Usein kysyttyä

Sivu päivitetty 14.8.2020.

COVID19-virus eli koronavirus ja sen hoito

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mistä voin kysyä lisätietoa ja miten toimin?

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita parin päivän ajan niin ota yhteys koronaneuvontaan. Ensisijaisesti yhteyttä otetaan Porin, Ulvilan ja Merikarvian alueella korona-neuvontapuhelimeen 02 623 4333 (arkisin klo 8-16, viikonloppuisin klo 8-12). Päivystysaikaan arkisin ja viikonloppuisin soitetaan Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan. Puhelinnumero on 116 117. Jos epäilet tartuntaa, älä käytä julkista liikennettä tai taksia. Ohjeet sairaalaan siirtymisestä saat tarvittaessa henkilökunnalta.

Onko koronavirukseen olemassa rokotetta?

Koronavirukseen ei ole tällä hetkellä rokotetta.

Mitä eroa on karanteenilla ja erityksellä?

Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää karanteenista tai eristämisestä, jos yleisvaarallisen taudin leviämisen vaara on ilmeinen.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeniin asetettu ihminen on altistunut taudille tai altistumista epäillään perustellusti. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Matka, työnantajan kehotus tai hallituksen suositus ei riitä osoittamaan altistusta ja karanteenipäätöstä ei näin ollen voida tehdä. Karanteeni on määritelty tartuntatautilaissa 60 § ja eristäminen 63 §.

Mikä on infektiovastaanotto? Miten pääsen infektiovastaanotolle?

Infektiovastaanotto hoitaa kaikki hengitystieinfektio-oireista, kuten yskästä, hengenahdistuksesta ja kuumeesta kärsivät potilaat. Hengitystieinfektioita ei hoideta perusturvan muilla terveysasemilla koronaepidemian aikana.

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita parin päivän ajan, ota yhteys koronaneuvontaan. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. kuume, hengenahdistus, yskä, lihaskivut, väsymys, nuha, haju- ja makuaistin häiriöt, pahoinvointi tai ripuli. Koronaneuvonnan puhelinnumero on 02 623 4333 ja se on avoinna arkisin klo 8-16 ja viikonloppuisin 8-13. Puhelinpalvelusta potilas ohjataan tarvittaessa infektiovastaanotolle puhelimessa tapahtuvan hoidon tarpeen arvioinnin kautta.

Infektiovastaanotto toimii osoitteessa Otavankatu 3. Sisäänkäynti infektiovastaanotolle tapahtuu Gallen-Kallelankadun puolelta sisäpihan kautta ja poistuminen tapahtuu Otavankadun puolelle.

Onko hoitotarvikejakelun asiakkaille tarjolla hoitotarvikkeiden kotiinkuljetusta?

Koronavirusepidemian aikana yli 70-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville hoitotarvikejakelun asiakkailla on mahdollisuus saada hoitosuunnitelmansa mukaiset tarvikkeet kotiin kuljetettuina. Hoitotarvikkeita voivat tilata ainoastaan ne asiakkaat, joille lääkäri tai hoitaja on myöntänyt hoitotarvikkeita.

Hoitotarvikkeiden kotiinkuljetuksesta tulee sopia puhelimitse soittamalla numeroon 02 621 3756 (valinta 1). Puhelinpalvelu on avoinna ma-to klo 8.00–15.00, ke klo 8.00–16.00 ja pe klo 8.00–13.00. Lue lisää tästä.

Rajoitukset

Miten rajoitukset vaikuttavat ikäihmisiin?

Ikäihmisille on avattu oma palveluneuvonnan puhelinnumero 02 623 4466 (arkisin klo 8-16).

Saanko vierailla läheiseni luona asumispalveluyksikössä, hoitolaitoksissa, terveydenhuollon laitoksissa tai sairaalassa?

Oireettomat läheiset voivat jatkossa vierailla rajoitetusti tapaamassa sairaalahoidossa olevia potilaita. Potilaan luona voi olla korkeintaan kolme vierailijaa kerrallaan. Vierailut eivät ole sallittuja, jos vierailijalla on lieviäkin tartuntataudin oireita, kuten kuumetta, yskää, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, haju- tai makuaistin muutoksia tai ripulia. Jos tällaisia oireita ilmenee, tulee hakeutua koronavirustestiin ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Lue lisää uutisesta.

Voinko palata töihin, päiväkotiin tai kouluun ulkomaille suuntautuneen matkan jälkeen?

