Osallistu ja vaikuta

Valokuva Urban Lab -työpajan post it -lapuista.

Jokainen porilainen on kaupunkinsa asiantuntija. Siksi haluamme kuulla juuri sinun mielipiteesi tai ideasi, olit sitten aktiivinen vaikuttaja tai satunnainen palautteen antaja.

Osallistu ja vaikuta sinulle sopivalla tavalla. Voit esimerkiksi vastata kyselyihin, osallistua tilaisuuksiin tai jättää kehitysideoita. Juuri nyt ajankohtaiset osallistumisen mahdollisuudet löydät tämän sivun alalaidasta ajankohtaisista uutisista. Pysyvät vaikuttamismahdollisuudet on listattu niiden yläpuolelle.

 • Kehitysehdotuksia, kiitoksia ja kysymyksiä voi lähettää palautelomakkeilla. Käytössä on myös karttapohjainen palaute.

 • Kaupungilla on vuosittain eri teemoista lukuisia kyselyjä, joihin toivotaan vastauksia asukkailta. Ajankohtaiset kyselyt löydät sivun alalaidan uutisvirrasta. Sivulla näkyy uusimmat uutiset. Kaikki osallistumiseen ja vaikuttamiseen liittyvä uutiset näet klikkaamalla mustaa painiketta uutisten alla.

 • Kunnan jäsenillä (asukas, yhteisö jne.) on kuntalain mukaan oikeus tehdä aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisaloite.fi-palvelussa voi myös kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.
  >> Lue lisää kuntalaisaloitteista

 • Jokainen 18 vuotta täyttänyt voi äänestää tai asettua ehdolle vaaleissa. Oman kaupungin asioihin vaikuttamiseksi tärkeimmät vaalit ovat kuntavaalit, mutta äänioikeuttaan kannattaa ehdottomasti käyttää jokaisissa vaaleissa: kaikkien päätöksentekotahojen tekemät päätökset vaikuttavat omaan kotikuntaan ja jokaisen arkeen.
  >> Lue lisää vaaleista

 • Kaupungin ajankohtaisista asioista saat tietoa mm. seuraamalla kaupungin uutisia tai some-kanavia, kuten Facebookia ja Instagramia. Päätöksenteossa olevia asioita voit seurata myös mm. seuraamalla kaupunginvaltuuston kokouksia etäyhteydellä tai paikan päällä sekä tutustumalla toimielinten esityslistoihin ja pöytäkirjoihin.

  Kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla puolestaan julkaistaan virallisia kuulutuksia. Ne tarkoittavat asukkaille tiedoksi saatettavia päätöksiä ja ilmoituksia tai esimerkiksi nähtävillä olevia kaavamuutoksia.

 • Tutustu vireillä oleviin kaavoihin ja vaikuta kaavaluonnoksiin niiden nähtävilläoloaikana.
  >> Lue lisää kaupunkisuunnittelun sivuilta

 • Voit ottaa yhteyttä vaaleilla valittuihin luottamushenkilöihin, kuten kaupunginvaltuuston tai lautakuntien jäseniin. Lisäksi voit ottaa yhteyttä nuorisovaltuustoon, vammaisneuvostoon, vanhusneuvostoon tai rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaan. Kaupungin viranhaltijoiden yhteystiedot löydät puhelinluettelosta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

 • Hyvinvointiraha on osallistuvaa budjetointia, jossa kaupunkilaiset ehdottavat, suunnittelevat ja toteuttavat  hyvinvoinnin edistämistä porilaisille.
  >> Lue lisää

 • Porissa lasten ja nuorten vaikuttamiseen, osallisuuteen ja kuulemiseen liittyviä asioita kehitetään ”Vaikuttamisen polku” -nimikkeen alla. Vaikuttamisen polku on toimintamalli, jossa porilaiset lapset ja nuoret voivat vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon mm. alueparlamenttien, nuorisovaltuuston ja koulukohtaisen työskentelyn kautta. Vuosittain järjestetään myös lasten ja nuorten kyselytunti päättäjille.
  >> Lue lisää vaikuttamisen polusta

  Liity mukaan nuorisovaltuustoon! Nuorisovaltuusto (Nuva) tekee aktiivisesti vaikuttamistyötä edustamalla kaikkia porilaisia nuoria ja järjestämällä erilaisia tapahtumia. Nuvan jäseneksi voi päästä kuka tahansa 13–20-vuotias vaikuttamisesta kiinnostunut porilainen tai Porissa opiskeleva nuori.
  >> Lue lisää nuorisovaltuustosta

