Vuoden 2022 Pori-palkinnon saajat ovat Staart Oy, Olaus Alinen sekä Aleksi Heimosalmi

Vuoden 2022 Pori-palkinnon saaja on Porisuhde-markkinointikampanjan ideoinut markkinointitoimisto Staart Oy. Nuori porilainen -palkinnot myönnetään jääkiekkoilija Aleksi Heimosalmelle sekä amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Olaus Aliselle. Myös uimari Matti Mattsson palkitaan stipendillä EM-hopeamitalinsa johdosta. Päätökset Pori-palkittavista teki Porin kaupunginhallitus.

Pori-palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisen tai yleensä yhteiskunnan hyväksi. Nuori porilainen -palkinto myönnetään tunnustukseksi alle 25-vuotiaalle henkilölle tai ryhmälle, joka teoissaan tai toiminnassaan tuo esille kotiseuturakkautta, -ylpeyttä ja -arvostusta sekä korostaa porilaisuutta.

Tavoitteena porilaisuuden ydin

Pori-palkinto menee Staartille, jonka ideasta syntyi Porin kaupungin Porisuhde-markkinointikampanja. Kampanjan keulahahmona toimii Porisuhdeneuvoja Luukkone, jonka on toteuttanut Joonas Nordman yhteistyössä Staartin ja Porin kaupungin kanssa.

Porisuhdeneuvoja oli kaikin tavoin menestys, jonka ansiosta Pori on ollut tänä vuonna kuntakentällä kaikkien huulilla. Esimerkiksi kampanjan ensimmäisen ja toisen kauden videoiden yhteenlasketut näyttökerrat ovat lähes 8 miljoonaa pelkästään Porin kaupungin omissa kanavissa.

Staartin toimitusjohtaja Juuso Kemin mukaan Porisuhde-kampanja oli onnistunut, koska se oli rohkea, viihdyttävä ja inhimillinen – aivan kuten oikea parisuhdekin parhaimmillaan!

– Videoillakin välittynyt porilaisuuden ydin ammennettiin porilaisista jo vuoden 2017 brändiuudistuksessa, jossa kaupunkilaisia vahvasti kuunneltiin. Porilaisuus taasen on vaikeasti määriteltävissä oleva tunne, joka syntyy itseironisen sisukkaasta vääntämisestä pilke silmäkulmassa maailman myrskyjä vastaan, Kemi luonnehtii.

Pori-palkinto on myönnetty vuodesta 1964 lähtien. Ensimmäisen Pori-palkinnon saaja oli varatuomari Kaarlo Saarenheimo. Viime vuonna palkinnon sai olympiapronssimitalisti Matti Mattsson.

Kohti kirkkainta huippua

Nuori porilainen -palkinnot pokkaavat tänä vuonna jääkiekkoilija Aleksi Heimosalmi sekä amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Olaus Alinen.

Heimosalmi oli mukana Kanadassa alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa voittaneessa joukkueessa. Vuonna 2003 syntynyt puolustaja on NHL-seura Carolina Hurricanesin sopimuspelaaja, mutta edustaa kasvattajaseuraansa Porin Ässiä.

Heimosalmen mukaan Pori tarjoaa hyvät liikunnalliset puitteet, oli sitten kyse arkiliikunnasta tai huipulle tähtäävästä tavoitteellisesta harjoittelusta.

 – Oman lajin osalta puitteet ovat loistavat eikä puutteita ole juuri ollut. Tavoitteet pystyy asettamaan korkealle, kun menestyminen ei ole ainakaan ulkopuolisista tekijöistä kiinni, Heimosalmi toteaa.

Toisen palkinnon saanut Olaus Alinen lukeutuu tällä hetkellä lajinsa suurimpiin suomalaislupauksiin. Peräti 46 yhdysvaltalaista jenkkifutikseen erikoistunutta yliopistoa oli nuoren porilaisen perässä, joista Alinen valitsi lopulta Alabaman yliopiston. Alista pidetään ikäluokkansa parhaimpana eurooppalaisena pelaajana.

Olaus Alisen puolesta palkinnon vastaanottanut isä Klaus Alinen toteaa, että porilaisesta hulluudesta on puhuttu Suomen jenkkifutispiireissä jo pitkään.

– Sama hulluus on näkynyt myös Olauksen tekemisessä, mikä on ollut määrätietoista ja periksi antamatonta. Sitä samaahan porilainen kulttuuri myöskin on, Alinen jatkaa.

Nuori porilainen on valittu vuodesta 1991 lähtien. Ensimmäisen Nuori porilainen -tunnustuksen saaja oli Juha Lehtovuori. Viime vuonna palkinnon sai monilahjakas näyttelijä Rasmus Koskinen.

Matti Mattsson palkittiin stipendillä

Uimari Matti Mattsson saavutti EM-hopeaa 200 metrin rintauinnissa Roomassa järjestetyissä uinnin EM- kilpailuissa 14. elokuuta.

Porin kaupunginhallituksen päätöksellä Mattssonille myönnetään 5 000 euron suuruinen stipendi Rooman EM-hopeamitalin johdosta. Saavutus huomioidaan lisäksi 5 000 euron suuruisella, porilaisten uintia harrastavien lasten ja nuorten harrastamisen kustannuksiin kohdennettavalla lahjoituksella. Lahjoitus maksetaan Satakunnan Yhteisöt ry:n hallinnoimaan Lasten ja nuorten harrastusrahastoon kohdennettavaksi porilaisten uimaseurojen riveissä harrastavien alle 18-vuotiaiden junioreiden uintiharrastuksen kustannuksiin.

Porin päivän palkitut 2022 Satakieli-lavalla