Katse Suomessa, sydän Latviassa - Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentāls

Satakunnan Museossa avataan keskiviikkona 21.9. pienoisnäyttely Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentālsista (1866-1916). Avajaispäivänä museossa kuullaan myös taiteilijan elämästä kertova luento.

Janis Rozentālsin tavatessa suomalaisen vaimonsa Ellin (o.s. Forssell) tämän kotimaa sai erityisen paikan taiteilijan elämässä. Rozentāls piti Suomea toisena kotimaanaan ja ikuisti Suomea ja suomalaisia läheisiään useisiin maalauksiin. Perhe vietti kesiä Ellin sukulaisten luona, jossa Rozentāls maalasi suomalaista luontoa ja suomalaisia rakkaitaan – ja hänen Suomessaan oli aina kesä. Rozentāls maalasi myös vaimonsa serkun ja ystävän, kirjailija ja Satakunta-aktiivi Maila Talvion muotokuvan peräti kahdesti. Hän seurasi aktiivisesti suomalaista ja pohjoismaista taidetta ja oli hyvin kiinnostunut esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan teoksista.

Rozentāls-seuran yhteistyössä Satakunnan Museon kanssa tuottama näyttely on esillä museon perusnäyttelyn Satakunta-salissa, Maila Talvion ja J.J. Mikkolan kulttuurikodin huoneinteriöörissä. Näyttely nostaa esiin Janis Rozentālsin tarinan lisäksi neljä Satakunnan Museossa säilytettävää, Maila Talvion Laaksola-kokoelmaan kuuluvaa taiteilijan teosta. Maalaukset yhtä lukuun ottamatta ovat pysyvästi esillä Satakunta-salissa.

Näyttelyn avajaisia vietetään luennon merkeissä: Rozentāls-seuran eli Suomi-Latvia-ystävyysseuran toiminnanjohtaja, FM Jenni Kallionsivu kertoo Rozentālsien rakkaustarinasta, jolla oli suuri merkitys paitsi päähenkilöilleen, myös suomalais-latvialaisille kulttuurisuhteille. Luento pidetään Satakunnan Museossa keskiviikkona 21.9. klo 17.30 ja striimataan tuttuun tapaan myös museon Youtube-kanavalla. Näyttely avautuu luennon yhteydessä ja on esillä 20.11.2022 asti.

Luento voi seurata suorana tai striimattuna tästä linkistä.

 

Kuva: Kaisa Lindewall, Satakunnan Museon kokoelmat

Jan Rosentalsin öljyvärimaalaus nimeltään kevät