Usein kysyttyä

Sivu päivitetty 5.6.2020.

COVID19-virus eli koronavirus ja sen hoito

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mistä voin kysyä lisätietoa ja miten toimin?

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita parin päivän ajan niin ota yhteys koronaneuvontaan. Ensisijaisesti yhteyttä otetaan Porin, Ulvilan ja Merikarvian alueella korona-neuvontapuhelimeen 02 623 4333 (arkisin klo 8-16). Päivystysaikaan arkisin ja viikonloppuisin soitetaan Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan. Puhelinnumero on 116 117. Jos epäilet tartuntaa, älä käytä julkista liikennettä tai taksia. Ohjeet sairaalaan siirtymisestä saat tarvittaessa henkilökunnalta.

Onko koronavirukseen olemassa rokotetta?

Koronavirukseen ei ole tällä hetkellä rokotetta.

Mitä eroa on karanteenilla ja erityksellä?

Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää karanteenista tai eristämisestä, jos yleisvaarallisen taudin leviämisen vaara on ilmeinen.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeniin asetettu ihminen on altistunut taudille tai altistumista epäillään perustellusti. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Matka, työnantajan kehotus tai hallituksen suositus ei riitä osoittamaan altistusta ja karanteenipäätöstä ei näin ollen voida tehdä. Karanteeni on määritelty tartuntatautilaissa 60 § ja eristäminen 63 §.

Mikä on Itä-Porin koronaterveysasema? Miten pääsen koronaterveysaseman vastaanotolle?

Koronaterveysasema hoitaa kaikki hengitystieinfektio-oireista, kuten yskästä, hengenahdistuksesta ja kuumeesta kärsivät potilaat. Hengitystieinfektioita ei hoideta perusturvan muilla terveysasemilla koronaepidemian aikana.

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita parin päivän ajan, ota yhteys koronaneuvontaan. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. kuume, hengenahdistus, yskä, lihaskivut, väsymys, nuha, haju- ja makuaistin häiriöt, pahoinvointi tai ripuli. ota yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen (puh. 02 623 4333, arkisin klo 8-16). Puhelinpalvelusta potilas ohjataan tarvittaessa koronaterveysaseman vastaanotolle puhelimessa tapahtuvan hoidon tarpeen arvioinnin kautta.

Koronaterveysasema toimii Itä-Porin terveysasemalla osoitteessa Herralahdenraitti 2. Itä-Porin terveyskeskuksen muu toiminta muuttaa toistaiseksi perusturvan muihin tiloihin.

Onko hoitotarvikejakelun asiakkaille tarjolla hoitotarvikkeiden kotiinkuljetusta?

Koronavirusepidemian aikana yli 70-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville hoitotarvikejakelun asiakkailla on mahdollisuus saada hoitosuunnitelmansa mukaiset tarvikkeet kotiin kuljetettuina. Hoitotarvikkeita voivat tilata ainoastaan ne asiakkaat, joille lääkäri tai hoitaja on myöntänyt hoitotarvikkeita.

Hoitotarvikkeiden kotiinkuljetuksesta tulee sopia puhelimitse soittamalla numeroon 02 621 3756 (valinta 1). Puhelinpalvelu on avoinna ma-to klo 8.00–15.00, ke klo 8.00–16.00 ja pe klo 8.00–13.00. Lue lisää tästä.

Rajoitukset

Miten rajoitukset vaikuttavat ikäihmisiin?

Ikäihmisille on avattu oma palveluneuvonnan puhelinnumero 02 623 4466 (arkisin klo 8-16), koska hallituksen 16.3. linjauksen mukaan yli 70-vuotiaat on velvoitettu mahdollisuuksien mukaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Yli 70-vuotiaan oireettomat läheiset voivat kuitenkin edelleen käydä tarvittaessa auttamassa läheistään noudattaen hyvää käsihygieniaa. Myöskään ulkona liikkumista ei ole kielletty. Ikäihmisten päivätoiminnat ja muut virikekerhot suljettu toistaiseksi.

Saanko vierailla läheiseni luona asumispalveluyksikössä, hoitolaitoksissa, terveydenhuollon laitoksissa tai sairaalassa?

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletty. Omaisilla on kuitenkin  mahdollista tavata perusturvan asumispalveluyksiköissä asuvia läheisiään ulkona. Vierailijan tulee etukäteen soittaa asumispalveluyksikköön ja sopia henkilökunnan kanssa toivomastaan ulkoilun ajankohdasta. Vierailijalla ei saa olla hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta. Lue lisää uutisesta.

Oireettomat läheiset voivat jatkossa myös vierailla rajoitetusti tapaamassa sairaalahoidossa olevia potilaita. Potilaan luona voi olla korkeintaan kolme vierailijaa kerrallaan. Vierailut eivät ole sallittuja, jos vierailijalla on lieviäkin tartuntataudin oireita, kuten kuumetta, yskää, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, haju- tai makuaistin muutoksia tai ripulia. Jos tällaisia oireita ilmenee, tulee hakeutua koronavirustestiin ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Lue lisää uutisesta.

Voinko palata töihin, päiväkotiin tai kouluun ulkomaille suuntautuneen matkan jälkeen?

Hallituksen linjauksen mukaan ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Onko matkustamista rajoitettu?

Kyllä. Katso ulkomaille matkustamiseen ja rajojen sulkemiseen liittyvät rajoitukset ja ohjeet ulkoministeriön sivuilta.

