Pori Sinfoniettan FOLKBAROKKI-konsertti keskiviikkona Raumalla ja torstaina Porissa 

Vanhan musiikin taitaja, viulisti Kreeta-Maria Kentala, loi sanan, josta muodostui termi.

 

Pori Sinfoniettan jouset harjoittelevat Promenadisalissa.
Pori Sinfoniettan jouset harjoittelemassa Promenadisalissa Kreeta-Maria Kentalan johdolla. Kuvat: Henrika Bäcklund

– Yhdistin kansanmusiikkia barokkimusiikkiin ja aloin kutsua sitä folkbarokiksi, josta on muodostunut termi, aloittaa viulisti Kreeta-Maria Kentala, joka soittaa viulusolistina ja johtaa Pori Sinfoniettan tämän viikon FOLKBAROKKI: Niittykoski - Vivaldi -konsertit Porissa ja Raumalla.

Väliajaton ja noin tunnin mittainen konsertti esitetään keskiviikkona 23.11. kello 19 Rauma-salissa ja torstaina 24.11. kello 19 Promenadisalissa.

– Folkbarokista on sittemmin tehty jopa väitöksiä, Kentala jatkaa.

Kentala on kutsunut itseään viulunsoiton sekatyöläiseksi. Hän on viihtynyt sekä orkesterimuusikkona että erilaisissa opetustoimissa. Kentalan nykyinen pedagoginen päämaja sijaitsee Kokkolassa, ja hän järjestää tilauksesta improkursseja ja vanhan musiikin kursseja, johtaa orkestereja konserttimestarin pultista sekä soittaa kamarimusiikki- ja soolokonsertteja - unohtamatta sitä, mistä kaikki lähti: kansanmusiikkia.

Hänen mielestään kansanmusiikissa ja barokkimusiikissa on paljon yhteistä, kuten fraseeraus ja tanssillisuus.

– Niiden maailmat on helppo yhdistää. Harmoninen rakenne on sama ja molemmissa harmoniat pelaavat yksinkertaisuudella, mutta vetävyydellä. On paljon kertauksia ja koristelu on samantyyppistä. Ekspressiivisyys on molemmissa jousikäden puolella.

Pori Sinfoniettan Folkbarokki-konsertissa vuorottelevat Kentalan isoisän, Wiljami Niittykosken, kansanmusiikki ja barokkisäveltäjä Antonio Vivaldin teokset.

50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri huomioi juuriaan ja Niittykosken elämäntyötä ”Niittykoski – Kansansäveltäjä” -levyllä (ABCD 468), joka julkaistiin 24.5.2022. Konsertissa kuultavat Niittykosken sävellykset ovat Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin tilaussovituksia tuolle levylle. Levyn sovitukset ovat tehneet Kentalan lisäksi Timo Alakotila, Iikka Kotaja sekä KPKO:n Lauri Pulakka.

Raumalla ja Porissa kuullaan tuoreet orkesterisovitukset Niittykosken sävellyksistä Tunnelmasta toiseen, Vauhdin hurmaa, Kesän muisto ja Kaustislainen marssi.

– Valitsin konserttiin jokaiselta sovittajalta yhden teoksen. Vaikka levy julkaistiin vasta toukokuussa, olen jo ehtinyt esittää Niittykosken musiikkia muun muassa Händelin parina Hampurin Elbphilharmoniessa, Kentala kertoo.

Niittykoski (1895-1985) Kaustisen Salonkylältä oli runoilija, säveltäjä ja pelimanni. Hän teki musiikillisen elämäntyönsä Salonkylässä. Kaustisen juhlien ja kansanmusiikin uuden aikakauden myötä hänestä tuli myös koko maassa tunnettu ja pidetty taiteilija.

– Olen nuorena tyttönä viettänyt lukuisat sunnuntai-iltapäivät musisoiden vaarin kanssa, Kentala muistaa.

Vivaldi (1678–1741) oli aikansa tunnetuin ja menestynein säveltäjä. Hän kiersi ympäri Eurooppaa johtamassa oopperoitaan ja orkesteriteoksiaan. Vivaldi oli barokkisäveltäjän perikuva eli aina valmiina uuteen tilaukseen, mistä johtuu, että Vivaldin mittavasta tuotannosta (lähes 800 teosta) löytyy ajalle tyypilliseen tapaan paljon lainoja omista ja muiden teoksista.

Vivaldin sävellyksistä konserttiin on valittu vuodenajoista Talvi sekä konsertot kahdelle oboelle ja kahdelle klarinetille RV 559 sekä kahdelle oboelle, fagotille, kahdelle käyrätorvelle, viululle ja jousille RV 574.

– Arvoin pitkään, että soitanko Vivaldilta Syksyn vai Talven. Nyt alkoi sataa lunta – ihan tilauksesta, Kentala toteaa.

 

FOLKBAROKKI: Niittykoski – Vivaldi
Ke 23.11. klo 19 Rauma-sali
To 24.11. klo 19 Promenadisali (Kymppikorttikonsertti. Kausikorttikonsertti.)

Kreeta-Maria Kentala, viulu
Pori Sinfonietta

Liput: Ticketmaster 28 € (peruslippu), 22 € (eläkeläiset) tai 8 € (lapset & opiskelijat –
opiskelijat ovelta 5 €)

Konsertti on väliajaton ja kestää noin tunnin.

 

Mustavalkokuvassa Kreeta-Maria Kentala johtaa harjoutksia Promenadisalissa.