Etusivu > Uutiset > 2015 > 08 > Perheenlisäystä Kirjurinluodon riikinkukkoperheeseen – punkkarisisarukset ihastuttavat

Perheenlisäystä Kirjurinluodon riikinkukkoperheeseen – punkkarisisarukset ihastuttavat

(13.08.2015 09:24 Saija Laaksovirta / päivitetty 13.08.2015 09:35)

Kirjurinluodossa kesäänsä viettävät riikinkukot, javanvihreä Ahonen ja albiino Lumikki ovat saaneet perheenlisäystä.

Kasvihuoneella on onnistuttu hautomaan kahdesta munasta pienet töyhtöpäiset punkkarisisarukset. Sisaruksista vanhempi kuoriutui kesäkuun alussa ja riikinkukkoperheen kuopus näki päivän valon kuukautta myöhemmin. Sisarusten isoveli Nipa kuoriutui jo viime vuonna.

Hautomisen onnistuminen on harvinaista. Munien haudontaprosessi kestää liki kuukauden ja kuoriutuminen päivän verran. Kuoriuduttuaan poikaset siirretään häkkiin lämpölampun alle.

– Tällä hetkellä pienokaiset ovat jo sen verran isoja, että ne on voitu siirtää ulkotiloihin, kertoo puutarhuri Sanna Kulmala teknisen palvelukeskuksen puistotoimesta.

Riikinkukkosisarusten sukupuolta ei vielä tiedetä, mutta syksyn mittaan pitäisi selvitä, saako lintuperhe jatkokseen paljon toivotun uuden kanan.

kuva Kuvassa toinen untuvikoista. Riikinkukon poikaset kasvavat kovaa vauhtia. Kuva: Porin kaupunki/Päivi Valkonen

Kasvurauha pienokaisille

Pienet riikinkukonalut ovat uteliaita ja omatoimisia. Ne eivät tarvitse huoltoa ja hoivaa ympäri vuorokauden, sillä vesi, ruoka ja puhdas tarha riittävät. Päivänsä riikinkukon poikaset viettävät syöden, nukkuen ja ympärillä olevaa toimintaa seuraillen.

– Linnuille syötetään muun muassa omenaa ja kasvatusrehua, mutta jauheliha on niiden suosikki, kertoo lintujen ruokinnasta vastaava Juuso Pohja.

Vielä näitä uteliaita pikkusisaruksia ei pääse näkemään, sillä niille annetaan täydellinen kasvurauha.

– Kirjurissa voi ihailla perheen vanhempia ja esikoiskukko Nipaa. Tämän kesän poikaset pääsevät Luodolle vasta ensi kesänä, kertovat Kulmala ja Pohja.


Hakusana