Kun päivät pitää viettää seinien sisällä, on hyvä ottaa kotoilusta ilo irti ja tutustua Porin ja Satakunnan historiaan Satakunnan Museon Finna-sivustolla. Nähtävänä on lähemmäs 15 000 valokuvaa ja 2 500 esinettä museon kokoelmista.
Satakunnan Museo, Rosenlew-museo, Luontotalo Arkki sekä Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo sulkevat ovensa Suomen hallituksen sekä Porin kaupungin koronavirukseen liittyvän ohjeistuksen mukaisesti 18.3.2020 alkaen.
Porin metsää lähestytään tänä vuonna aivan uudesta näkökulmasta, kun Porin suomalaisen yhteislyseon lukion oppilaat ryhtyvät tutkimaan alueen sodanaikaista historiaa. Suomen Kulttuurirahaston tukemassa Mullankaivajat-hankkeessa tavoitteena on tarjota lukiolaisille tilaisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen kotiseudullaan, ja siten lisätä oppilaiden kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin, oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan yleensä.
Rosenlew-museossa avautuu 5.3.2020 näyttely, jossa esitellään Porissa tehty keksintö: värikkäät Ambiente-painokankaat. Taiteilija Timo Sarpaneva keksi Ambiente-värjäystekniikan vuonna 1965 Rosenlewin tehtaalla, kun rikkoutunut painokone roiski väriä yllättävällä tavalla.
Pankinjohtaja Rafael Mellin (1886-1965) lahjoitti Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren vuonna 1958, jolloin kaupunki täytti 400 vuotta. Mysteerisen kirjekuoren päällä luki, että sen saa avata aikaisintaan vuonna 2020. Pori-seuran jäsenet avasivat kirjekuoren keskiviikkona 4.3. klo 12.00 Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Satakunnan Museoon katselijoita kertyi runsas kaksi sataa ja suoraa striimausta seurasi tuhatpäinen väki. Torstaihin iltapäivään mennessä YouTubessa olevaa videota on katsottu yli 37 000 kertaa.
Näkökulmia-näyttelyssä on esillä Vesa-Ala Hakulan ja Hannu Saarelan valokuvia sekä Petri Haaviston veistoksia. Kaikilla kolmella tekijällä on oma suhteensa suomalaiseen luontoon ja he ovat sen ominaisuuksia pyrkineet tuomaan esille valitsemallaan tekniikalla. Heillä kaikilla on työn keskiöön noussut luonnon uusiutumiskyky mutta samalla sen haavoittuvaisuus erityisesti ihmisen toiminnan johdosta. Tämä näkökulma on tällä hetkellä varmasti monen muunkin mielessä maapallon tapahtumia seuratessa.
Satakunnan Museon kevätkauden luentosarjassa käsitellään muun muassa, Porin murretta, 1700-1800-luvun kauppiaita ja 1800-1900-luvun vaihteen herätysliikkeitä. Luentosarjan ensimmäisellä luennolla Kahden kuvan aika –kirjan tekijät kertovat kuvaustyöstä, jossa kuljettiin menneiden aikojen valokuvaajien jalanjäljissä. Viimeisellä luennolla kuullaan Pori-brändistä ja sen synnystä.
Lokakuussa 2018 Satakunnan Museoon toimitettiin metallinetsijä Juho Tammisen Köyliöstä löytämä rautakautiseen kilpeen kuulunut kupura. Kupura oli lähes ehjä, kuitenkin reunaosiltaan rikkoutunut ja ruosteen vaurioittama. Kokonaisena säilyneitä kilvenkupuroita löydetään yleensä vain arkeologisten kaivausten yhteydessä. Satakunnasta niitä tunnetaan juuri Köyliöstä ja Eurasta, jossa on tutkittu rautakautisia ruumishautauksia. Satakunnan Museon kokoelmissa ei ehjää kilvenkupuraa ole, joten uusi löytö on laitettu nyt esille Elon merkkejä -perusnäyttelyn maakunnan rautakautta esittelevään osioon.
Subscribe to feed