Luonto on liikuttanut porilaisia monipuolisesti ja innostanut kokeilemaan uutta

Maaliskuussa 2021 startannut Luonto liikuttaa -hanke on tullut päätökseensä ja loppuu vuoden 2022 loppuun mennessä. Hanke on nostanut luontoliikuntaa porilaisten liikuntatottumuksiin kannustamalla luonnossa liikkumiseen, esittelemällä erilaisia luontoliikuntamuotoja ja tarjoamalla yhteisiä matalan kynnyksen liikuntahetkiä sekä mahdollistamalla muun muassa fatbike-pyörien lainaamisen kirjastosta.

Sen lisäksi, että Luonto liikuttaa -hanke pyrki nostamaan luontoliikunnan porilaisten liikuntatottumuksiin yhä vahvemmin, sen tavoitteena oli kehittää ja syventää luontosuhdetta. Tavoitteena oli myös madaltaa luontoon lähtemisen kynnystä ja tavoittaa erityisesti terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuvia eri ikäryhmissä.

– On ollut mahtava nähdä miten innokkaita erityisesti perheet ovat olleet kokeilemaan erilaisia luontoliikunnan muotoja yhdessä! Luontoliikunta antaa mahdollisuuden uusien asioiden kokemiselle, itsensä ylittämiselle ja yhdessä tekemiselle. Lisäksi luonnon läsnäololla on tutkitusti rauhoittava ja mieltä parantava vaikutus, kertoo hankekoordinaattori Leea Toukola.

Ensimmäisen hankevuoden suurimmat toimenpiteet liittyivät fatbike-hankintoihin, niiden lainaustoiminnan aloittamiseen kirjastoilla sekä matalan kynnyksen fatbike-lenkkien lanseeraamiseen. Ohessa järjestettiin erilaisia tapahtumia ja kampanjoita, lumikenkäiltiin, kiipeiltiin ja pyöräiltiin.

Toisena hankevuotena pyörien lainaustoimintaa laajennettiin myös lasten fatbike-pyöriin, yhteislenkkien määrä tuplattiin ja suurimpana yksittäisenä hankintana olivat kanootit.

– Kanootit olivat kovassa käytössä erilaisissa tapahtumissa ja leireillä. SuomiAreena -viikolla Kirjurinluodossa melojia riitti kolmen päivän aikana yli 1200 ja syyslomaviikolla Porin metsässäkin reilut sata. Kesällä seikkailtiin luonnossa erityislasten ja -nuorten Sporttis-luontoleirillä. Syksyllä kahviteltiin ja reippailtiin ikäihmisten kanssa kuntokahvien merkeissä eri puolilla Poria, kertaa Toukola.  

Luonto liikuttaa -hanke teki yhteistyötä myös Harrastamisen Porin malli -hankkeen kanssa aloittamalla 3.–5.-luokkalaisten Selviytyjät-harrastusryhmän neljällä eri koululla. Selviytyjissä liikutaan ja taiteillaan luonnossa sekä opitaan retkeilytaitoja.

Luontoliikunta jatkuu tulevaisuudessakin

Vaikka hanke on nyt tulossa päätökseen, monet toiminnot jäävät elämään.

– Matalan kynnyksen fatbike-lenkit jatkuvat ympärivuotisina. Tulevana kesänä lenkkejä ohjaavat jälleen kaupungin kesäliikuttajat ja muuna aikana liikunnanohjaajat. Pyöriä voi jatkossakin lainata ilmaiseksi pääkirjastolta sekä Lavian kirjastolta. Myös loma-ajoille sijoittuvat suositut alaköysiradat ja erilaiset luontoliikuntatapahtumat ovat tulleet jäädäkseen, paljastaa Toukola.

Kaiken kaikkiaan porilaiset ovat ottaneet luontoliikunnan hyvin vastaan.

– Tapahtumissa on riittänyt väkeä ja fatbikeja lainataan tasaiseen tahtiin. Monet yhteislenkeille osallistuvat ovat ensimmäistä kertaa fatbiken satulassa, mikä kertoo mielenkiinnosta. Monien kohdalla maastopyöräilystä on tullut vakiintunut harrastus, iloitsee Toukola.

Luonto liikuttaa -hankkeen nostamille ja tunnetuksi tehdyille Porin alueen kuntopoluille ja luontoreiteille kannattaa siis lähteä jatkossakin.

– Viimeisenä vinkkinä suosittelen tutustumaan myös pääkirjastolla sijaitsevan Liikuttamon sekä Luontopajan välinevuokraamon tarjontaan. Molemmista löytyy runsaasti välineitä luontoliikuntaan ja retkeilyyn, vinkkaa Toukola.

 

Valokuva melonnasta.