luvassa pelitapahtumia ja -toimintaa

Porin kirjastolla käynnistyi elokuun alussa Kaikki pelissä - Pelikasvatusta kirjastoon -hanke, jossa digitaaliset pelit ja pelaaminen ovat keskiössä. Hankkeen myötä luvassa on peliaiheisia tapahtumia eri ikäisille, sekä vakituisempaa pelitoimintaa kirjastolla.

Digitaaliset pelit ovat tänä päivänä suosittu harrastus, ja osana niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin arkea. Pelit tarjoavat omanlaisensa ikkunan tarinoihin ja kertomuksiin ja antavat mahdollisuuden oppia uutta. Moniin peleihin kuuluu myös sosiaalinen ulottuvuus. Pelejä voi pelata yhdessä ystävien tai perheen kanssa kotisohvalta tai etsiä peliseuraa verkon välityksellä mistä puolen maailmaa tahansa.

Kaikki pelissä - Pelikasvatusta kirjastoon -hankkeen tarkoituksena on tarjota tietoa ja ymmärrystä peleistä ja pelaamisesta sekä lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen, että kirjaston henkilökunnalle. Pelaamiseen, etenkin digitaalisten pelien pelaamiseen, liittyy sen suosion ohella myös negatiivisia asenteita ja tunteita. Ei ole harvinaista, että vanhemmat moittivat lasten jatkuvaa pelaamista, ja pelien voimavaroja helposti vähätellään suhteessa perinteisempiin mediamuotoihin.

Kuitenkin pelien avulla voidaan opetella monenlaisia taitoja työelämätaidoista koodaamiseen ja sosiaalisiin taitoihin, ja niillä on monille paljon merkitystä tarinoina ja taiteellisina teoksi. Pelien pelaaminen vaatii kuitenkin monilukutaitoa, ja lukutaidon tukeminen sen monine muotoineen kuuluu yleisten kirjastojen tehtäviin kansallisen lukutaitostrategian 2030 mukaisesti.

Hankkeen myötä kirjastolla keskitytään pelikasvatuksen kehittämiseen. Henkilökunnalle, alueen varhaiskasvattajille ja koulujen henkilökunnalle järjestetään koulutuksia pelien ikärajoista, pelaamisesta ja pelikulttuurista. Pelikasvatuksen jatkuvuutta varten hankkeen myötä luodaan myös Lounais-Suomen kirjastoille pelikasvattajien verkostoa. Lapsille, nuorille ja vanhemmille taas tavoitteena on järjestää erilaisia tapahtumia ja toimintaa, joissa päästään perehtymään digitaalisiin peleihin ja pelikulttuureihin.

- Olemme miettineet esimerkiksi peliklinikoita vanhemmille, joissa kerrotaan vähän perustietoa erilaisista konsoleista, peleistä ja niiden ikärajoista. Nuorille ja lapsille taas haluaisimme järjestää säännöllisempää pelitoimintaa kirjastolla ja esimerkiksi perehtyä itse pelien suunnitteluun ja tekemiseen. Vaikkapa lanit tai game jam-tapahtuma olisivat kirjastolla uutta, hanketyöntekijä Anna Heinonen kertoo.

Hanke on pyörähtänyt käyntiin Porin kirjastolla 1.8. ja sen on rahoittanut Lounais-Suomen aluehallintovirasto. Hanke tulee jatkumaan vuoden 2023 loppuun.

 

Pelaajia Porin pääkirjastossa