Vaikuttaako koronavirus paikallisliikenteeseen?

Tarkista ajankohtaiset tiedot Porin Linjojen linjaliikenteestä Porin Linjojen verkkosivuilta.

Kasvatus ja koulutus

Miten koronavirukseen liittyvät rajoitteet vaikuttavat kouluihin ja päiväkoteihin? 

Varhaiskasvatus ja esiopetus jatkuvat. Jos hoito on mahdollista järjestää kotona, suositellaan sitä.

Perusopetuksessa palataan takaisin lähiopetukseen 1.–.9-luokkien osalta 14. toukokuuta alkaen normaaliolojen lainsäädännön mukaisesti. Lähiopetusjärjestelyissä huomioidaan Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeita.

Koulujen TET-jaksot on peruttu. Lue lisää Rajoitukset Porissa -sivulta.

Miten koronaviruksen leviämistä ennaltaehkäistään kouluissa?

Pori haluaa varmistaa kaikin tavoin, että koulunkäynti on turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle. Keskeisintä on edelleen hyvästä hygieniasta huolehtiminen, mutta myös oppilaiden välisiä kontakteja pyritään vähentämään muun muassa erilaisin porrastuksin. Ylimääräisiä ihmisiä ei kouluille oteta vastaan. Iltapäivätoimintaa järjestetään tarpeen mukaan.

Mikä on koulukuljetusten tilanne?

Koulukuljetukset palautetaan poikkeusoloja edeltäneelle tasolle. Jotta linja-autoihin saadaan tarpeeksi väljyyttä toivotaan, että etenkin isommat oppilaat kulkisivat kouluun esimerkiksi kävellen tai polkupyörällä.

Miten todistukset jaetaan?

Koulujen kevätjuhlia ei järjestetä, mutta lähiopetuksessa oleville oppilaille jaetaan lukuvuositodistukset 30. toukokuuta. Oppilaiden huoltajia ohjeistetaan tarkemmin Wilman kautta.  

Järjestetäänkö kesälukio-opintoja?

Lukioissa opetusta jatketaan etäopetuksena kevätlukukauden loppuun. Lukioiden lisäksi Porin kaupungin aikuislukion tarjoaman kesälukion toiminta tullaan toteuttamaan etäopetuksena 1. kesäkuuta alkaen.

Järjestetäänkö kesällä mukilatoimintaa?

Kesällä ei järjestetä kesäleikki- eli mukilatoimintaa hygieniasyistä.

Miten koronavirusepidemia vaikuttaa esimerkiksi kansalaisopistoon?

Kansalaisopisto, taidekoulu ja Palmgren-konservatorio jatkavat toimintaansa soveltuvin osin sekä yleisiä linjauksia noudattaen. Lisätietoa löytyy kyseisten tahojen verkkosivuilta.

Kulttuuri ja liikunta

Miten kirjasto palvelee koronavirusepidemian aikana?

Porin kaupunginkirjasto käynnistää varaa ja nouda -periaatteella toimivan kirjojen noutopalvelun maanantaina 11. toukokuuta. Aineiston voi varata verkkokirjastosta ja tilata toivomaansa noutopisteeseen. Kirjakassi noudetaan kirjaston ovelta ennalta sovittuna ajankohtana. Kirjastot avataan 1. kesäkuuta alkaen jonotusperiaatteella ja asiakkaita päästetään sisään enintään 50 asiakasta kerralla.

Kirjastojen palautusluukut ovat käytössä kaikissa Porin kaupunginkirjaston toimipisteissä. Palautusluukulla tulee pitää riittävä turvaväli muihin asiakkaisiin ja huolehtia käsihygieniasta sekä ennen että jälkeen palautusten. Kirjastoauto aloittaa liikennöinnin 1. kesäkuuta, mutta kirjastoille ei ole vielä annettu tarkempaa ohjeistusta siitä, millä tavalla avautuminen toteutetaan. 

Asiakaspalvelu ja neuvonta

Voinko asioida Porinassa ja muissa asiakaspalvelupisteissä?

Palvelupiste Porina palvelee asiakkaita, mutta asiakkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse (02 623 4100) tai sähköpostilla (porina@pori.fi). Maksuvälineenä käy ainoastaan korttimaksu.

Porin Vesi on sulkenut asiakaspalvelupisteensä ja palvelee vain puhelimitse ja verkossa. Lue lisää asiakaspalvelupisteiden muutoksista.

Yrittäjät

Olen porilainen yksinyrittäjä, miten haen tukea Porin kaupungilta?

Porilaiset yksinyrittäjät voivat nyt hakea sähköisesti Porin kaupungilta tukea koronavirustilanteessa. 2000 euron suuruisen tuen tarkoituksena on saada yksinyrittäjien toiminta taloudellisesti kestävämmälle pohjalle epidemian aikana ja sen jälkeen. Tukea voi hakea verkkolomakkeella.

Yksinyrittäjäavustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja alentunut liikevaihto johtuvat koronaepidemiasta. Epidemian on arvoitu alkaneen vaikuttaa yksinyrittäjien taloudellista tilannetta heikentävästi Suomessa 16.3.2020 lähtien, jolloin todettiin poikkeusolo ja otettiin käyttöön valmiuslaki. Lisätietoa yksinyrittäjien tuesta ja hakuehdoista löydät täältä.