Usein kysyttyä

Sivu päivitetty 20.4.2021.

COVID19-virus eli koronavirus ja sen hoito

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mistä voin kysyä lisätietoa ja miten toimin?

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita parin päivän ajan, ota yhteys koronaneuvontaan. Ensisijaisesti yhteyttä otetaan Porin, Ulvilan ja Merikarvian alueella korona-neuvontapuhelimeen 02 623 4333 (joka päivä klo 8-16). Päivystysaikaan arkisin ja viikonloppuisin soitetaan Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan. Puhelinnumero on 116 117. Jos epäilet tartuntaa, älä käytä julkista liikennettä tai taksia. Ohjeet sairaalaan siirtymisestä saat tarvittaessa henkilökunnalta.

Milloin koronarokotukset aloitetaan?

Koronarokotukset on käynnistetty vuoden 2021 alussa. Porin perusturva tiedottaa jatkossa rokotusasioista koronarokotus-sivulla. Porin yhteistoiminta-alueen koronaneuvontapuhelinnumero vastaa jatkossa myös koronarokotustiedusteluihin.

Mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä?

Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää karanteenista tai eristämisestä, jos yleisvaarallisen taudin leviämisen vaara on ilmeinen.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeniin asetettu ihminen on altistunut taudille tai altistumista epäillään perustellusti. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Matka, työnantajan kehotus tai hallituksen suositus ei riitä osoittamaan altistusta ja karanteenipäätöstä ei näin ollen voida tehdä. Karanteeni on määritelty tartuntatautilaissa 60 § ja eristäminen 63 §.

Mikä on infektiovastaanotto? Miten pääsen infektiovastaanotolle tai korona-näytteenottoon?

Infektiovastaanotto hoitaa ajanvarauksella kaikki hengitystieinfektio-oireista, kuten yskästä, hengenahdistuksesta ja kuumeesta kärsivät potilaat. Hengitystieinfektioita ei hoideta perusturvan muilla terveysasemilla koronaepidemian aikana.

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita parin päivän ajan, ota yhteys koronaneuvontaan. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. kuume, hengenahdistus, yskä, lihaskivut, väsymys, nuha, haju- tai makuaistin häiriöt, pahoinvointi tai ripuli. Koronaneuvonnan puhelinnumero on 02 623 4333 ja se on avoinna joka päivä klo 8-16. Puhelinpalvelusta potilas ohjataan tarvittaessa infektiovastaanotolle tai korona-näytteenottoon puhelimessa tapahtuvan hoidon tarpeen arvioinnin kautta.

Infektiovastaanotto sijaitsee osoitteessa Otavankatu 3 B.

Korona-näytteenotto tapahtuu Maantiekadun toimipisteessä. Lue tarkemmat ajo- ja toimintaohjeet tästä uutisesta.

Olen käynyt koronatestissä. Miten minun tulee toimia, kun odotan tuloksia?

Koronatestin tulosta odottaessa tulee olla omaehtoisessa karanteenissa. Pysyttele siis kotona ja vältä kontakteja muihin ihmisiin. Jos kodin ulkopuolella liikkuminen on täysin välttämätöntä, suositellaan käyttämään kasvomaskia ja pitämään riittävä turvaväli muihin ihmisiin. 

Kauanko koronatestin tuloksien saamisessa kestää?

Koronatestin tuloksen saaminen kestää tällä hetkellä noin vuorokauden.

Tuleeko koronatestin tulos näkyviin Omakantaan?

Tulos tulee näkyviin Omakantaan.

Onko hoitotarvikejakelun asiakkaille tarjolla hoitotarvikkeiden kotiinkuljetusta?

Koronavirusepidemian aikana yli 70-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville hoitotarvikejakelun asiakkailla on mahdollisuus saada hoitosuunnitelmansa mukaiset tarvikkeet kotiin kuljetettuina. Hoitotarvikkeita voivat tilata ainoastaan ne asiakkaat, joille lääkäri tai hoitaja on myöntänyt hoitotarvikkeita.

Hoitotarvikkeiden kotiinkuljetuksesta tulee sopia puhelimitse soittamalla numeroon 02 621 3756 (valinta 1). Puhelinpalvelu on avoinna ma-to klo 8.00–15.00, ke klo 8.00–16.00 ja pe klo 8.00–13.00. Lue lisää tästä.

Rajoitukset

Saanko vierailla läheiseni luona asumispalveluyksikössä, hoitolaitoksissa, terveydenhuollon laitoksissa tai sairaalassa?

Koronavirusepidemian aikana asiakkaan tai potilaan luona voi olla korkeintaan kaksi vierailijaa kerrallaan. Vierailut eivät ole sallittuja, jos vierailijalla on lieviäkin tartuntataudin oireita, kuten kuumetta, yskää, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, haju- tai makuaistin muutoksia tai ripulia. Jos tällaisia oireita ilmenee, tulee hakeutua koronavirustestiin ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Voinko palata töihin, päiväkotiin tai kouluun ulkomaille suuntautuneen matkan jälkeen?

Hallituksen linjauksen mukaan ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Matkustusrajoituksia on vapautettu maakohtaisesti. Lue lisää täältä.

Onko matkustamista rajoitettu?

Matkustamisen osalta ei suositella tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen maakuntiin.

Katso ulkomaille matkustamiseen ja rajojen sulkemiseen liittyvät rajoitukset ja ohjeet ulkoministeriön sivuilta.

Vaikuttaako koronavirus paikallisliikenteeseen?

