Sodan merkkejä kotirintamalla -luentosarja jatkuu marraskuussa

Sodan merkkejä kotirintamalla -luentosarja jatkuu keskiviikkona 2.11. Satakunnan Museon Taavi-lavalla.

Luentosarja perustuu Sota Porissa ja Sodassa ja työssä -näyttelyihin ja luentoja järjestetään koko marraskuun ajan. Seuraava luento pidetään keskiviikkona 9.11. ja sen aiheena on sota-ajan tanssikielto.

Ensi keskiviikon 2.11. luennoitsija Karoliina Sjö on väitöskirjatutkija Turun yliopistosta. Hän tutkii päiväkirjakirjoittamista.

Keskiviikon luennon aihe on: “Vieläköhän ensi sunnuntaina olemme edes hengissä?” - Päiväkirjat ja historiantutkimus.

Luennon alussa kuulemme otteita Irja Ahesmaan päiväkirjoista, joita on hyödynnetty Sota Porissa -näyttelyssä. Irja Ahesmaa oli porilainen nuori nainen, joka kirjoitti päiväkirjaa kotirintaman elämästä talvi- ja jatkosodan aikana. Luennolla otteita lukee Irjaa näyttelyssäkin esittävä Elsa Nieminen. 

Ensi viikon keskiviikon luennon pitää Seija-Leena Nevala, joka on kirjoittanut yhdessä Marko Tikan kanssa aiheeseen liittyvän teoksen Kielletyt leikit. Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948. Teos palkittiin Tieto-Finlandialla vuonna 2020. Luennon yhteydessä kuullaan myös otteita Irja Ahesmaan päiväkirjasta.

Marraskuussa järjestetään useita luentoja. Kaikkia luentoja voi seurata myös suorana ja tallenteena Youtubessa. HUOM! Seija Aunilan luento on siirtynyt syyskuulta pidettäväksi maanantaina 21.11. Rosenlew-museossa.

Sodan merkkejä kotirintamalla -luentosarja.

Kuva Mikael Leppäniemi SatM.

Kuvituskuva Sota Porissa -näyttelystä