Ars Pori X Pori Sinfonietta - koe uniikki konserttielämys keskellä kauppakeskusta

Pori Sinfonietta esittää Terry Rileyn In C -teoksen Ars Pori -taidenäyttelyssä kauppakeskus IsoKarhun tiloissa torstaina kello 12 ja kello 17.

Terry Riley sävelsi minimalistisen teoksensa In C vuonna 1964. Teoksen pohjalla on pulssi, jota orkesterin lyömäsoittaja Mads Büchert pitää yllä yhdessä näyttelytilassa soittaen. Äänipulssi ja Mads Büchertin videokuva välitetään kolmeen muuhun näyttelytilaan, joissa orkesterin muusikot tulkitsevat omia osiaan pulssin päälle.

- Viime vuonna Ars Megastoressa kuljin yhdestä näyttelytilasta takaisin ostoskeskukseen etsimään seuraavaa huonetta. Sain idean jakaa Pori Sinfoniettan muusikot eri näyttelytiloihin, mutta soittaen silti samaa musiikkia samaan aikaan, jotta kävijä saattaisi kuulla, missä seuraava huone sijaitsee, ja tuntea, kuinka huoneet ovat yhteydessä toisiinsa, Büchert avaa idean taustoja.

Rileyn teos on yksi ensimmäisistä minimalistisista sävellyksistä ja sille löytyy oma fanikuntansa.

- Se, että teoksella on tiukka pulssi läpi sävellyksen, jonka ansiosta muusikot voivat päättää, milloin aloittaa ja lopettaa soittaminen, sai minut ajattelemaan, että se olisi hieno teos näyttelyyn. Teos kuulostaa edelleen modernilta, vaikka se onkin jo lähes 60 vuotta vanha - ja sopii hyvin näyttelyn taideteoksiin, Büchert jatkaa.

Teos koostuu 53 lyhyestä fraasista, jotka muusikot toistavat useita kertoja. Muusikko voi vapaasti päättää, milloin aloittaa ja lopettaa soiton ja miten musiikillista linjaa muokataan.

- In C:n esitys on aina ainutlaatuinen yksittäisten muusikoiden valinnoista riippuen. Tässä esityksessä jokainen kävijä saa myös oman ainutlaatuisen kokemuksensa riippuen siitä, miten hän kävelee näyttelyssä.

Teos kestää noin tunnin ja Pori Sinfonietta esittää sen torstaina 29.9. kahdesti: lounasaikaan kello 12 ja afterwork-ajatuksella kello 17. Tapahtuma on maksuton.

Ars Pori X Pori Sinfonietta