Etusivu > Ajankohtaista > 2015 > 08 > Hävikkiruoan hyödyntäminen jatkuu Porissa

Hävikkiruoan hyödyntäminen jatkuu Porissa

(24.08.2015 14:11 Tiina.M Toivonen / päivitetty 24.08.2015 14:40)

Porin kaupungin asukastuvilla jaetaan jälleen kouluilta ylijäänyttä ruokaa ruoka-avun tarpeessa oleville henkilöille.

Ruokaa on jaossa Pormestarinluodon, Sampolan ja Pihlavan asukastuvilla arkisin noin kello 13-14. Maksutonta ruokaa on jaossa niinä päivinä, kun sitä on jäänyt kouluruokailusta ylitse. Ruokaa jaetaan asiakkaiden omiin astioihin ja se on tarkoitettu syötäväksi kotona viipymättä.

Koulujen ylijäämäruoan hyödyntämistä kokeiltiin keväällä neljän valmistuskeittiön kanssa. Saatujen hyvien kokemusten vuoksi jakelua on jatkettu koulujen kesälomien päätyttyä.

Huhti-toukokuussa seitsemän viikon ajan kestäneen kokeilun aikana vähennettiin jätteeksi päätyvän ruoan määrää tuhannella kilolla, mikä tarkoitti karkeasti laskien kahta tuhatta ilmaista ateriaa porilaisille. Ruokaa oli jaossa asukastuvilla keskimäärin kolmena-neljänä päivänä viikossa ja päivittäin kymmeniä ihmisiä kävi hakemassa sitä.

Kokeilun aikana hiottiin jakeluketjun toimivuutta ja ruoan matka keittiöltä asiakkaalle saatiin sujumaan jouhevasti. Osapuolet olivat tyytyväisiä kokeiluun ja siksi mielissään sen jatkamisesta nyt syksyllä. Keittiöillä iloitaan siitä, ettei hyvää ruokaa tarvitse heittää pois, asukastuvat ovat saaneet uusia asiakkaita ja asiakkaille on ruoka maistunut.

Säädösten mukaan kerran tarjolla ollutta ruokaa ei saa laittaa tarjolle toistamiseen, mutta ruokajätteeseen heittämisen sijaan se voidaan luovuttaa hyväntekeväisyyteen. Tämä on keittiöiden, kuntalaisten ja ympäristön yhteinen etu.

Ravinnepankki-hanke käy ruokahävikin kimppuun ja kierrättää ravinteita

Ruokajakelun järjestää Porin kaupungin ja Ympäristöministeriön yhteisesti rahoittama Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanke, jota toteutetaan ympäristöviraston johdolla vuosina 2015-2016. Hankkeessa paneudutaan ruokahävikin vähentämiseen ja hyödyntämiseen sekä ravinteiden kierrättämiseen testaamalla näihin liittyviä uusia menetelmiä ja jakamalla tietoa.

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta jää syömättä ja päätyy jätteeksi. Kaikesta maailman syömäkelpoisesta ruoasta menee roskiin kolmasosa ja Suomessakin 10-15 %. Ruuan tuhlaaminen on yhtä lailla ekologinen kuin sosiaalinenkin ongelma. Heitettäessä syömäkelpoista ruokaa roskiin ovat kaikki sen tuotannosta aiheutuneet ympäristövaikutukset syntyneet turhaan, ja samalla korostuu väestöryhmien eriarvoisuus, kun toisilla on varaa heittää ruokaa roskiin, vaikkei kaikilla ole mahdollisuutta syödä edes kyllikseen.

Hankkeessa edistetään myös ravinteiden kierrätystä tukemalla omassa pihassa tapahtuvaa kompostointia. Luontotalo Arkissa järjestetään yhdessä seudullisen jäteneuvonnan kanssa kaksi maksutonta kompostointikurssia (pdf, 0.97 Mt) syyskuussa. Poriin on myös suunnitteilla ensi kevääksi kompostoinnin opastuskeskus, jossa tulee olemaan nähtävillä erilaisia kompostorimalleja ja tarjolla tietoa ja neuvontaa kompostointiin liittyen.


Hakusana