Tarkista ajankohtaiset tiedot Porin Linjojen linjaliikenteestä Porin Linjojen verkkosivuilta.

Kasvatus ja koulutus

Porin kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla sekä kaupungin toimipaikoissa kaikille yli 12-vuotiaille. Kasvomaskia suositellaan myös julkisessa liikenteessä sekä takseissa niin matkustajille kuin kuljettajille. Lisäksi kaupunki suosittelee kaikkia noudattamaan yleisiä ohjeita turvaväleistä, käsihygieniasta sekä aivastus- ja yskimistavoista. Töihin, kouluun tai muihin julkisiin tiloihin ei tule mennä sairaana tai vähänkään oireisena.

Varhaiskasvatuksessa kaikilla työntekijöillä on käytössä maskit tai vaihtoehtoisesti erityistä tukea tarvitsevien lasten ja alle 3-vuotiaiden kanssa toimittaessa visiiri. Huoltajien tulee käyttää maskia päiväkotien ja perhepäivähoidon sisätiloissa.

ATTR suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakunnassa THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti. 

Oppilaita, huoltajia ja henkilökuntaa kannustetaan ottamaan käyttöön Koronavilkku-mobiilisovelluksen, jonka avulla mahdolliset altistukset on helpompi kartoittaa ja hillitä näin koronan leviämistä. 

Maskia on kaikkien hyvä käyttää mahdollisuuksien mukaan myös vapaa-ajalla kuten harrastuksissa ja julkisessa liikenteessä. Kaupunki ei kustanna vapaa-ajan maskien käyttöä.

Huonontuneen koronatilanteen takia Porin lukioiden vanhojen tanssit on päätetty siirtää järjestettäväksi toukokuussa 2021. Penkinpainajaisia juhlistetaan lukioiden omissa tiloissa koronaturvallisesti 11. helmikuuta.

Miten koronaviruksen leviämistä ennaltaehkäistään kouluissa?

Pori haluaa varmistaa kaikin tavoin, että koulunkäynti on turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle. Keskeisintä on edelleen hyvästä hygieniasta huolehtiminen, mutta myös oppilaiden välisiä kontakteja pyritään vähentämään muun muassa erilaisin porrastuksin. Ylimääräisiä ihmisiä ei kouluille oteta vastaan. Iltapäivätoimintaa järjestetään tarpeen mukaan.

Miten koronavirusepidemia vaikuttaa esimerkiksi kansalaisopistoon tai nuorisotiloihin?

Nuorisotilat on suljettu toistaiseksi. Palmgren konservatorion lasten ja nuorten ryhmäopetus, sekä kansalaisopiston kurssit alle 11 hengen ryhmissä käynnistyivät 25. tammikuuta alkaen.Taidekoulun aikuisryhmät siirtyvät etäopetukseen. Kulttuuritalo Anniksen ja lastenkulttuurikeskus Kruunupään toiminta suljetaan.

Kulttuuri ja liikunta

Miten kirjasto palvelee koronavirusepidemian aikana?

Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten.

Ovatko museot auki?

Kaupungin museot ovat kiinni toistaiseksi.

Kasvomaskin käyttö toisten suojaamiseksi

Kenen ja missä tilanteessa kasvomaskia kannattaa käyttää?

Porin kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla sekä kaupungin toimipaikoissa kaikille yli 15-vuotiaille.

Myös THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun  

  • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Mistä vähävaraisille tarkoitettuja kasvomaskeja voi noutaa?

Kasvomaskeja jaetaan heikommassa asemassa olevilla kuntalaisille Maantiekadun toimipisteessä sekä Ulvilan, Merikarvian ja Lavian terveyskeskuksissa arkisin kello 8-12. Pihlavan asukastuvalla kasvomaskeja jaetaan arkisin 9-15.

Porin perusturvan jakamat ilmaiset maskit on tarkoitettu jaettavaksi valtiovarainministeriön suositusten mukaisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville kuntalaisille. Pääsääntöisesti jokaisen kuntalaisen tulee tarvittaessa hankkia kasvosuojain itse.

Asiakaspalvelu ja neuvonta

Voinko asioida Porinassa ja muissa asiakaspalvelupisteissä?

Palvelupiste Porina palvelee asiakkaita, mutta asiakkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse (02 623 4100) tai sähköpostilla (porina@pori.fi). Maksuvälineenä suositellaan käyttämään ensisijaisesti maksukortteja ja korttien lähimaksuominaisuuksia.

Porin Vesi on sulkenut asiakaspalvelupisteensä ja palvelee vain puhelimitse ja verkossa. Lue lisää asiakaspalvelupisteiden muutoksista.

Yrittäjät

Olen porilainen yksinyrittäjä, miten haen tukea Porin kaupungilta?

Porilaiset yksinyrittäjät voivat nyt hakea sähköisesti Porin kaupungilta tukea koronavirustilanteessa. 2000 euron suuruisen tuen tarkoituksena on saada yksinyrittäjien toiminta taloudellisesti kestävämmälle pohjalle epidemian aikana ja sen jälkeen. Tukea voi hakea verkkolomakkeella.

Yksinyrittäjäavustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja alentunut liikevaihto johtuvat koronaepidemiasta. Epidemian on arvoitu alkaneen vaikuttaa yksinyrittäjien taloudellista tilannetta heikentävästi Suomessa 16.3.2020 lähtien, jolloin todettiin poikkeusolo ja otettiin käyttöön valmiuslaki. Lisätietoa yksinyrittäjien tuesta ja hakuehdoista löydät täältä.