Pankinjohtaja Rafael Mellin (1886-1965) lahjoitti Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren vuonna 1958, jolloin kaupunki täytti 400 vuotta. Mysteerisen kirjekuoren päällä luki, että sen saa avata aikaisintaan vuonna 2020. Pori-seuran jäsenet avaavat kirjekuoren keskiviikkona 4.3. klo 12.00 Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Paikalle ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Tilaisuutta voi seurata myös YouTube-kanavalta suorana lähetyksenä. Avaamisen jälkeen sisältö laitetaan mahdollisuuksien mukaan esille Porilaine-näyttelyyn.
Tämän kevään seminaarissa Eurassa katsellaan sekä taakse että kuullaan uutta. Esihistorian Eura – hanke oli synnyttämässä euralaista tapaa elävöittää esihistoriaa. Hankeen päättymisestä on tänä vuonna kulunut 20 vuotta. Nyt on aika muistella vanhoja ja pohtia, mitä kaikkea on saavutettu ja minne tästä jatketaan. Lisäksi kuullaan mm. tuoreita tutkimustuloksia Luistarista ja tutustutaan kosteikkojen arkeologiaan.
Näkökulmia-näyttelyssä on esillä Vesa-Ala Hakulan ja Hannu Saarelan valokuvia sekä Petri Haaviston veistoksia. Kaikilla kolmella tekijällä on oma suhteensa suomalaiseen luontoon ja he ovat sen ominaisuuksia pyrkineet tuomaan esille valitsemallaan tekniikalla. Heillä kaikilla on työn keskiöön noussut luonnon uusiutumiskyky mutta samalla sen haavoittuvaisuus erityisesti ihmisen toiminnan johdosta. Tämä näkökulma on tällä hetkellä varmasti monen muunkin mielessä maapallon tapahtumia seuratessa.
Satakunnan Museon kevätkauden luentosarjassa käsitellään muun muassa, Porin murretta, 1700-1800-luvun kauppiaita ja 1800-1900-luvun vaihteen herätysliikkeitä. Luentosarjan ensimmäisellä luennolla Kahden kuvan aika –kirjan tekijät kertovat kuvaustyöstä, jossa kuljettiin menneiden aikojen valokuvaajien jalanjäljissä. Viimeisellä luennolla kuullaan Pori-brändistä ja sen synnystä.
Lokakuussa 2018 Satakunnan Museoon toimitettiin metallinetsijä Juho Tammisen Köyliöstä löytämä rautakautiseen kilpeen kuulunut kupura. Kupura oli lähes ehjä, kuitenkin reunaosiltaan rikkoutunut ja ruosteen vaurioittama. Kokonaisena säilyneitä kilvenkupuroita löydetään yleensä vain arkeologisten kaivausten yhteydessä. Satakunnasta niitä tunnetaan juuri Köyliöstä ja Eurasta, jossa on tutkittu rautakautisia ruumishautauksia. Satakunnan Museon kokoelmissa ei ehjää kilvenkupuraa ole, joten uusi löytö on laitettu nyt esille Elon merkkejä -perusnäyttelyn maakunnan rautakautta esittelevään osioon.
Satakunnan Museo on julkaissut mennyttä ja nykyistä Poria kuvaparein esittelevän valokuvateoksen. Kahden kuvan aika – Pori -kirjan lähtökohtana toimivat vanhat arkistokuvat, joille otettiin nykyaikaiset vastineet täsmälleen samoista kohdista. Uudet kuvat noudattivat vanhojen kuvien rajausta, valoisuutta ja tunnelmaa niin tarkasti kuin mahdollista.
SOKOS, Anttila, Centrum, kirjasto, Satakunnan Säästöpankki, poliisilaitos, BePop – modernia ja silti osin jo kadonnutta Poria. Keskusta muuttuu nopeasti ja tuoreiltakin tuntuvat kerrostumat ovat nopeasti jo eilisiä. Tietoa nykyisen, puukaupungin tilalle rakentuneen keskustan vaiheista, ominaispiirteistä ja arvoista tarvitaan taustatiedoksi kaupungin muutosten ohjaamiseen.
Kapakoitsija, läkkiseppä, tullivirkailija, kauppias, kaupungin pahin juoppo...Porilaisten elämäntarinat ovat erilaisia ja värikkäitä. Porin Päivänä perjantaina 27.9. Satakunnan Museossa avautuva Porilaine-näyttely pureutuu niistä useaan. Kaupunkilaisten elämäntarinoiden lisäksi tutustutaan muun muassa, lempipaikkoihin, Porin toriin, porilaiseen mielenlaatuun ja Porin murteeseen. Näyttelyssä esitellään myös yleisöltä kerättyjä, porilaisuutta ilmentäviä esineitä.
Subscribe to feed