  Kuntalaisaloite on yksi suoran vaikuttamisen väline. Kuntalaisaloitteen voi tehdä myös alle 18-vuotias.
  >> Lue lisää kuntalaisaloitteesta

  Vaalien yhteydessä porilaiset lapset pääsevät äänestämään lasten vaaleissa.
  >> Lue lisää lasten vaaleista

  Ohjaamo on alle 30-vuotiaille suunnattu, yhden luukun periaatteella toimiva palvelupiste. Meiltä saat ohjausta ja neuvontaa muun muassa työhön ja työllistymisen tukemiseen, urasuunnitteluun, kouluttautumiseen, arkeen ja elämäntaitoihin, harrastuksiin ja terveyteen liittyen.
  >> Lue lisää Ohjaamosta

 • Lasten vaalissa oikean äänestyspaikan yhteydessä on omatoiminen lasten vaalipiste, jossa lapsi voi äänestää vanhemman tai muun aikuisen opastuksella lasten omista ehdokkaista. Lapsi saa täyttää äänestyslipukkeen ja tiputtaa sen lasten vaaliuurnaan.
  >> Lue lisää lasten vaaleista

 • Kaupunki ja muut toimijat järjestävät paljon tapahtumia ja harrastuksia Porissa. Tutustu tarjontaan tapahtumakalenterissa, jonne voit ilmoittaa myös oman tapahtumasi tai harrastuksesi!

 • Poris on Porin kaupungin osallistava pop-up-tila tai -tapahtuma, joka voi ilmestyä minnepäin tahansa Porissa ja siellä voidaan käsitellä erilaisia ajankohtaisia aiheita asukkaiden kanssa.

  Kaupunkifoorumi puolestaan on tapahtuma, jolla halutaan aktivoida porilaisia keskustan kehittämiseen. Kaupunkifoorumi-tapahtumia saattaa ilmestyä eri ajankohtina, erilaisilla teemoilla ja vaihteleviin paikkoihin. Niitä voi järjestää mikä tahansa taho, jolle tämä kaupunki on merkityksellinen.

  >> Lue lisää Poriksesta ja kaupunkifoorumista

 • Liikunta- ja oppimiskeskus Itätuulessa toimii Yhteisötila Salonki. Salongissa on tarjolla monipuolista ja erilaista toimintaa eri-ikäisille ihmiselle ja eri teemojen ympärillä. Ohjelmaa järjestävät kulttuuri-, kirjasto- ja nuorisopalvelut, Itätuulen koulu sekä eri yhdistykset. Tilaa vois myös vuokrata omaan käyttöön.
  >> Lue lisää Yhteisötila Salongista ja tutustu ohjelmaan

  Kaarisillan koululla on alkanut kokeilu yhteisöllisestä ruokailusta vuoden 2024 alusta. Ruokailu on joka arkipäivä, ja se on kaikille avoin ja maksuton.
  >> Lue lisää yhteisöllisestä ruokailusta 

  Kauppakeskus Isokarhun alakerrassa sijaitseva Kaupunkiolohuone tarjoaa avoimen sosiaalisen tilan ajanviettoon ja kulttuuritapahtumille.
  >> Lue lisää kaupunkiolohuoneesta Facebookista tai Instagramista

 • Porin kaupungin osallisuustyön keskeisimpänä työkaluna on yhdessä asukkaiden kanssa luotu osallisuus- ja vuorovaikutusmalli.
  >> Lue lisää Porin osallisuustyöstä

 • Kurkista Porin eri alueiden omille sivuille, joista löydät tietoa alueesta ja voit lukea ajankohtaisia uutisia.

 • Yhdistykset voivat mm. hakea kaupungilta avustuksia toimintaansa ja tilata uutiskirjeen yhdistyksiä koskevista uutisista.

  Porin kaupunki on vastannut alueella toimivien yhdistysten toiveeseen edistää entisestään vuoropuhelua ja yhteistyötä kaupungin kanssa. Kaupungilla toimii yhdistysyhteyshenkilö, jonka johdolla yhteistyötä kehitetään yhdessä yhdistysten kanssa.

  >> Lue lisää yhdistysyhteistyön sivuilta

 • Tärkeä osa onnistunutta osallisuutta on se, että kaupunki viestii toiminnastaan kuntalaisille. Vaivattomin tapa saada tietoa kaupungin asioista, on ottaa kaupungin sometilit seurantaan. Niitä onkin aika liuta, joista voit valita itseäsi kiinnostavat: Porin kaupunki somessa – Porin kaupunki

Ajankohtaista

Lue lisää osallistumisen ja vaikuttamisen uutisia