Hallituksen linjauksen mukaan ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Matkustusrajoituksia on vapautettu maakohtaisesti. Lue lisää täältä.

Onko matkustamista rajoitettu?

Kyllä. Katso ulkomaille matkustamiseen ja rajojen sulkemiseen liittyvät rajoitukset ja ohjeet ulkoministeriön sivuilta.

Vaikuttaako koronavirus paikallisliikenteeseen?

Tarkista ajankohtaiset tiedot Porin Linjojen linjaliikenteestä Porin Linjojen verkkosivuilta.

Kasvatus ja koulutus

Miten koronavirukseen liittyvät rajoitteet vaikuttavat kouluihin ja päiväkoteihin? 

Päiväkodit ovat auki normaalisti. Kouluihin vaikutukset rajoitukset syksyn osalta päivittyvät loppukesän aikana. Lue lisää Rajoitukset Porissa -sivulta.

Miten koronaviruksen leviämistä ennaltaehkäistään kouluissa?

Pori haluaa varmistaa kaikin tavoin, että koulunkäynti on turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle. Keskeisintä on edelleen hyvästä hygieniasta huolehtiminen, mutta myös oppilaiden välisiä kontakteja pyritään vähentämään muun muassa erilaisin porrastuksin. Ylimääräisiä ihmisiä ei kouluille oteta vastaan. Iltapäivätoimintaa järjestetään tarpeen mukaan.

Mikä on koulukuljetusten tilanne?

Koulukuljetukset palautetaan poikkeusoloja edeltäneelle tasolle. Jotta linja-autoihin saadaan tarpeeksi väljyyttä toivotaan, että etenkin isommat oppilaat kulkisivat kouluun esimerkiksi kävellen tai polkupyörällä.

Järjestetäänkö kesälukio-opintoja?

Lukioissa opetusta jatketaan etäopetuksena kevätlukukauden loppuun. Lukioiden lisäksi Porin kaupungin aikuislukion tarjoaman kesälukion toiminta tullaan toteuttamaan etäopetuksena 1. kesäkuuta alkaen.

Järjestetäänkö kesällä mukilatoimintaa?

Kesällä ei järjestetä kesäleikki- eli mukilatoimintaa hygieniasyistä.

Miten koronavirusepidemia vaikuttaa esimerkiksi kansalaisopistoon?

Kansalaisopisto, taidekoulu ja Palmgren-konservatorio jatkavat toimintaansa soveltuvin osin sekä yleisiä linjauksia noudattaen. Lisätietoa löytyy kyseisten tahojen verkkosivuilta.

Kulttuuri ja liikunta

Miten kirjasto palvelee koronavirusepidemian aikana?

Kirjasto on siirtynyt normaaliin toimintaan, mutta hyvästä hygieniasta tulee pitää huolta. Työntekijöiden laatimia ohjeistuksia on noudatettava. Kävijämäärissä voi olla rajoituksia.

Kasvomaskin käyttö toisten suojaamiseksi

Kenen ja missä tilanteessa kasvomaskia kannattaa käyttää?

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun  

  • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin. 

Asiakaspalvelu ja neuvonta

Voinko asioida Porinassa ja muissa asiakaspalvelupisteissä?

Palvelupiste Porina palvelee asiakkaita, mutta asiakkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse (02 623 4100) tai sähköpostilla (porina@pori.fi). Maksuvälineenä käy ainoastaan korttimaksu.

Porin Vesi on sulkenut asiakaspalvelupisteensä ja palvelee vain puhelimitse ja verkossa. Lue lisää asiakaspalvelupisteiden muutoksista.

Yrittäjät

Olen porilainen yksinyrittäjä, miten haen tukea Porin kaupungilta?

Porilaiset yksinyrittäjät voivat nyt hakea sähköisesti Porin kaupungilta tukea koronavirustilanteessa. 2000 euron suuruisen tuen tarkoituksena on saada yksinyrittäjien toiminta taloudellisesti kestävämmälle pohjalle epidemian aikana ja sen jälkeen. Tukea voi hakea verkkolomakkeella.

Yksinyrittäjäavustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja alentunut liikevaihto johtuvat koronaepidemiasta. Epidemian on arvoitu alkaneen vaikuttaa yksinyrittäjien taloudellista tilannetta heikentävästi Suomessa 16.3.2020 lähtien, jolloin todettiin poikkeusolo ja otettiin käyttöön valmiuslaki. Lisätietoa yksinyrittäjien tuesta ja hakuehdoista löydät täältä.